Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Bhārat

Domyślnie Bhārat

Czyli po naszemu Indie . Krótka wycieczka połączona z nauką historii , mitologii , geografii i sztuki Indii zorganizowane przez norweska wersję Toniego Halika , niestety trzeba było zdawać egzamin na koniec więc to chyba jako urlop się nie liczy , bo co to za wakacje skoro trzeba było się uczyć

A. Delhi

1. India gate , monument poświęcony indyjskim żołnierzom walczącym podczas I WŚ i wojnach z Afganistanem , na pierwszym planie typowa taksówka indyjska

2. Świątynia lotosu , bahaistyczna świątynia pozbawiona jakichkolwiek znaków religijnych w której może się modlić każdy , wstęp bez obuwia , zakaz rozmawiania , pełna cisza i skupienie . Niestety wewnątrz obowiązuje również zakaz fotografowania , szkoda , sklepienie świątyni jest piękne a otwór na szczycie i wpadające przez niego gorące powietrze i smugi światła tworzą niesamowite zjawisko .

3. okolice starego bazaru . teoretycznie haos na ulicach , w praktyce mają jakieś swoje zasady poruszania się i co mnie zaskoczyło najbardziej , nie widziałem żadnego wypadku .
    Niestety w sklepie Nikona były same kompakty .

4. Stary bazar i jego wąskie uliczki . Pan po lewej to nasz rikszowy szofer , to co wyczyniał między samochodami doprowadzało kobitkę do zawału serca , z mojej strony szacunek dla staruszka za sposób wymijania wszystkich w takich właśnie uliczkach .

4a. Stary bazar - zemsta elektryka

5. Jestem hardkorem

Niestety w Delhi byliśmy tylko jeden dzień z czego kilka godzin trzeba było się przespać po całonocnej podróży . Widać w mieście że Indie szybko się rozwijają , prawie wszędzie trwa jakaś budowa , jedyna rzecz jaka mnie rozczarowała w mieście to totalny śmietnik , nie liczyłem na jakieś sterylne warunki na ulicach ale po stolicy spodziewałem się ciut większego porządku , możliwe że gdzieś w zamkniętych enklawach dla bogaczy Delhi wygląda jak z reklam i dorównuje stolicom zachodnich miast , jednak centrum i okolice na pewno nie należą do nich . Chociaż nie powiem żeby mi to jakoś specjalnie przeszkadzało , nie należę do delikatnych i nawet martwe szczury doprowadzały mnie do szczerzenia zębów

CDN.
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Dawaj wiecej zdjec

Domyślnie

Będzie więcej , muszę się tylko ogarnąć po powrocie i przejrzeć je : )

B. Fathepur Sikri , miasto założone przez Akbara Wielkiego w podzięce za przepowiedzenie przez pustelnika Salima narodzin syna władcy , co się wkrótce stało faktem , jak głosi legenda pustelnik zabił własnego syna żeby jego dusza reinkarnowała w syna cesarza , ile w tym prawdy pewnie nie wie nikt .

6. Pielgrzym spotkany przy kaplicy kontrowersyjnego guru Sathya Sai Baby , niestety nie mieliśmy okazji poznać osobiście Sai Baby , zostaliśmy tylko poświęceni , nakarmieni i dostaliśmy po czerwonym bindu na czoło .

7. Transport do dawnej stolicy

8.

9. Grobowiec Shaikh Salima Chisti

10. Wewnątrz grobowca , wejście jak do każdego muzułmańskiego świętego miejsca tylko na bosaka i w nakryciu głowy które rozdają przed drzwiami . Wierni wierzą że zawiązanie czerwonej nitki na oknie jest prośbą do zmarłego pustelnika o męskiego potomka , zawiązałem dwie jak kobitka nie patrzyła

11. Pielgrzymi

12. Wódz . Jak wszędzie w Indiach tak i w Fathepur Sikri pełno jest handlarzy próbujących wcisnąć jakąś "pamiątkę" , dzieciaków proszących o 10 rupii , "speców" od fotografii którzy będą pokazywać najlepsze miejsca do ujęć czy też samorodnych przewodników dotrzymujących turystom kroku i dbających o to żeby ktoś się nie przewrócił na schodkach , oczywiście nie "pomagają" za darmo . Dobrze jest znaleźć na początku zwiedzania właśnie takiego "wodza" im starszy i ma większy kij tym więcej spokoju będziemy mieli , za 100 rupii będzie służył lepiej niż oddział ochroniarzy z Black Water .

