Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie B&W+ filtr czerwony

Witam,

Chciałbym spróbować sie w dziedzinie fotografii czarnobiałej, pejzażowej z wykorzystaniem filtra czerwonego do efektu nieba. Do dyspozycji mam Ilforda FP4+. Chce też kupić filtr. Na co musze zwrócić uwage? czy zaopatrzyć sie w filtr jasny czerwony czy też jak najciemniejszy? jak przedstawia sie kwestia pomiaru światła przy fotografowaniu z filtrem (mam N F70 z kitem 28-80D), ustawianie ostrości, ewentualnego przedłużania ekspozycji? na allegro widze obecnie filtr Panchromar R6 i R8 - czy to warte uwagi, czy też powinienem szukać na "wyższej półce"?

Za wszelkie sugestie dziękuje

pozdrawiam

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

filtry panchromara mają całkiem niezły stosunek jakośc/cena...kiedyś, kiedy dostępne były wyłącznie rosyjskie i PZO, panchromar był marzeniem każdego fotografa
    mam panchromara jeszcze ciemniejszego, ale raczej nie robię B&W, więc nie pomogę w tej działce...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Robiłem fotki manualnym Canonem AE-1 z czerwonym filtrem Made in CCCP X8.
    Jest to dość ciemny filtr, ale efekt był godny uwagi... Nawet w jasny dzień z kumulusami wydawał sie dniem burzowym...
    POZDRÓWKA DLA WSZYSTKICH!!!

Domyślnie

Efekty są ciekawe a czasami potrafią zaskakiwać. Patrz efekt Wooda.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie

oj, mało konkretnie panowie
    czy ktoś z was wogóle używa czerwonego filtra ?

Domyślnie

Tu masz konkretniej troszkę

2sek. obcownia z Google
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Tu masz konkretniej troszkę

2sek. obcownia z Google
    wiem, dzięki za dobre chęci, ale umiem korzystać z google -baa, nie zakładałbym tego wątku gdybym nie przeczytał choćby tego artykułu
    to co mnie interesuje jednak to opinie tych którzy filtra tego używają a nie efekty (wooda czy burzowego nieba) - bo te znam

pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfx
    to co mnie interesuje jednak to opinie tych którzy filtra tego używają a nie efekty (wooda czy burzowego nieba) - bo te znam
    pozdrawiam serdecznie
    Ale czego oczekujesz od takowych userów Mam między innymi filtr czerwony i czasami korzystam jak i z całej reszty zresztą. Jeżeli wiesz jak działa dany filtr i jaki efekt na focie chcesz uzyskać, to zakłądasz to co uznasz za zasadne i tyle.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie Re: B&W+ filtr czerwony

Cytat Zamieszczone przez sfx
    jak przedstawia sie kwestia pomiaru światła przy fotografowaniu z filtrem (mam N F70 z kitem 28-80D), ustawianie ostrości, ewentualnego przedłużania ekspozycji?
    Przeciez masz pomiar swiatla TTL i aparat automatycznie uwzgledni mniejsza ilosc swiatla wpadajaca przez obiektyw. Nie musisz sie martwic o przeliczanie w pamieci wspolczynnika przedluzenia ekspozycji.

Ustawienie ostrosci? To samo jak przy ostrzeniu bez filtra, nie ma wplywu. Chyba ze przy slabym swietle nagle skonczy sie zakres czulosci AF, lub przy ostrzeniu recznym, jak to przewaznie w fotografii krajobrazowej, matowka pokaze obraz jak z ciemnego tunelu w ktorym nic nie widac. Wtedy zawsze mozna najpierw wyostryc i dopiero po tym nakrecic filtr.

Czy ciemniejszy czy jasniejszy filtr to juz zalezy od wlasnego widzimisie. Czerwony filtr dostatecznie mocno przyciemnia niebieski kolor tak wiec super ciemnych nie potrzeba. Jasny tez da zaskakujace, dramatyczne wrecz wyniki.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Uprawnienia umieszczania postów