Z tekstem zapoznam się póżniej, w każdym razie dzięki za link.
Z moich testów wynika coś innego, a mianowicie:
Tak wygląda zapis sygnału z pilota RTV (prawdopodobnie kodowanie RC5 ) u góry.
I błyski sterujące CLS u dołu.
i jeszcze raz to samo, jako porównanie pojedynczego sygnału
Wydaje mi się, że CLS nie może przesyłać sygnałów na poziomie Mega, czy Ghz. Wynika to z samych przedbłysków lampy, która nie jest się w stanie wygasić w tak krótkim czasie.
Zakładając, że najkrótszy czas błysku to 1/1000s + czas na całkowite wygaszenie palnika, czas pojedynczego sygnału musi być zdecydowanie dłuższy.
Jeśli jednak Twoja uwaga jest słuszna, będę musiał podnieść częstotliwość.
Takich testów jeszcze nie robiłem, gdyż urządzenie jeszcze nie pracuje. Swoją logikę opieram na tym, że lampa nie błyśnie, dopóki nie będzie miała pełnych instrukcji jak to zrobić. A skoro inne urządzenia radiowe tego typu dają radę...
Niestety elektronikiem jestem raczej „atomowym”, od jakiegoś tygodnia rozgryzam temat posiłkując się wiadomościami z netu
Wszelka pomoc będzie więc dla mnie nieoceniona
Na początek....
Sygnał z nadajnika mamy na drugim pinie u góry płytki, wchodzi do scalaka ( tam jest obrabiany i wzmacniany ), następnie przez R2 idzie na tranzystor sterujący Q1 i przez rezystor R3 ( kondensator C2 do wywalenia ) do tranzystora wzmacniającego sygnał i wychodzi nam (na prawym górnym pinie) transoptora D1.
Teraz zakładamy, że jest to nasz „właściwy” sygnał sterujący, który chcemy zmienić na sygnał IR.
Kierujemy więc go na bazę tranzystora T2 ( foto niżej )
Liczę tutaj, że procesor w Sabinie poradzi sobie z filtrowaniem „śmieci”.
Jeśli jednak nie poradzi sobie, chcę spróbować wyemitować IR z takiego układu
gdzie za pomocą PR1 i PR2 będzie można regulować kształt i wypełnienie sygnału.
Teraz mi napisz, czy dobrze kombinuję, czy też to są tylko jakieś moje mżonki
EDIT
Czyli proste jak budowa cepaMyślałem, że siedzi tam dioda IR dużej mocy i sygnał jest lepszej jakości niż z lampy wbudowanej w body
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami