Witam,

na wstępie muszę napisać, że niestety nie wszystko do końca jest tak super, jak wcześniej napisałem. Okazuje się, że są problemy , jeśli odległość nadajnik - odbiornik jewst mniejsza niż 3 m. Na większe odległości wszystko działa ok. Na razie nie wiem dlaczego . Do 6 rano walczyłem, ale tego nie udało mi się rozwiązać.

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
Jeśli pojawią się jakieś dodatkowe problemy, to ja zaczynam strugać prosty nadajnik i odbiornik analogowy....
Najlepiej ten z krzemienia, albo... drewniany . A poważnie mówiąc, to pewnie nic nie da, bo prostr radyjka analogowe nie przeniosą żądanego pasma bez zniekształceń.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
Hej,

Niemożliwe, że tak powaliłem odbiornik nie doczytując o szybkości transmisji. Mea Culpa.

W każdym razie widzę, że posunęliśmy się do przodu w tej koncepcji.
QuadMan, jak znajdziesz chwilę to daj więcej detali Twojej modyfikacji.
Pozdrawiam,
Tomek
Niestety wszystkie te proste radyjka mają Max data rate na poziomie 2400 - 4800 bps, a to niestety sporo za mało.

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
Ad.1. Tak. Mam 3 odbiorniki RRQ2 i 1szt nadajnika RT8-868, do tego 3 anteny SMD i jeden "patyk" 2dBi oczywiście na 868MHz.
Czas na opis modyfikacji odbiornika na TDA 5210 albo na MAX1473:

Najpierw FDP : Elementy zewnętrzne tego filtra to kondensatory C1 i C2. Trzeba zmienić je na C1=150pF i C2 = 68pF ( filtr dla f=15kHz, filtr Bessela ).

Teraz próg komparatora - slicera: Trzeba zmierzyć wartość rezystancji rezystora R1 i jako R2 wziąć rezystor który spełnia warunek : R2= (15-20)*R1.

To wszystkie modyfikacjie odbiornika na teraz. Na fotce, którą umieścił ArtErie nie jestem w stanie zidentyfikować tych elementów poza C1, bo ścieżki idą pod scalakiem. Trzeba wziąć miernik i poszukać. Co do R2, to być może jest on też na płytce, ( u mnie np. w rozwiązaniu z MAX1473 był ) ale pewnie ma o wiele większą wartość.
UWAGA: C1, C2, C3, R1 są na płytce na bank, trzeba szukać do skutku !!!!

Na teraz to tyle, muszę w końcu zabrać się za robotę, niestety. Pozostałe modyfikacje ( uniwibrator i stopień wyjściowy do diody IR ) później, wieczorem albo jutro jeśli nie dam rady.

P.S. Panowie, nie macie jakiegoś freewarowego softu do wycinania obrazków ( i tekstu ) z PDF-ów ????

Pozdrawiam, QuadMan