Dziękuje wszystkim za komentarze.
Marcinie tu słońce wali prosto w statki, dużą białą powierzchnię, która wpływa na odbiór całej foty i po prostu nie chciałem przesadzić![]()
Szukaj
Dziękuje wszystkim za komentarze.
Marcinie tu słońce wali prosto w statki, dużą białą powierzchnię, która wpływa na odbiór całej foty i po prostu nie chciałem przesadzić![]()
Na początek kilka ogólnych założeń.
1. Każdy może oceniać zdjęcia, czyli każdy może być krytykiem.
2. Krytyk niekoniecznie musi umieć robić zdjęcia. Nawet lepiej jak nie robi.
3. Krytykować ( czyli oceniać ) można każde zdjęcie. Im gorsze tym łatwiej.
4. Nie ma autorytetów - tzn. krytykować można zdjęcie każdego autora.
5. Ocena nie powinna zawierać osobistych podtekstów i animozji.
6. Krytykowany autor nie powinien się odgryzać i polemizować ponad miarę z krytykiem.
7. Krytyka powinna dać autorowi motywację do lepszych zdjęć. Dlatego bardzo łatwo urazić autora.
8.Krytyk zawsze wypowiada się w swoim imieniu a nie całej ludzkości więc dogryzanie krytykowi, że jest to tylko jego zdanie pozbawione jest sensu.
9. Krytyk nie musi podążać śladami większości i większość nie musi być dla niego wzorcem.
Ale dosyć tego "filozofowania" i czas na konkrety.
Autor powyższej fotki jest już uznanym i powszechnie szanowanym autorem zdjęć.
Robi z reguły zdjęcia w konwencji czarno-białej.
Ma pokażny dorobek takich zdjęć.
Zaczyna być docenianym i uznawanym poza granicami naszego forum.
Zaczyna być jednym z autorytetów tego forum.
Dlatego podejmuję się misji samobójczej krytykując powyższe zdjęcie.
Ale prosiłeś więc piszę.
1. Nie lubię zdjęć czarno-białych. Przypominają mi czasy kiedy amatorzy robili tylko takie zdjęcia.
2. Zdjęcia czarno białe z reguły są skażone smutkiem i nostalgią.
3. Dlatego zarezerwowane są dla specyficznych tematów i tam działają na nasze emocje.
Mają sens tam gdzie jedynym ( lub najlepszym ) środkiem przekazu jest zdjęcie czarno-białe.
Powyższe zdjęcie jest robione w miejscu gdzie tysiące ludzi robi fotki.
Stąd potrzeba oryginalnego spojrzenia na temat.
Czarno - białe zdjęcie jest więc oryginalne ale :
- układ chmur jaki można uzyskać tylko ze szkła szerokokątnego jest już tak ograny, że zaczyna mnie męczyć.
- chmury też jakieś dziwne, nienaturalne, komputerowe ?
- brak blasku na fotce. Do jakiegoś momentu nienawidziłem tego stwierdzenia ale dochodzę do wniosku, że jest w tym jakaś racja.
- przeniosłem to zdjęcie na inny monitor i nie widzę ani nostalgii ani radości na tym zdjęciu.
Widzę tylko róźne odcienie szarości.
- kadr też dziwnie skomponowany. Nie pasują resztki muru prawej strony do białej floty z lewej strony a połączenie żurawia z dźwigiem też mi nie gra.
----------------------------------------------------
Podsumowanie :
Zdjęcie poprawne, dobrze skomponowane ale szału nie ma.
Powinno być kolorowe a nie czarno-białe.
I te makabryczne chmury !!!
Ostatnio edytowane przez waldek ; 18-04-2010 o 17:38
Waldku, dziękuję za wpis
- układ chmur ze szkła szerokokątnego - powinienem użyć czegoś dłuższego by chmury wyszły w sposób mniej ograny
- chmury naturalne nic nie kombinowałem, sam się zdziwiłem, bo zapamiętałem, że było ich mniej, ale na pierwszym kadrze... zaskoczenie
- brak blasku - jak dodam więcej to wszystko, a szczególnie statki i woda zaświeci
- resztki muru - tam są i jakoś kadr zamknąć trzeba
- dźwig - może mogłem stemplem (ale Ty przeciwnik stemplowania)
Jeszcze raz dziękuję za uwagi
Proszę bardzo.
Po tej recenzji prawdopodobnie będę musiał przenieść się na inne forum.
Ps.
Nie wolno się odgryzać krytykowi. Pamiętasz ? Napisałem to na początku.
Należało pokazać inne zdjęcie pozbawione tych wad.
Po przeczytaniu wypowiedzi Waldka przysłoniłam sobie ten mur i chyba faktycznie...lepiej. Ale nie mam pewności. Inaczej się robi w każdym razie. Na dźwig w tle w ogóle nie zwróciłam uwagi, dopiero teraz mi zaczął przeszkadzać![]()
Zdecydowanie wolę kolor ale są prace BW, które robią na mnie wrażenie - ta robi.
NIKON - system
No i pozamiatałeś, to ja już za swoje zdjęcia nie mam po co się zabierać![]()
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Świetnie pokazałeś temat i konwersja bardzo dobra
Podoba się![]()
D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters
Skontaktuj się z nami