Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Płytka chyba nie ma zbyt dużych gabarytów, ihmo tester banknotów, czy lampa owadobójcza powinny dać radę.
    Niestety nie mam nic takiego pod ręką, a budowanie naswietlarki do jednego projektu mija się z celem. Można użyć termotransferu, ale z tego co czytałem wymaga nieco wprawy by prawidłowo przenieść nadruk.
    Jeśli się nie wypogodzi zrobię kilka testów wydłużając czas naświetlania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Niestety nie mam nic takiego pod ręką, a budowanie naswietlarki do jednego projektu mija się z celem. Można użyć termotransferu, ale z tego co czytałem wymaga nieco wprawy by prawidłowo przenieść nadruk.
    Jeśli się nie wypogodzi zrobię kilka testów wydłużając czas naświetlania.
    Prognozy nie są optymistycznie (kufa czerwiec za pasem, a tu aura z wczesnego marca). Trzeba uzbroić się w cierpliwość, lub poznać kasjerkę z biedronki
    Wystarczy jakiekolwiek źródło UV.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Prognozy nie są optymistycznie (kufa czerwiec za pasem, a tu aura z wczesnego marca). Trzeba uzbroić się w cierpliwość, lub poznać kasjerkę z biedronki
    Nie wiem jaka jest czułośc tego laminatu, ale jak się nie wypogodzi, to zwiększę czas naświetlania z 2 do 30 minut i użyję świetlówki kompaktowej
    Teraz musze poszukać jeszce kawałka plexi, zrobić "chlorek" i kupić "kreta"

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Schemat płytek wg. andrstac wydrukowany na folii, czyli gotowy do przeniesienia na laminat

Domyślnie

kolega używa jakiejś naświetlarki do tipsów - może u zaprzyjaźnionej kosmetyczki będzie mozna to zrobić
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darsedz Zobacz posta
    kolega używa jakiejś naświetlarki do tipsów - może u zaprzyjaźnionej kosmetyczki będzie mozna to zrobić
    Właśnie przeglądałem internet pod kątem UV Niestety tester do banknotów i lampa do tipsów mają bardzo małą moc, więc bliższa zażyłość z ekspedientką z "Biedronki", czy kosmetyczką wydaje się zbędna
    Emulsja światłoczuła jest wykonana prawdopodobnie na bazie dwuchromianu potasu, potrzebuje bowiem kilkuminutowego naświetlania UV'ką o mocy kilkuset Wat.
    Można kupić lampę rtęciową na All... za parę złotych i przerobić ją na "kwarcówkę", ale nie chce mi się bawić z podłączaniem jakiś dławików i dorabiania do tego obudowy ( UV wali po oczach i skórze, a żarówka z All.. ma 700W - więc nie byle co ).
    Chyba zamiast kupowania całego "browaru", zamówię po prostu płytki w sieci (?).

Domyślnie

Widziałem niezłe wyniki z drukiem laserowym przenoszonym żelazkiem na płytkę. Bez męczenia się z UV. Wystarczy rzucić w google "Iron PCB"

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Widziałem niezłe wyniki z drukiem laserowym przenoszonym żelazkiem na płytkę. Bez męczenia się z UV. Wystarczy rzucić w google "Iron PCB"
    To się nazywa termotransfer. Tak robię i efekty są znakomite.
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tak słyszłem o termotransferze, ale nie mam "zwykłego" laminatu (jedynie ten światłoczuły). Kolejne zamówienia w necie i czekanie na przesyłkę strasznie wydłużają czas, a to wszystko i tak trwa już tak długo, że zaczyna mnie to irytować
    andrstac obiecał zrobić "parkę" do testów, a chwilę wcześniej zamówiłem gotowe płytki w sieci, więc tak czy owak w przyszłym tygodniu powinien się pojawić polutowany prototyp. No chyba, że wcześniej będę miał czym naświetlić laminat, który już mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Właśnie przeglądałem internet pod kątem UV Niestety tester do banknotów i lampa do tipsów mają bardzo małą moc, więc bliższa zażyłość z ekspedientką z "Biedronki", czy kosmetyczką wydaje się zbędna
    Emulsja światłoczuła jest wykonana prawdopodobnie na bazie dwuchromianu potasu, potrzebuje bowiem kilkuminutowego naświetlania UV'ką o mocy kilkuset Wat.
    10W UV naświetlałem cirka 1/2h. Laminatu takiego nie miałem, tylko lakier światło czuły.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów