Czyli po naszemu Indie . Krótka wycieczka połączona z nauką historii , mitologii , geografii i sztuki Indii zorganizowane przez norweska wersję Toniego Halika , niestety trzeba było zdawać egzamin na koniec więc to chyba jako urlop się nie liczy , bo co to za wakacje skoro trzeba było się uczyć![]()
A. Delhi
1. India gate , monument poświęcony indyjskim żołnierzom walczącym podczas I WŚ i wojnach z Afganistanem , na pierwszym planie typowa taksówka indyjska
2. Świątynia lotosu , bahaistyczna świątynia pozbawiona jakichkolwiek znaków religijnych w której może się modlić każdy , wstęp bez obuwia , zakaz rozmawiania , pełna cisza i skupienie . Niestety wewnątrz obowiązuje również zakaz fotografowania , szkoda , sklepienie świątyni jest piękne a otwór na szczycie i wpadające przez niego gorące powietrze i smugi światła tworzą niesamowite zjawisko .
3. okolice starego bazaru . teoretycznie haos na ulicach , w praktyce mają jakieś swoje zasady poruszania się i co mnie zaskoczyło najbardziej , nie widziałem żadnego wypadku .
Niestety w sklepie Nikona były same kompakty .
4. Stary bazar i jego wąskie uliczki . Pan po lewej to nasz rikszowy szofer , to co wyczyniał między samochodami doprowadzało kobitkę do zawału serca , z mojej strony szacunek dla staruszka za sposób wymijania wszystkich w takich właśnie uliczkach .
4a. Stary bazar - zemsta elektryka
5. Jestem hardkorem
Niestety w Delhi byliśmy tylko jeden dzień z czego kilka godzin trzeba było się przespać po całonocnej podróży . Widać w mieście że Indie szybko się rozwijają , prawie wszędzie trwa jakaś budowa , jedyna rzecz jaka mnie rozczarowała w mieście to totalny śmietnik , nie liczyłem na jakieś sterylne warunki na ulicach ale po stolicy spodziewałem się ciut większego porządku , możliwe że gdzieś w zamkniętych enklawach dla bogaczy Delhi wygląda jak z reklam i dorównuje stolicom zachodnich miast , jednak centrum i okolice na pewno nie należą do nich . Chociaż nie powiem żeby mi to jakoś specjalnie przeszkadzało , nie należę do delikatnych i nawet martwe szczury doprowadzały mnie do szczerzenia zębów
CDN.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami