Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Domyślnie

Podobno w przypadku dłuższego przechowywania akumulatora LiOn czy LiPoly wytrąca się metaliczny lit. A co do lodówki - chemia się kłania - praktyczne zastosowanie reguły van't Hoffa: Jeżeli temperaturę mieszaniny reakcyjnej zwiększymy o 10oC to prędkość reakcji w tej mieszaninie zwiększy się dwukrotnie. Czyli obniżając temperaturę o 10C zyskujemy dwukrotne wydłużenie czasu samorozładowania akumulatora.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

No dobrze. Ale wszystkim wiadomo, ze wlasnie wszelkie baterie na zimnie rozladowuja sie szybciej, zas odzyskuja czesciowa moc w ogrzanym pomieszczeniu. Wiem cos o tym, bo dwa razy rozladowal mi sie w zimie akumulator w samochodzie.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    Może, ja nawet dobrze nie wiem o czym piszesz.
    Jakby nie było, to takie dbanie o aku sprawdza mi się od lat. Jeszcze nie miałem problemów z zasilaniem, a w niektórych komórkach mam tę samą baterię od 6 lat.

Ja w swojej mam tą samą baterię od ponad czterech lat i trzyyyyyyyyymaaaa. A ładuję ją kiedy chcę i jak chcę.
    Aparat + szkła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    No dobrze. Ale wszystkim wiadomo, ze wlasnie wszelkie baterie na zimnie rozladowuja sie szybciej, zas odzyskuja czesciowa moc w ogrzanym pomieszczeniu. Wiem cos o tym, bo dwa razy rozladowal mi sie w zimie akumulator w samochodzie.
    Na zimnie spada na tyle szybkość reakcji chemicznych, że akumulator nie jest w stanie osiągnać swoich parametrów pracy, czyli tego co nas najbardziej interesuje . Po ogrzaniu wracają do sprawności, jak sam napisałeś.

Jest jeszcze jedna legenda, że baterie od komórek zamrożone do niskich temperatur (ok -30) odzyskują swoją pojemność, ale o zastosowaniach praktycznych i mechanizmie zjawiska nic nie wiem.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cctv Zobacz posta
    Ja w swojej mam tą samą baterię od ponad czterech lat i trzyyyyyyyyymaaaa. A ładuję ją kiedy chcę i jak chcę.

A jeden taki rudy Julek, co to mieszka przy moście, to chla, pali, żre tłuste, a ma już 34 lata i zdrowy jest.
    Po co mi to piszesz? Że niby bzdury opowiadam? Może... Raczej nie głoszę prawd objawionych, tylko opisuję swoje wieloletnie doświadczenia, z wieloma aku litowo-jonowymi. Bo mam też baterię w laptopie, której konserwację powierzyłem elektronice i po roku pojemność tego aku spadła o połowę.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

A o akumulatorku podtrzymującym pamięć aparatu nikt już nie pamięta? Pewnie, wyciągajcie akumulatory nawet na 2 lata. A mały w puszce nażre się mocą artyzmu ze zdjęć na karcie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cctv Zobacz posta
    To podziałaj tak lapku i po roku-dwóch aku do wymiany Każde aku ma gwarantowane 200-500 (zależy od producenta) cykli ładowania/rozładowania. Później maksymalna pojemność aku drastycznie spada. Pytanie: ile cykli w ciągu tych 4 lat wyczerpałeś? W body foto sprawa jest trochę mniej niebezpieczna:
    1. akumulatorki przeważnie ładuje się do 100 % i rozładowuje się do niemal "0".
    2. jeden cykl to ok 500 klapnięć, a 200 cykli to ok 100 000 klapnięć - to niemal całe życie body .
    3. w amatorskim* użytkowaniu body, to te 100 000 cykli, to wieczność ....

* przypuszczam, że u zawodowców aku wymieniane jest co pół roku-rok.

Ps. Przypominam, że główne pytanie w wątku brzmiało:
    Czy są jakieś zalecenia co do sposobu traktowania akumulatora litowo-jonowego (EN-EL3e) podczas dłuższej przerwy w jego eksploatacji?
    Może Twoja metoda jest lepsza - któż to wie?
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

dłuższa przerwa w eksploatacji to nie 2-4 tygodnie a 4 miesiące i dłużej. Zajmuję się modelarstwem (helikoptery RC) i tam używam ładowarek z pomiarem prądu ładowania, napięć (z dokładnością do setnych części V), balansowaniem ogniw itp - i zasady traktowania ogniw litowych znam z doświadczenia. Ładowanie do 95% pojemności drastycznie wydłuża żywotność pakietu. Rozładowywanie w rejon 0% drastycznie zmniejsza pojemność. Pakiety przechowuje się w temperaturze możliwie bliskiej zera, rozładowane do około 40%. Pakiet litowy naładowany na 100% leżakując traci energię - około 1% miesięcznie - można więc przyjąć, że po pół rocznym leżakowaniu jest nadal naładowany na full.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

myślę że akumlatorami nie należy się za nadto przejmować, różnych wersji jeszce od czasów D50 używam i nieraz zdarzały się kilkumiesięczne przerwy w użyciu, nie zauważyłem aby wpłynęło to negatywnie na ich pojemność
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

może mi ktoś powiedzieć ile średnio trwa naładowanie do pełna akumulatorka?
    Za pierwszym razem ładowało chyba przez noc teraz za drugim ładuje się prawie 24 godziny i jeszcze nie przestało.
    W międzyczasie odłączyłem ładowarkę na chwilę od prądu, po ponownym podłączeniu dioda ładowania mrugała by później zacząć świecić ciągle
    d90 + kit 18-105

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów