Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie jak to jest z tym 3D..

w D300?
    W sobotę fotografowałem zawody taneczne, czarny sufit, czarne ściany, czarna podłoga. Właściwie to podłoga taka jasnoczarna , wyślizgana, oświetlona białymi reflektorami. Włączyłem tryb 3D i robiłem zdjęcia. W pewnym momencie zamiast tancerzy, zacząłem obserwować "ramkę" AF. Ustawiłem ostrość na koszulę tancerza, a ramka skakała z koszuli na twarz, na spodnie, ze spodni na podłogę, na nogi tancerki, na jej sukienkę itp, itd. Wyczytałem w instrukcji, że trzeba wybrać jakiś kontrastowy element, a AF sam będzie podążał za obiektem. Tu było inaczej. Koszula była biała, spodnie tancerza i sukienka tancerki brązowe. Jak to się ma do działania trybu 3D? Czy to normalne, czy u mnie coś jest skopsane? A może coś trzeba ustawić, co umknęło mi podczas czytania?

Domyślnie

Akurat mam D700, ale to nie ma znaczenia. Z tego co wiem, to ramka podąża za kolorem. Możliwe, że przy dziwnym oświetleniu lub małych kontrastach kolory są dla matrycy nieodróżnialne. Nie ma ustawienia czułości działania tego systemu, ale przy szybkim ruchu sprawdziłbym opcję "blokada śledzenia ostrości" AF-a, czyli tę, która odpowiada za to, jak szybko aparat uznaje, że obiekt został przesłonięty. Ale z tego co widzę, to system nie jest idealny i po prostu czasem się myli lub gubi nasz obiekt. Sprawdź czy w statycznych warunkach, celując na przykład w zegar i ruszając aparatem, będzie on utrzymywał ostrość na zegarze.
    Istnieje też możliwość, że rzeczywiście jakieś odbicia, refleksy, światło, wprowadzało system w błąd.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 08-03-2010 o 10:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    ... Z tego co wiem, to ramka podąża za kolorem. Możliwe, że przy dziwnym oświetleniu lub małych kontrastach kolory są dla matrycy nieodróżnialne. Nie ma ustawienia czułości działania tego systemu, ale przy szybkim ruchu sprawdziłbym opcję "blokada śledzenia ostrości" AF-a, czyli tę, która odpowiada za to, jak szybko aparat uznaje, że obiekt został przesłonięty. Ale z tego co widzę, to system nie jest idealny i po prostu czasem się myli lub gubi nasz obiekt. Sprawdź czy w statycznych warunkach, celując na przykład w zegar i ruszając aparatem, będzie on utrzymywał ostrość na zegarze.
    Istnieje też możliwość, że rzeczywiście jakieś odbicia, refleksy, światło, wprowadzało system w błąd.
    akurat kontrast to był, i to zaj.... biała koszula na tle czarnych ścian i brązowych strojów. Ale z tym czasem opóźnienia to może faktycznie masz rację. Aparat czekał zaprogramowany czas, a potem łapał ostrość na czymś, co wyróżniało się od tła.
    Sprawdzałem system tak, jak piszesz. Obrazek na białej ścianie i to działało. Ale to były raczej powolne ruchy. Dlatego byłem zaskoczony na turnieju. W tygodniu popróbuję na czymś bardziej ruchliwym.
    Dzięki za podpowiedź.

Domyślnie

z wlasnego doswiadczenia wiem, ze te sledzenie 3d w d300 dziala dosc marnie...
    mialem na kilku meczach pilki noznej d300 z tymi samym szklami, ktore uzywalem z d700 i roznica miedzy puszkami byla naprawde duza. D300 notorycznie nie trafial, odsetek trafionych nie wychodzil poza 30-40%...
    W tych samych warunkach D700 trafial w ok 70-80%.
    Po rozmowie z innymi uzytkownikami d300, ktorzy uzywaja go w sporcie, radzili nie korzystac ze sledzenia 3D, a ustawic dynamiczny wybor z 21 pol. Pomoglo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    Po rozmowie z innymi uzytkownikami d300, ktorzy uzywaja go w sporcie, radzili nie korzystac ze sledzenia 3D, a ustawic dynamiczny wybor z 21 pol. Pomoglo
    dzięki, cenna informacja

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Korzystam z 3d w boksie (d300, d3s) i nie narzekam. Szkla pokroju 24-70afs pomagaja w sledzeniu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Korzystam z 3d w boksie (d300, d3s) i nie narzekam. Szkla pokroju 24-70afs pomagaja w sledzeniu
    ja akurat jechałem na 70-200/2.8
    AF wyrabiał, tylko 3D się gubiło

Domyślnie

W D300s też się średnio sprawdza 3D ale da się go używać, przynajmniej u mnie działa znośnie. Chociaż zawsze mogło by być lepiej bo średnio w aparacie tej klasy to jednak odrobinę za mało.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

U mnie tez sie czasem zgubi (niezaleznie od puszki i szkla), ale taniec u Ciebie to nie walka pudziana z najmanem. Jak sie zgubi to mu trzeba pomoc i tyle Oczywiscie mozna z tego nie korzystac i powinno byc bardzo dobrze, ale ja jestem wygodnicki i nie chce mi sie biegac afem, niech se sam biega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    ale ja jestem wygodnicki i nie chce mi sie biegac afem, niech se sam biega
    aj TyTy, leniuszku

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów