Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 85 na 70-200

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 85 na 70-200

Właśnie, czy opłaca się zamienić stałkę 85 1.8 na zoom 70-200 2.8, cel - fotografia portretowa modowa.
    Głównie chodzi o bokeh, 'płytkość' GO i ogolnie pojęte obrazowanie. Oczywista 70-200 VR odpada ze względów finansowych. Raczej Sigma, Tamron, 80-200.
    D90 | 18-70 3.5-4.5 | 35 1.8 | 85 1.8 | ...

Domyślnie

Wydaje mi się że sam sobie odpowiedziałeś...
    Głównie chodzi o bokeh, 'płytkość' GO i ogolnie pojęte obrazowanie. Oczywista 70-200 VR odpada ze względów finansowych
    Stałka ma lepsze światło, mniejszą GO, po przymknięciu będzie lepsza niż zoom a jej obrazowaniu też wiele zarzucać nie można - tym bardziej skoro odpada 70-200 Nikkora... Jeśli nie potrzebujesz szybkości i uniwersalności zooma to wg mnie nie ma sensu zmieniać wydaje mi się, że masz bardziej syndrom zmieniania dla zmian niż że rzeczywiście jest taka potrzeba
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Opłaca to się dokupić 70(80)-200 do stałki 85/135 (lub obu). Zamieniałbym tylko wtedy, gdybym bardziej potrzebował zooma i 200mm niż możliwości otwarcia przysłony poniżej 2.8.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

warto raczej dokupić - i polecam tamrona (do celów o których piszesz). Z drugiej strony... jeśli nie potrzebujesz światła(f<2. to dobre 70-200 będzie nawet bardziej uniwersalne.

Domyślnie

Jak coś to będę sprzedawał sigmę 70-200 2.8, wersję z pierścieniem przysłony

Uprawnienia umieszczania postów