Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Pręty do softboxa itp.

Cze!
    Jest tu jakiś A. Słodowy? Tak mnie naszła ochota na majsterkowanie i zapragnąłem takie cuś zbudować:

Po za prętami reszta nie stanowi problemu. W lokalnym sklepie metalowym nawet coś w tym stylu jest dostępne. Mają tylko jedną wadę są zbyt miękke. Mogę co prawda pobawić się w hartowanie, ale być może ktoś już z was przerabiał ten temat. I będzie łaskaw się podzielić tym epokowym odkryciem, gdzie, za ile takowe szpeje dostanę?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

szukaj stal sprężynowa ... w googlach... jest tego pełno
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Proponuje zakupić albo:
    - namiot iglo z alledrogo za pare groszy np: http://allegro.pl/item974789369_nami...hurtownia.html

- pręty 1,2mm - 2mm ze stali sprężystej powinny być wystarczająco sztywne

Domyślnie

1.2 mm - to trochę mało... 2 lub 3mm bym brał... w zależności od wielkości powierzchni

ale taki namiot to będzie dobra opcja - ma składane pręty wiec całośc byłaby w miarę mobilna
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

Ja do budowy softboxa użyłem prętów ze starej suszarki do bielizny Sofcik wyszedł 82x82. Muszę tylko jeszcze dać coś białego na front i gotowe.
    Brak stopki

Domyślnie

Pójdź do sklepu wędkarskiego i spytaj się o takie coś jak "podrywka"
    Wymienisz siatkę na materiał rozpraszający i gotowe

http://www.sklepikwedkarski.pl/images/img_sr/apky_m.jpg

Domyślnie

Hehe podrywka wędkarska - kwadrat, składana, wystarczy tylko statyw i szmata
    Albo system bannerowy typu spider - sama konstrukcja: http://www.kento.pl/Strona_g%C5%82%C.../5-Spider.html - solidne, ale drogawe
    Ostatnio edytowane przez fIlek ; 26-03-2010 o 13:45

Domyślnie

Dzięki chłopaki! Najśmieszniejsze jest to że podrywka i namiot są mi doskonale znane. Ba pręty od takiego namiotu nawet leżą gdzieś w szopie (węglowe składane). Najgenialniejsze są proste wynalazki!
    To jeszcze muszę poszukać jakieś alternatywy na plastry miodu i mogę "home made studyjo robić"
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 26-03-2010 o 21:02
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Nie jestem tylko przekonany czy ten system sprawi sie jako softbox.
    Mnie juz od dawna widzi sie takie coś ale jako mobilne ścianki, blendy, gobo i panele dyfuzyjne a nawet swgo rodzaju wrota.
    Jako softbox za dużo światla będzie walilo bokami i szalalo po pokoju robiąc problemy z ukladem światla oraz możliwym zafarbem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oldarcher Zobacz posta
    Nie jestem tylko przekonany czy ten system sprawi sie jako softbox.
    Mnie juz od dawna widzi sie takie coś ale jako mobilne ścianki, blendy, gobo i panele dyfuzyjne a nawet swgo rodzaju wrota.
    Jako softbox za dużo światla będzie walilo bokami i szalalo po pokoju robiąc problemy z ukladem światla oraz możliwym zafarbem.
    To nie ma być softbox tylko płaszczyzna niekoniecznie jako blenda. A pręty można wykorzystać zarówno do tego jak i do softboxu.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów