Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Grid Or Not To Grid

Mam pytanie do kolegów z doświadczeniem studyjnym .

Czy w waszej praktyce często używacie grida do softboxów?

Pytam o softboxy 80x120 i okta 150-180, a więc spore płaszczyzny i nizbyt smukłe.
    Typ fotografi to : wnętrza, meble, czasami portret we wnętrzu.

Pytam bo po pierwsze sam mam zbyt małe doswiadczenie. Używałem grida do softboxa 40x180 ale to było dość specyficzne (smukłe) źródło swiatła. Nie miałem możlwośći zobaczyć efektów z płaszczyznami większymi a głównie takimi się bawię.

Po drugie to kwestia kosztów.

Sam grid swoje kosztuje. Softboxy przystosowane do "przyrzepienia" grida kosztują istotnie drożej, więc cały zestaw puchnie cenowo. I dlatego mam wątpliwosci czy warto dopłacać za opcje "gridowania"

Fakt , że modyfikacje softboxów są banalnie proste dla każdej krawcowej , niemniej jednak ja nie jestem szyjący a zlecenie modyfikacji softboxa , w praktyce pociągnie za sobą koszty porównywalne z różnicą w cenie między tanim a droższym softboxem.

GRID or not to GRID?

p.s. osobiście używałem softów tych bardzo tanich i ze średniej półki cenowej. Zauważalne różnice w estetyce i jakości wykonania, nie przekładały się na jakość świecenia. I te badziewne (na oko) i te bardziej elegancko uszyte swieciły tak samo.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 21-02-2010 o 19:09

Domyślnie

ja właśnie przechodzę na softy z gridem ...
    niestety w niedużym studio światło mi się za bardzo odbijało od ścian, sufitu itp...

jak masz grid to zawsze możesz go ściągnąć ... gorzej gdy nie masz a bardzo przydało by się jego użycie

co do cen to trzeba się dobrze rozejrzeć i czasami można trafić na tanią i dobrą ofertę
    dwa tygodnie temu kupiłem softa 80x120 z gridem za 149 zł w
    http://www.akcesoriafoto.com/softbox...ens-p-307.html
    jak na tak niską cenę jakość wykonania naprawdę bardzo dobra (mają też w ofercie softa 60x60 z gridem)
    do tego zaletą jest mocowanie Bowensowskie a nie uniwersalne jak to najczęściej jest w tanich produktach

jeśli chodzi o oktę 150 cm z gridem to chyba najtaniej jest w Funsporcie - 259 zł
    http://funsports.pl/p,pl,665,softbox...set+150cm.html
    a że to PowerLux więc i jakość też powinna być bardzo dobra
    Ostatnio edytowane przez Bartek - NinoVeron ; 21-02-2010 o 19:19
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Czy w waszej praktyce często używacie grida do softboxów?
    Typ fotografi to : wnętrza, meble, czasami portret we wnętrzu.
    Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od sytuacji.
    Do mebli jak i innych obiektów płaskich, błyszczących, gdzie operujemy blikiem, lśnieniem, lustrzanym odbiciem,
    na pewno płaszczyzna świecąca musi być bez grida i raczej nie okta.
    Do ograniczenia strefy rażenia światła rozproszonego, w miarę selektywnego świecenia,
    grid jest najlepszym pomysłem, mobilnym i najtańszym.

Za bartosem, lepiej go mieć i nie użyć, niż nie mieć.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

@zoom2 - prosił mnie na PW abym zrobił fotki tego softu 80x120 z gridem i żeby było widać czy z założonym softem jest dostęp do lampy

wkleję tutaj te zdjęcia bo może komuś innemu też się przyda

NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Na PW Cię prosiłem.
    Ale podziękuję publicznie.

WIELKIE DZIĘKI za rzeczową poradę.

Domyślnie

I jak się spisują? Przymierzam się do zakupu softów do moich lamp i myślałem nad Quantuumem, ale widzę, że różnica cen jest całkiem spora. Jak wykonanie? Dobrze rozpraszają?

Uprawnienia umieszczania postów