Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dobra,

Skończyłem właśnie wstępne testy, i po kolei

Działa, serio - nie ściema zadziałało i całkiem spoko

Nie jest jeszcze idealnie, następuje efekt o którym pisał QuadMan - jak odbiornik jest blisko palnika to się nasyca dioda i nie wyrabia. Teraz działa na odległość wyciągniętej ręki.

Co do zasięgu, to testowałem w mieszkaniu z paru metrów tylko przez ściany i działało, choć w jednym miejscu wymagało dolutowania antenki di nadajnika.

Pozwólcie, że otworze piwo i zrzucę pliki z aparatu, zaraz napiszę bardziej szczegółowo i pokażę co i jak.

Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [...]Nie jest jeszcze idealnie, następuje efekt o którym pisał QuadMan - jak odbiornik jest blisko palnika to się nasyca dioda i nie wyrabia. Teraz działa na odległość wyciągniętej ręki.[...]
    Trzeba będzie ją nieco "przytępić" ograniczając dostęp światła do niej To nie problem.

Domyślnie

Bracia i Siostry,

Takowoż oto został nasz pierwszy CLSowy radiotransmiter zrealizowany:

Na początek schemat wg którego jest to zmajstrowane.
    Wykorzystuje on płytkę odbiornika 433MHz z Phottixa oraz obwód nadawczy z nadajnika Phottix, zgodnie z poniższym schematem:

W realizacji wygląda to następująco:
    Nadajnik:

i odbiornik w dwóch ujęciach:

Zasilanie:
    W nadajniku 12V bateria z oryginalnego Phottixa (tak nawiasem mówiąc długo u mnie nie pożył - przyszedł dzisiaj o 13tej kurierem )
    W odbiorniku 4xAA akumulatory czyli ok 5V.

Jak się okazało jak napięcie zasilania w odbiorniku siada (do około 2,3V) przestaje się wyrabiać z CLSowym słowem. Przyprawiło mi to trochę zamieszania. Ale nie ważne.

Do nadajnika dolutowałem około 12cm antenke (do masy) bo w ostatnim pokoju miałem problem z zasięgiem (to nie jest daleko około 10m ale przez ściany nośne, z instalacją itd.

Ciekawostka - odbiornik leżał na biurku w odległości około 1m od routera WiFi

Teraz testy:

W każdym z nich lampa zdalna to SB800 jako Remote, CH1 Grupa A.
    Sterowanie lampa wbudowana. Sabina schowana w pokrowcu po mierniku tak, żeby nie wyzwalać w reakcji na błysk.

I po kolei:

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128, nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128 nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

---------------------------------------------------------------------------

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128, nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128 nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

Sprawdziłem jeszcze na SB600 jako odbiornik i w ustawieniu wbudowanej

M -- --
    A TTL
    B TTL

I też działało.

Tyle raportowania na dzisiaj.

mam w głowie wiele pomysłów na to jak to usprawnić, ale to nie dzisiaj... właśnie się dowiedziałem że mojego kochanego psa w domu rodziców potrącił dziś autobus, więc muszę jutro znaleźć kierowcę 860 i z nim "porozmawiać"

pozdrawiam,
    Tomek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [...]właśnie się dowiedziałem że mojego kochanego psa w domu rodziców [...]
    Mam nadzieję, że się z tego wyliże...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Mam nadzieję, że się z tego wyliże...
    Oj ja też, już nie mogę wysiedzieć a dopiero jutro po pracy mogę pojechać i zobaczyć jak się trzyma. W każdym razie już był u weterynarza i "so far so good".

Dzięki za troskę, appreciated !

Przepraszam, że post pod postem.

Uprawnienia umieszczania postów