Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
Witam,

No to po co Ci następny Phottix, który się do tego nie nadaje, skoro jednego już masz> Teraz to ja nic nie rozumiem .

No przecież już Ci pisałem kilkanaście ( kilkadziesiąt ) postów wyzej : każdy impuls na wejściu kodera ( no, przynajmniej dłuższy niż jakiś tam minimalny ) jest zamieniany na ciąg impulsów, z których każdy jest dłuższy niż ten wejściowy. Czy ktokolwiek poza mną w tym wątku to rozumie ( jak działają takie kodery - dekodery ) ???? Art Erie, wystarczy obejrzeć flowchart dl HT12E i wykresy ze stron 6 i 7 PDF-a :

http://www.ipic.co.jp/Pdffiles/ht12e.pdf

Pozdrawiam, QuadMan
Hej,

Zapewniam, że rozumiem jak to działa, nie oszukujmy się to nie jest "rocket science" jak mawiają amerykanie.
Tylko, że fakt iż jeden impuls jest kodowany na szeregowe słowo wcale z natury rzeczy nie dyskredytuje takiej metody. To wprowadza pewne opóźnienie związane z długością słowa i czasem na przesłanie każdego z bitów tego słowa. Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie. Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.

Ja na prawdę bawię się tym z hobbystyczną przyjemnością, taka inżynierska ciekawość i chyba trochę przekora

Pozdrawiam,
Tomek