Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Domyślnie EN-EL3e padł???

Ostatnio cały czas robilem foty na zapasowym aku Phottixa (swoja drogą super aku), oryginalny Nikon lezał w plecaku ok. miesiąca. Zapas sie rozładował to naładowałem Nikona. I nagle lipa....wrzucam naładowany aku do aparatu a tu zadnej reakcji, kompletnie nic. Jakby byl rozladowany (dioda w ładowarce wskazywala ze naladowany). Zmienilem na Phottixa i wszystko działa. Podładowalem jeszcze przez godzine Nikona (pomimo zapalonej lampki)....ale dalej lipa. Body to D300 z przebiegiem zaledwie 6tyś. To mozliwe zeby aku juz padł??? Jest na to gwarancja?
    D300+N50 f/1.8+N55-200VR+S18-50 f/2.8+SB600+jakieś tam szpargały

Domyślnie

Jeśli ładowarka ładuje inne aku normalnie, a ten mimo ładowania nie działa to możliwe że padł
    wydaje mi się, że na akumulator kupiony wraz z body gwarancji niestety nie ma, ale niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

A sprawdź czy w ogóle trzyma napięcie?

Domyślnie

Tak jak wyzej , Sprawdź czy ma napięcie, jeśli ma, to ja bym w ostateczności go zwarł(tak żeby się podgrzał) może to go obudzi. Tylko nie za długo, i uważaj bo może się zrobić mocno ciepły.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechu92 Zobacz posta
    Tak jak wyzej , Sprawdź czy ma napięcie, jeśli ma, to ja bym w ostateczności go zwarł(tak żeby się podgrzał) może to go obudzi. Tylko nie za długo, i uważaj bo może się zrobić mocno ciepły.
    nigdy tego nie musialem robic w związku z tym pojęcia nie mam jak sprawdzic czy trzyma napięcie i jak go zewrzec?
    D300+N50 f/1.8+N55-200VR+S18-50 f/2.8+SB600+jakieś tam szpargały

Domyślnie

takie urządzenie jak Voltomierz/miernik napięcia/miernik uniwersalny znasz? Przykładasz końcówki tego do skrajnych styków aku (środkowy daje tylko info o do body wiec nie ważny) i pokazuje ci napięcie. Zwarcie polega na połączeniu kabelkiem/drucikiem/spinaczem biurowym biegumów skrajnych aku "+" z "-"

Domyślnie

zasada taka, jak akumulator ma leżeć dłużej, to trzeba go naładować....nie może leżeć rozładowany, bo może go szlaq trafić....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    zasada taka, jak akumulator ma leżeć dłużej, to trzeba go naładować....nie może leżeć rozładowany, bo może go szlaq trafić....
    No właśnie, jak to w końcu jest - w necie przeważają opinie, że aku li-ion powinien być naładowany, gdy ma dłużej leżeć bezczynnie. I tak to do tej pory robiłem, ale parę dni temu zajrzałem do instrukcji aku EN-EL4a, a tu jak byk pisze: "w przypadku nieużywania akumulatora przez dłuższy czas rozładuj go do końca i w takim stanie przechowuj, a naładuj powtórnie krótko przed użyciem".

Domyślnie

Mam takie troszke dziwne pytanie jezeli sa 2 aku EN-EL3e w gripie i np jak rozladuje sie calkowicie 1 aku to przechodzi automatycznie na drugi i czy wtedy wyciagacie to 1 aku i ladujecie czy czekacie jak padnie ten drugi?
    FX

Domyślnie

Przy kotlecie potrzebuje mieć pewność że mi nie braknie zasilania w nieoczekiwanym momencie, więc jak się jeden w gripie rozładuje to od razu w miarę możliwości idzie do ładowarki a na jego miejsce wchodzi naładowany itd
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów