Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Portretowy do Nikona D40

Witam!

Chcę kupić obiektyw portretowy do mojego Nikona D40.
    Jakie zwykle robię zdjęcia?
    - zdjęcia dwójki moich dzieci ( 1 i 4 lata), głównie w plenerze czyli na spacerach w parku, piknikach itp.
    - zdjęcia wycieczkowe, często jeździmy autem po Polsce, gdzieś wysiadamy i zwiedzamy (skanseny, kościoły, zamki, wsie i miasteczka)
    - ptaki (nie więcej niż około 1000/rok) - zwykle podczas urlopów wybieram się kilka razy na poranne łowy nad jezioro - czaple, żurawie, łabędzie, kaczki itd.

Na razie wszystko kitem N18-55 i kilkoma obiektywami M42, między innymi Tair 135mm, którym dobrze robi mi się portrety. Większość potrzeb zaspokaja mi kit (i się tego nie wstydzę), problem tylko z ogniskową do portretu.

Dzieci dorastają, są powoli "samobiezne" i już zbyt ruchliwe na obiektyw w pełni manualny, przynajmniej jak dla mnie, a może stałem się zbyt wygodny? Zauważyłem, że ostatnio częściej robię im zdjęcia kitem, bo nie mam czasu zmienić obiektyw i później jeszcze ustawiać parametry podczas gdy one się bawią (dotyczy głównie starszego jak na razie). Do tego w związku z brakiem śrubokręta w korpusie potrzebuję obiektyw AF-S. Czy jest taki na rynku?
    Bardzo mi się spodobał N85/1.8, są też Samyangi 85mm i Tamrony T28-75/2.8 - ale to wszystko bez AF!

Dodam jeszcze, że jestem fotografem amatorem i takim chcę pozostać. Szkła powyżej 2000zł nie wchodzą w grę.
    Proszę uprzejmie o propozycje/sugestie.

Domyślnie

50/1.4 AFS - przy Dx to bedzie 75mm - więc ogniskowa dośc fajna do portretu. ZA tysiaczka pewnie uzywkę wyrwiesz.

Domyślnie

jak wyżej albo tamron 90 (wersja z silnikiem) mam i sobie chwalę - do pleneru i portretu super natomiast w domku przyciasnawy tu lepsza 50 1,4 afs
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Panowie, dzięki za odpowiedzi. N50/1.4 jest wg mnie za krótki. Za blisko bym musiał podchodzić żeby zrobić samą twarz. Coś dłuższego...?
    Używka w okolicach 1000zł jest ok, ale jakoś Tamron 90 nie występuje w przyrodzie w takiej cenie...

Domyślnie

18-200 VR Nie będziesz go zmieniał zbyt często.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

N85/1.8 powinien być idealny jak 50 za krótki
    D90|N6006|N50|N18-105|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marxx Zobacz posta
    Tylko że AF nie będzie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marxx Zobacz posta
    Nie ma AF z D40, Tamron to samo.

Może ten do ptaków by się nadał Nikkor AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6G IF-ED.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Tylko że AF nie będzie
    da się z tym żyć
    D90|N6006|N50|N18-105|

Domyślnie

marxx - owszem ale nie przeczytałeś pytania autora... (pomijam już że na D40 MF to żadna wielka przyjemność )
    Cytat Zamieszczone przez edmund Zobacz posta
    Dzieci dorastają, są powoli "samobiezne" i już zbyt ruchliwe na obiektyw w pełni manualny
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów