Szukaj
Zupełnie nie wiem co napisać.... pytasz co jest nie tak. Obejrzyj zdjęcia w dziale portret i zadaj sobie pytanie: jak jest róznica pomiedzy moim zdjęciem, a innymi zdjęciami.
Miałes jakies lampy w tym studio? portret to oczy, a ich tu nie ma.
Zdjęcie tak wyglada jakby światło zamiast oświetlić twarz modelki wpadło do obiektywu. Nie wiem jak to jest zrobione, ale wybacz jestem na nie.
Nie ma czego wybaczac ucze siewiec kazda wskazowka jest cenna. A czy portret to zawsze oczy ?
Jakieś zabawki - podobno japońskie
Skrot od "czarno-biale" przyjeto jako BW (black-white), a to co napisales (WB), to powszechny skrot od "white balance".
Pomijajac juz problem nomenklatury, to zdjecie z BW niewiele ma wspolnego. Jest raczej szaro-szare. Nie wiem czy to wina Twojego monitora, czy to efekt zamierzony.
A w kwestii ogolnej... Hmmm... Dlugo by pisac -- w kazdym badz razie wystarczyc powinno tylko tak; wiekszego kompletu bledow w studyjnym zdjeciu portretowym nie widzialem juz dawno. Oczywiscie wszystko co uwazane jest ogolnie za bledy, moze byc atutem zdjecia -- pod warunkiem, ze jest zastosowane z rozmyslem (poparte oczywiscie wiedza i umiejetnosciami takiego zastosowania "bledow"), mam jednak wrazenie, ze tutaj akurat wszystko to jest dzielem przypadku (swiatlo, kompozycja, perspektywa).
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
sa jeszcze usta w sumie, ale tu też ich widać za dobrze i ogólnie niewiele widać
jest momentami biały, ale to raczej przepały
na początek spróbuj może z szerszymi kadrami, no i przede wszystkim zanim naciśniesz spust pomyśl o czym ma być zdjęcie, bo to jest o grzywce chybaale to już dorabianie ideologii po fakcie
![]()
U born unique don't die as a copy...
[QUOTE=missbizarre;1842722]sa jeszcze usta w sumie, ale tu też ich widać za dobrze i ogólnie niewiele widać
jest momentami biały, ale to raczej przepały
Moze i zdjecie jest fatalne ale co do przepalow to sie nie zgodze nie wiem gdzie ty je tutaj widzisz![]()
Jakieś zabawki - podobno japońskie
Na oprawkach są przepały.
Zdjęcie niczym się nie broni.
Dość skromnie to wyszło. Obejrzyj na innym monitorze, co zrobiłeś. Jest źle.
„Inteligencja kilku osób nigdy się nie sumuje. Głupota zawsze.” Docentx.
--EIZO--
Niestety musisz przełknąć tę gorzką żabę, że zdjęcie nie wyszło pod każdym względem, ale nie ma co się załamywać. Bierz modelinę na kolejną sesję i walcz. A może z tej sesji pstryknąłeś ciekawsze zdjęcia? Bo to nadaje się niestety jako przykład jak zdjęć robić nie należy.
Podsumowując to co napisali przedmówcy:
1. Konwersja do BW do bani
2. Kadr niechlujny - obcięte oprawki okularów
3. Mina modelki dziwna
4. I na koniec coś czego wybaczyć nie można - fatalne światło (spójrz na cień nosa - wygląda jakby padało światło z latarki prosto na policzek i nos), głębokie oczodoły jak u neandertalczyka, lewe oko w mroku.
Skontaktuj się z nami