Większy prąd na diodę nadawczą (zmniejszyć R). w impulsie winna wytrzymać wiele.
Szukaj
Większy prąd na diodę nadawczą (zmniejszyć R). w impulsie winna wytrzymać wiele.
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Tegp rezystora 4,7kOh już nie ma dawno go wywaliłemGdzie można dostać diody, które pełnią rolę lampy błyskowej w telefonach komórkowych ?
EDIT
Jednak nie, przecież dioda to nie lampa i pracuje selektywnie; dioda z komórki pewnie nie sieje podczerwienią
Trzeba zastosować mocniejszą diodę IR, właśnie wygrzebałem dane: LD 274 156mW TSIP5200 210mW, a i tak jest zbyt słaba![]()
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 05-05-2010 o 21:14
Błysk sterujący lampy wbudowanej (górny wykres )
Cztery diody IR TSIP5200 połączone ze sobą równolegle (dolny wykres),
Proszę nie zwracać uwagi na przebieg sygnału ( bazę tranzystora wysterowałem dotykając palcem).
Moc sygnału (amplituda) wydaje się być porównywalna![]()
Tak sobie pomyślałem czy przypadkiem nie może sie pojawić niespodziewany problem - analogicznie taki jak sprzeganie dźwięku mirkrofon - głośnik - wzmacniacz.
Czy nadajnik phottiksa nie będzie przesyłał radiowo nie tylko błyski sterujące, ale i odpowiedzi lampy zdalnej - jej przedbłyski służace pomiarom mocy. System CLS by wtedy zgłupiał.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami