Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: M42 - bagnet

Domyślnie M42 - bagnet

Czytałem na forum że można przerobić jupitera 37A żeby ostrzył na nieskończoność z tym że w żadnym wątku nie było to (przynajmniej dla mnie) jasno wyjaśnione. Co dokładnie trzeba zrobić żeby uzyskać taki efekt i jak bardzo jest to inwazyjne dla obiektywu?

Domyślnie

po przeczytaniu kilku innych stron znalazłem coś takiego http://www.e-cyfrowe.pl/adapter-do-o...na-p-4941.html czy po przykręceniu tego z tyłu jupitera zamiast gwintu m42 pozwoli na ostrzenie na nieskończoność bez innych przeróbek?

Domyślnie

Wg mnie potrzebujesz coś takiego: http://www.allegro.pl/item951678831_...anualnych.html
    Tylko pamiętam jak ten pierdułek kosztował ze 30 zł
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

a czy to nie jest to samo?

Domyślnie

Było wielokrotnie dokładnie wyjaśnione. Wiem, bo również ja wyjaśniałem... Magiczne słowo "dupka" lub ruski T-mount.

Jako, że mam chwilowo "dzień litości" to: dupka. I nie ma prawa być żadnych pytań.

EDIT: Ruski T-Mount różni się nieznacznie wymiarami od standardowego T-mount. Ktoś nawet na forum robił jakieś pomiiary czy coś...
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 09-03-2010 o 22:45
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

ale jednak zastanawia mnie czym różni się to od tego w moim linku

Domyślnie

czyli ostatecznie jeśli podmienię tą 'dupke' z oryginalną z jupitera to będzie ostrzyć bez żadnego problemu na nieskończoność?

proszę o tolerancję bo dopiero wdrażam się w to wszystko a nie chce później mieć jakichś dziwnych problemów
    Ostatnio edytowane przez szymoniak ; 09-03-2010 o 22:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymoniak Zobacz posta
    czyli ostatecznie jeśli podmienię tą 'dupke' z oryginalną z jupitera to będzie ostrzyć bez żadnego problemu na nieskończoność?
    Tak, ale dupka ta z alledrogo. Jest to oryginalny twór Słowian zza Buga mający na celu mocowanie m.in. Jupitera do aparatów Kiev 17/19/2? które to miały bagnet Nikona.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

tak ale najprawdopodobniej musi być to ta wyżej przez kolegów podana mam ją od około miesiąca razem z jupkiem także wszystko w jak najlepszym porządku
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Bierz radziecki wytwór, zakładaj i ciesz się fajnym szkiełkiem, wiem bo mam
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów