Kurcze, trzymam kciuki za powodzenie tego projektu ! Mam nadzieję, że starczy Ci Erie zapału, nawet jeśli będą po drodze problemyRespect !!!
Szukaj
Kurcze, trzymam kciuki za powodzenie tego projektu ! Mam nadzieję, że starczy Ci Erie zapału, nawet jeśli będą po drodze problemyRespect !!!
Dzięki!
Tak na chłopski rozum, to takie rozwiązanie nie ma prawa nie działać.
Z lektury ostatnich dni wiem jak takie urządzenie powinno być zbudowane:
Nadajnik:
moduł przechwytywania sekwencji kodu CLS- mikroprocesor kontrolujący poprawność danych - nadajnik radiowy
Odbiornik:
odbiornik radiowy - wzmacniacz sygnału - zegar kwarcowy - mikroprocesor sprawdzający poprawność sekwencji CLS - przerzutnik TTL- układ wykonawczy
Oczywiście mikroprocesor musi być zaprogramowany tak by czytał w i weryfikował sekwencję CLS.
Moja koncepcja jest "nieco" uproszczona
Dioda odbiorcza IR dostaje kopa od lampy sterującej, więc w tym momencie przepuszcza prąd, a tym samym zwiera styki nadajnika PHOTTIX co w prosty sposób zamienia nam pojedynczy sygnał błysku lampy na pojedynczy sygnał radiowy.
Ponieważ dioda IR jest stosunkowo mało wrażliwa (na przykład w porównaniu do fototranzystora), na jej pracę nie mają większego wpływu sygnały zewnętrze o mniejszej mocy niż energia błyski lampy.
Nasz pojedynczy sygnał radiowy dociera do odbiornika PHOTTIX, dla którego jest to sygnałem do zwarcia styków (normalnie powoduje to wyzwolenie podpiętej lampy błyskowej) do styków odbiornika PHOTTIX podpięta jest dioda nadawcza IR ( zasilana ze żródła prądowego i wysterowana poprzez tranzystor zwierający ją do masy). W odpowiedzi na zwarcie styków odbiornika PHOTTIX nasza dioda nadawcza IR wysyła impuls w paśmie podczerwieni oświetlający czujnik "Sabiny".
Za pomocą kolejnych impulsów Sabina otrzymuje pełną sekwencję CLS praktycznie wolną od błędów i zakłóceń.
Według mojego rozumowania można to przetłumaczyć jeszcze na taki sposób:
Dostaję kopa w „D” i na ten sygnał uderzam w bęben
Kumpel po drugiej stronie boiska, na sygnał bębna świeci latarką na Sabinę na zasadzie jedno uderzenie w bęben, jeden sygnał światłem
Nie jest istotna treść przekazywanej informacji ( sekwencja CLS ), ważne jest by jedno uderzenie w bęben odpowiadało jednemu błyskowi latarką.
To jak z alfabetem Morse'a sygnał-pauza-sygnał-pauza-pauza-pauza-sygnał, a w naszym przypadku kod binarny 0;1 nie jest ważne co przekazujemy, ważne by sekwencja nie zawierała błędów![]()
Skontaktuj się z nami