Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
Tomek, przecież zantena nie obniży czułości odbiornika a wręcz przeciwnie podniesie jego czułość. Te anteny SMD mają chyba coś około 0,5dBi zysku, a zewnętrzne "patyki" 2-3dBi.
Zastanawiam się skąd biorą się te zakłócenia na 433MHz u Ciebie, może to odbita od ścian pomieszczenia tak ogłupia CLS?
Dobrze by było zobaczyć to na oscyloskopie, jeśli w odbiornik wchodzi jakaś inna częstotliwość, to trzeba będzie to filtrować.
Z tego co mam napisane w charakterystyce (pdf.) odbiornika wynika że dla napięcia zasilania 5V:

- Minimalny poziom wyjścia sygnału = 0,8V
-Maksymalny poziom sygnału = 4V ( napięcie zasilania -1V )

Może więc wystarczy tak jak pisałem wcześniej dobra antena na nadajniku (zamówiłem 2dBi) i pe-erka na wyjściu odbiornika?
Mała rezystancja na wyjściu sygnału powinna załatwić sprawę.

W jaki sposób próbowałeś osłonić diodę odbiorczą IR przed nadmiernym oświetleniem ? Jakiego materiału użyłeś?
Właśnie cichaczem w pracy się douczam nieco o antenach. Dlaczego myślę że problem spowodowany jest antena w odbiorniku, ano dlatego, że phottixowe rozwiązanie działa ok. Spróbuję zmodyfikować obwód anteny odbiornika, ale nie wiem czy dam rade dzisiaj.

Docelowo jak wszystko klapnie to i tak będę chciał zbudować zestaw na 868MHz.

Nie zakumałem - "pe-erka" ?

Co do osłaniania diody ir, to stosowałem polikarbonat "mleczny" i zwykły papier (ileś tam warstw).
Pozdrawiam,
Tomek