CDN
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

zdjęcia mi się podobają, za wyjątkiem kombinacji fish/architektura
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Ostatnie 2 są bardzo dobre, czarno białe zupełnie nie oddaje klimatu.
    Czy to był wyjazd służbowy ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

2 ostatnie rewelacyjna kolorystyka

czarno-białe nie oddają klimatu zazwyczaj takiego miejsca

1 fotka nie działa

na 7 mogła by być większa GO ale to tylko szukanie na siłę

daj więcej jak masz

pozdr
    brak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonzbydzi Zobacz posta
    zdjęcia mi się podobają, za wyjątkiem kombinacji fish/architektura
    Kobita zabierała mi 10-20 dlatego część zdjęć jest robiona rybą , z babami się nie dyskutuje

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ostatnie 2 są bardzo dobre, czarno białe zupełnie nie oddaje klimatu.
    Czy to był wyjazd służbowy ?
    Człowiek który organizuje te jest moim dobrym znajomym , zrzeka się swojej doli żebyśmy z nim jeździli , część dołożyła firma w której pracuję a część pokryłem z własnej kieszeni , więc w sumie to chyba społeczna wycieczka była : )

Cytat Zamieszczone przez dlugas1982 Zobacz posta
    2 ostatnie rewelacyjna kolorystyka

czarno-białe nie oddają klimatu zazwyczaj takiego miejsca

1 fotka nie działa

na 7 mogła by być większa GO ale to tylko szukanie na siłę

daj więcej jak masz

pozdr
    Nie mogę już edytować postu i nie wiem czemu Imageshack ciągle wyrzuca mi to zdjęcie .

C. Agra

12.Wiewiórka palmowa , jest ich ogrom a w miejscach turystycznych czasami trzeba patrzeć pod nogi żeby którejś nie nadepnąć

13. Sjesta ( wysoka perspektywa bo pstryknięte z autobusu niestety)

14 Red Fort

15.Khas Mahal - prywatna rezydencja władców (wewnątrz RF)

16. Aleksandretta

17.

18. Serwis Piaggio

19. Taj Mahal - siódmy cud świata zbudowany przez Szahdżahana jako mauzoleum zmarłej żony , idealna symetria (nie licząc nowożytnych poprawek z drzewami)

20. Małe rękodzieło cz. 1 . Wyrabiane przez tych ludzi przedmioty wykonywane są w tej samej technice i na tych samych materiałach jakich przed 356 latu używano do budowy Taj Mahal (właściciel szczyci się tym że to są potomkowie budowniczych mauzoleum ) , specjalizują się w obróbce białego marmuru z Radżputanu , każdy motyw składa się z kilku - kilkuset ręcznie szlifowanych elementów wielkości od kilku mm do kilku cm , palce tych ludzi nie mają odcisków palcy a w dotyku przypominają kamień .

21. Biała płyta marmurowa malowana jest na czerwony kolor , obrysowany zostaje szkic wzoru i wyszlifowane zostaje na ok 2-3 mm miejsce na motyw . Jako klej używany jest rozgrzany pył pozostający ze szlifowania płyt , wzór zostaje wklejony i całość wypolerowana . ( na szarej płycie leżą wzory kwiatowe , każdy listek , gałązka czy płatek jest osobnym elementem)

22. Efekt końcowy może być np taki . Wykonanie słonika wysokości 5 cm zajmuje ok 2 tygodni . Blat stołowy 150x100 nawet do dwóch miesięcy w zależności od motywu . Firma posiada certyfikat rządu Indyjskiego jako tradycyjne rękodzieło i gwarancję użytych materiałów . Ceny , na pewno nie są typowo Indyjskie , nawet Europejczyk może się skrzywić ale biorąc pod uwagę pracochłonność i to że wzory są wykonywane z materiałów które pozazdrościłby nie jeden jubiler , raczej nie powinny zaskakiwać . Słonik kosztował ok 700zł .

W przygotowaniu niemiłe wspomnienia z Jaipur i słoneczne Goa .
    Ostatnio edytowane przez eskimos ; 06-03-2010 o 19:15

Domyślnie

Śuper zdjęcia, extra miejsce. Gratulacje!

Domyślnie

D. Jaipur - różowe miasto

23.

24. Pałac wiatrów (bez skojarzeń ) 953 okna , wybudowany przez Sawai Pratap Singha żeby damy dworu mogły sobie oglądać życie w mieście , dawniej ludzie mieli rozmach , budynek nie licząc drobnych dodatków to tylko fasada .

