Szukaj
Tak na moje oko:
1. za dużo miejsca nad głowa, imo niepotrzebnie
2. troszkę dziwny przechył, tym razem wolna przestrzeń po prawej chyba zbędna.
3. szkoda, że jedno oko zasłonięte przez włosy, a drugie przez... yyyy... tą cześć twarzoczaszki gdzie nos łączy się czołem
4. znowu u góry dużo miejsca
Poza tym na wszystkich praktycznie, a zwłaszcza na 2 i 4 widać, że za mocno lampą przyświeciłeś...
A co do wolnego miejsca - wydaję mi się, że ostrzysz na bocznych punktach AF które w D700 są dość mocno skupione i nie przekadrowywujesz :P ale mogę się mylić oczywiście.
Ale ja się nie znam, więc nie traktuj tego zbyt poważnie
Pozdr
ale niech ta Pani nie je takich wczesnych truskawek, ojoj wiesz ile one mają pestycydów?
na drugim włosy wyjarane![]()
U born unique don't die as a copy...
Modelka wspaniała. Kadry trochę niepewne, ale docenię 3 i 4 za emocje.Obie należy z góry przyciąć, w tym czwórkę mocno. 1 i 2 to takie wprawki bardziej, ale z tą modelką na pewno uda Ci się zrobić nawet w domu rewelacyjne zdjęcia. 3 jest niemal idealna i już świetna.
Coś bardzo złego robisz z kompresją, zmniejszaniem. Widać pikselozę, poszarpanie zdjęć, krawędzi, faktur.
Hi hi. Bez tej chusteczki na jedynce to by było. Kompresja rozwaliła szczegóły zdjęcia. Ale jest ciekawie.
Do celu daleko, ale…..
Ale modelka super.
.
„Inteligencja kilku osób nigdy się nie sumuje. Głupota zawsze.” Docentx.
--EIZO--
Irfana do zmniejszania... to tak jakbyś książkę w Wordzie chciał napisać...
U born unique don't die as a copy...
nie znam sie za bardzo na portretach ale włosy wyglądają jak przeostrzone jak dla mnie, i na 4 szkoda ze włosy zasłaniają bliższe oko
Irfan ma sporo algorytmów dotyczących zmniejszania, oraz umożliwia regulację stopnia wyostrzania jak i kompresji. Stosuję go do publikacji sieciowych w miarę bezproblemowo, ale... zdarzyły mi się przypadki, w których po prostu jego algorytmy były słabsze niż zastosowane w Lightroomie i nie udało mi się osiągnąć takich efektów. Mowa głównie o pracy z włosami, na których widać wszelkie odstępstwa od ideału.
Irfana używam od długiego czasu z wyostrzaniem po zmniejszeniu ustawionym na 10. Okazała się to dla mnie idealna wartość. Jakość JPEGów to 90% jeżeli nie zależy nam na wielkości i 80% gdy wielkość pliku ma znaczenie. Poniżej, degradacja szczegółów jest znaczna. Ale ma też znaczenie, jak powstały pliki zmniejszane Irfanem. Przecież gdzieś są obrabiane - i zwykle poddane również jakiemuś wyostrzaniu.
Obecnie jeżeli tylko mogę, to eksportuję z Lightrooma zdjęcia od razu w docelowym formacie. Zazwyczaj z ustawieniem wyostrzania ekranowego na high, chociaż dla niektórych motywów należy je zmniejszyć, nawet na low.
Krótko mówiąc należy zawsze skontrolować zdjęcie już po zmniejszeniu, gdyż nie ma uniwersalnego przepisu i każda sytuacja zdjęciowo/obróbkowa może być inna. Zmienia się to pomiędzy różnymi rodzajami światła, w szczególności przy zdjęciach pod światło, jak również ostrość zależy od obiektywu i przysłony. Na miniaturce chcemy ostry fragment zawsze tej samej jakości, a f/1.4 lub f/5.6 dadzą nam inną ostrość początkową i należałoby indywidualnie podostrzyć zdjęcia bardziej "mydlane".
Skontaktuj się z nami