Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Dokładnie tak

Jeśli założymy, że czas jaki potrzebuje światło na przebycie kilku/kilkunastu metrów to T1, to czas jaki nas inetersuje to:

T2-T1=T3

Gdzie:

T1 - czas pokonania dystansu przez światło
    T2 - czas pomiędzy otrzymaniem sygnału przez nadajnik Phottix, a pojawieniem się sygnału na wyjściu odbiornika.
    T3 - zwłoka czasowa, która nas interesuje

liczy się więc jedynie T3 i jego wpływ na czas synchronizacji błysku.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 09-05-2010 o 21:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    .T1 - czas pokonania dystansu przez światło .
    Oj chłopaki, czy nie przesadzacie z tą dokładnością
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tylko, że T3 musi być praktycznie dość bliskie 0. Jeśli przyjmiemy, że synchronizacja zazwyczaj jest robiona dla 1/200", to oznacza, że cały cykl otwierania migawki, naświetlania błyskiem i zamykania migawki trwa tylko 5ms. Trzeba by było poszukać i przeanalizować specyfikacje pracy migawek, ale można założyć, że z tego czasu, dla błysku pozostaje nie więcej niż 1ms (czas błysku SB-800 z pełną mocą to 950 mikrosekund), a na twój czas T3 praktycznie nie ma już miejsca. To dla pełnej mocy SB-800. Dla mniejszych mocy jest lepiej, ale przecież nie chodzi nam o pracę w manualu i nie do końca mamy wpływ na te czasy. Myślę, że należy szacować dopuszczalne opóźnienie (czas T3) na kilka-kilkadziesiąt mikrosekund.
    Jacek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Z punktu widzenia sekwencji błysków CLS, opóznienie czasowe nie ma żadnego znaczenia, gdyz poszczególne sygnały sa wysłane z jednakowym opóznieniem.
    W tym przypadku nie ma znaczenia, czy sygnały sa wysłane z prędkościa światła, czy tez "listem poleconym".
    Opóznienie T3 ważne jest jedynie dla czasu synchronizacji błysku, a tu nie powinno być rozczarowań i układ powinien synchronizowac do 1/200s.

Domyślnie

A wiesz, co wyznacza moment błysku w CLS? Nie wiesz, bo nie znasz całej specyfikacji.

Tak, czy inaczej masz maksymalnie kilkadziesiąt mikrosekund na całą zabawę z kodowaniem i dekodowaniem sygnalów, żeby to miało jakikolwiek sens.
    Jacek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A wiesz, co wyznacza moment błysku w CLS? Nie wiesz, bo nie znasz całej specyfikacji.

Tak, czy inaczej masz maksymalnie kilkadziesiąt mikrosekund na całą zabawę z kodowaniem i dekodowaniem sygnalów, żeby to miało jakikolwiek sens.
    Ale to nie ma znaczenia. jeśli nagram sekwencję CLS na pena i wyslę Ci go pocztą, to otrzymasz dokładnie to samo co nagrałem . Wszystkie czasy trwania sygnałów i odstępy pomiędzy nimi będa zachowane.
    Jeśli wyślę ten sam sygnał za pomocą Phottix'a (który synchronizuje do 1/200s), opóznienie całej paczki otrzymanej przez lampę wyniesie 5ms.

EDIT

Sorki Każdy sygnał będzie opózniony o 5ms

Domyślnie

Czyli lampa błyśnie zbyt późno - już podczas zamykania migawki, albo po jej zamknięciu.
    Wiem, że bardzo chcesz, ale pewnych spraw nie przeskoczysz.
    Jacek

Domyślnie

Witam ponownie :

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Ale to nie ma znaczenia. jeśli nagram sekwencję CLS na pena i wyslę Ci go pocztą, to otrzymasz dokładnie to samo co nagrałem . Wszystkie czasy trwania sygnałów i odstępy pomiędzy nimi będa zachowane.
    Jeśli wyślę ten sam sygnał za pomocą Phottix'a (który synchronizuje do 1/200s), opóznienie całej paczki otrzymanej przez lampę wyniesie 5ms.

EDIT

Sorki Każdy sygnał będzie opózniony o 5ms
    Ale to nie jest tak : każdy impuls, który w CLS trwa 20us, Twój Phottix ( bez przeróbek ) zamieni na impuls, który będzie trwał powiedzmy 2 ms, następny znów 2ms, a jest ich co najmniej kilkanaście w każdej komendzie itd...
    Art Erie, nie mam już siły. Spróbuj i przekonasz się, że mam rację.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Uprawnienia umieszczania postów