25. Salon fryzjerski

26. Mozna sobie zamówić golenie (jestem hardkorem 2 )

27. Albo masaż głowy

28. Ptaszek hotelowy

29.Fort Amber

29 . Do Fortu Amber można dostać się na oklep , słoń jako jedno ze świętych zwierząt w Indiach jest traktowany na specjalnych warunkach , mają określona ilość wejść na fort po czym kończy się ich dniówka i dwie przerwy w pracy na jedzenie i picie , istnieją też związki zawodowe słoni i ich opiekunów , czas pracy słonia jest ściśle przestrzegany a łamanie prawa "pracownika" ostro ścigane przez rząd . Do wożenia turystów uzywane są samice jako że są łagodniejsze i łatwiejsze w "obsłudze" od samców .

30 . Fort Amber otoczony jest murem na którym stacjonowało wojsko chroniące maharadżę , z ciekawostek należy wspomnieć że obiekt był "klimatyzowany" , pod podłogą znajdują się kanały którą przepływała zimna woda spływająca z okolicznych gór , drugą ciekawostką jest konstrukcja haremu , budynek był tak zaprojektowany że władca mógł odwiedzać swoje nałożnice bez pokazywania się na korytarzach co zapobiegało zazdrości wśród kobietek

31. Figurka Saraswati z kości słoniowej

32.

33. Sprzedawca kwiatów

34. Rękodzieło cz 2. Kolejna faktoria tradycyjnego rękodzieła z rządowym certyfikatem produkująca śpiewane dywany , "kierownik projektu" śpiewa mantrę z kolorami i wzorem dywanu a tkacze w jego rytm układają sploty .

35. próba dywanu , kto odważy się zrobić ze swoim taką sztuczkę ? wyróby posiada od 1200 do 2500 splotów na cal kwadratowy w zależności od zamówienia, wykonywane są z czystej wełny bez domieszek bawełny czy sztucznych tworzyw , tylko od kaprysu klienta zależy materiał , może to być wełna wielbłądzia , wełna z jaków , wełna z Kaszmiru . Dywany nadają się idealnie na imprezy , wystarczy odwrócić na drugą stronę i można gasić papierosy na podłodze , po przypaleniu jedynym zabiegiem jest przetarcie dywany szczotką i znika ślad po ogniu . Wyprodukowanie dywanu o rozmiarach 340x270 przez 4 osoby to ok 5-7 miesięcy .

36.Firma zapisała się w Księdze rekordów Guinnessa jako producent dywanu o największej ilości splotów , dywanik o rozmiarach 78x31 cm posiada 9000 splotów na cal kwadratowy , wykonanie go zajęło dwóm kobietom 9 lat , wszystkie sploty były utykane paznokciami specjalnie zapuszczonymi do tej pracy , dywan jak i pozostałe które są do sprzedaży zmienia kolor w zależności od kąta patrzenia na niego , coś pieknego .

Mieliśmy nieprzyjemną sytuację w Jaipur , pomyliliśmy drogę i zamiast na starym bazarze wylądowaliśmy w dzielnicy biedy , w pewnym momencie podszedł do nas mężczyzna i powiedział łamana angielszczyzną żebyśmy lepiej poszli stamtąd bo może zrobić się nieciekawie , ciężko mu było nie uwierzyć skoro nawet dzieciaki były ciut agresywne , trzeba było schować aparaty i szybciutko się ewakuować , szkoda , miejsce było dość ciekawe .

CDN . Jeszcze tylko relacja z jednego miejsca i już nie męczę .
    Ostatnio edytowane przez eskimos ; 07-03-2010 o 17:00

Domyślnie

Goa na szybko i już przestaję torturować społeczeństwo

37. "Drób" podwórkowy

38. Modele za 10 rupii

39. Bliskie spotkana trzeciego stopnia

40. Rybak

41. Na sprzedaż , ok 120 000 zł , spieszyć się bo cena ziemi w ciągu ostatnich 8 lat skoczyła z 300 do 7000 rupii za metr

42. Sprzedawca soku bambusowo-imbirowo-cytrynowego , "orzeźwiający" napój jak ktos lubi przesłodzone mdłe i mętne "soki"

43. kolejne 10 rupii

44. Zachód

45. targ rybny , muchy , koty , wrony i całkiem niezły śmietnik ale rękawiczki są więc sanepid może nagwizdać

46. Popeye na emeryturze handluje ziemniakami

47. chyba niemowa bo nie chciał 10 rupii

48. znów 10 rupii , oczywiście jak każde stado dzieciaków ci też są braćmi

49. "drób" plażowy , więcej ich niż turystów

50. bonus

i to by było na tyle .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów