Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Zawieszone lustro / D70

Witam. Wczoraj podczas robienia zdjęć, zdarzyło mi się coś super nieprzyjemnego.
    Wygląda to na zawieszone lustro... pstryknąłem zdjęcie i czarno. Zatrzymało się w pozycji nie tej co trzeba i nic. W wizjerze ciemno, na wyświetlaczu ERR.
    Nic nie pomaga, po naciśnięciu spustu jest tylko pyk i stoi w miejscu. Wyciągałem aku, wkładałem inne (w pełni naładowane), w ogóle wszystko wyciągałem i wkładałem . Ale nic nie pomaga.
    Czy ktoś się orientuje co z tym zrobić? Aparat jest już, oczywiście, po gwarancji...
    Później podeślę foto, jak żona wróci z pracy z drugim, mniejszym aparatem. Póki co zrobiłem telefonem, ale nie wiem czy ktoś jest w stanie coś dostrzec, niemniej jednak: foto 1, foto 2.
    Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Domyślnie

Fotka tyćkę lepsza:

KLIK

Nikt nic nie wie?
    Ostatnio edytowane przez wesyasz ; 07-03-2010 o 16:47

Domyślnie

Witam!
    Mam D70 i też mi się to kiedyś zdarzyło, nawet kilka razy, ale zawsze wyjęcie baterii i włożenie jej z powrotem pomagało.
    Próbowałeś podnieść lustro funkcją do czyszczenia matrycy??
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-03-2010 o 13:16 Powód: orto. ("spowrotem")
    Nikon

Domyślnie

Akurat na wnętrznościach aparatów się nie znam. Jaka to funkcja, gdzie ją znajdę?

Domyślnie

Menu - zakładka z kluczem - Mirror lock-up

Poszukaj również w szukajce postów na ten temat, jest kilka - jeden z nich http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=22808
    Nikon

Domyślnie

Akumulator zamiennik czy oryginał?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Też tak mam na leciwych bateriach i zamiennik i oryginał to miał, tak jakby gubiły nagle napięcie/pojemność. Objawy te same. To raczej nie wina aparatu. Ciemny ekran świadczy o tym że aparat nie dostaje prądu.. Wsadź świeże aku i zobacz czy problem dalej występuje.
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    ..Ciemny ekran świadczy o tym że aparat nie dostaje prądu...
    Jak to nie dostaje prądu skoro można wykonać zdjęcie?? Czarny wyświetlacz po zrobieniu zdjęcia to zapewne wina migawki, która się nie otwiera.
    W jednym z wątków na podobny temat jest napisane że można spróbować podnieść listki migawki aby lustro wróciło do normalnej pozycji. ( w przypadku gdy lustro jest zawieszone a migawka jest zamknięta).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wesoły_pstrykacz Zobacz posta
    Jak to nie dostaje prądu skoro można wykonać zdjęcie?? (...) można spróbować podnieść listki migawki aby lustro wróciło do normalnej pozycji.
    Jak lustro się zawiesza to niby jak "można wykonać zdjęcie" ? Czegoś nie rozumiem w tym co piszesz. Mowa o wizjerze nie wyświetlaczu. A ten robi się ciemny tylko jak wyciągasz baterię lub jest 100% rozładowana.
    Zależy w jakiej pozycji lustro się zawiesza. Mi się zatrzymywało zanim jeszcze się schowało - tak jak autorowi wątku. Wiec naturalne jest że na tym etapie migawka się jeszcze nie wyzwala, jeśli to wina zasilania to aparat po prostu staje. A co do grzebania w migawce to raczej bym nie polecał tego komukolwiek.
    Tyle tylko że w tym wypadku wymiana baterii nie pomaga, tylko pytanie jakie to baterie.. Mi pały 2 (oryginał i zamiennik w odstępie tygodnia.. niby naładowane a po zrobieniu krótkiej serii aparat głupiał, stawał, zacinał się etc..) Wiec ja spróbowałbym wsadzić jeszcze inną na 100% pewną.
    Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 09-03-2010 o 11:11
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Może to nie jest najmądrzejsze ale(taka moja natura) ja bym !!!!!!BARDZO DELIKATNIE!!!!!! ruszył lustrem nawet palcem ale tylko za krawędź i podkreślam DELIKATNIE.
    Może jakiś paproch dostał się na mechanizm podnoszenia i go zablokował no bo wiadomo, że tam liczy się szybkość i precyzja wykonania a siła.
    D70s / N90s / FT3 + słoiczki i rybka / jakaś błyskotka N / trochę ruskiej technologii optyczno-fotograficznej / Yashica MAT 124g / Otworkowiec

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów