Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Tamron 90/2,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus Zobacz posta
    Właśnie zakupiłem rzeczonego tamrona z mocowaniem nikona. Mam pewna wątpliwość dotyczącą przysłony. Otóż na 2.8 udaje mi się ją ustawić tylko przy ostrzeniu na dalekie obiekty. Przy minimalnej odległości ostrzenia w trybie A mogę otworzyć co najwyżej do 5.6. Czy z moim egzemplarzem coś jest nie halo ?
    Tak ma być, wszystko jest w porządku. Nawet Nikkor 105 VR zachowuje się w ten sposób
    Choć o ile dobrze pamiętem, to w Tamronie przy skali 1:1 największy otwór przysóony był chyba poniżej 5.
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 19-01-2008 o 15:06
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Nie - 5.6
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Ale to i tak nie jest raczej problem
    Ok dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Oczywiście, że nie zamierzałem używać otworu 2.8 w makro ale po prostu to mój pierwszy obiektyw 1:1, więc chciałem się tylko upewnić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus Zobacz posta
    Właśnie zakupiłem rzeczonego tamrona z mocowaniem nikona. Mam pewna wątpliwość dotyczącą przysłony. Otóż na 2.8 udaje mi się ją ustawić tylko przy ostrzeniu na dalekie obiekty. Przy minimalnej odległości ostrzenia w trybie A mogę otworzyć co najwyżej do 5.6. Czy z moim egzemplarzem coś jest nie halo ?
    Nie jest to normalna rzecz w obiektywach macro. Stawiam tutaj na jakiś błąd przy projektowaniu wersji do Nikona, wersja do Canona ustawia przesłoę 2.8 w całym zakresie, w Nikonie z bliska faktycznie nie można ustawić 2.8.

Co nie zmienia faktu, że w normalnych warunkach (portret, krajobraz) nie ma to żadnego znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 20-01-2008 o 10:50
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

A co myślicie o AF Tamrona 90mm 2.8 macro przy portrecie?

Niektórzy probuja (ja probowałem) używać tego szkła też do portretu i zawiodłem się..

Super ostry to fakt ale jak trafi w punkt..

W zakresie macro ostrosc mozna ustawiac bardzo precyzyjnie ale w odleglosci powyzej 1,5 m i dalej ostrosci nie da sie precyzyjnie ustawic (skok jest mały) gdyż te 1,5m to juz prawie nieskonczonosc..
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    ... wersja do Canona ustawia przesłoę 2.8 w całym zakresie, w Nikonie z bliska faktycznie nie można ustawić 2.8.
    Bo Canon kompensuje to wydluzeniem czasu tak mi sie wydaje.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubekch Zobacz posta
    A co myślicie o AF Tamrona 90mm 2.8 macro przy portrecie?

Niektórzy probuja (ja probowałem) używać tego szkła też do portretu i zawiodłem się..

Super ostry to fakt ale jak trafi w punkt..

W zakresie macro ostrosc mozna ustawiac bardzo precyzyjnie ale w odleglosci powyzej 1,5 m i dalej ostrosci nie da sie precyzyjnie ustawic (skok jest mały) gdyż te 1,5m to juz prawie nieskonczonosc..
    Jakoś nie zauważyłem problemów AFa z trafianiem. Korzystam z T90 i łapie bez problemów.

Domyślnie

Potwierdzam, Tamron jest super do portretu. Odsyłam do moich przykładów zdjęć z d300 vs 5d w innym dziale.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Ja dziś jestem duzo bardziej zadowolony z N 85/1.8D niż niegdyś byłem z T 90, ale to może kwestia gustu

Zastanawiam się jeszcze czy N 60mm do portretu też by dał radę..

Cichy zdjęcia widziałem, niezłe, ale tam Ci chyba barzdiej o wysokie ISO chodziło niż o obiektyw..
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów