Witam!
Chcę kupić obiektyw portretowy do mojego Nikona D40.
Jakie zwykle robię zdjęcia?
- zdjęcia dwójki moich dzieci ( 1 i 4 lata), głównie w plenerze czyli na spacerach w parku, piknikach itp.
- zdjęcia wycieczkowe, często jeździmy autem po Polsce, gdzieś wysiadamy i zwiedzamy (skanseny, kościoły, zamki, wsie i miasteczka)
- ptaki (nie więcej niż około 1000/rok) - zwykle podczas urlopów wybieram się kilka razy na poranne łowy nad jezioro - czaple, żurawie, łabędzie, kaczki itd.
Na razie wszystko kitem N18-55 i kilkoma obiektywami M42, między innymi Tair 135mm, którym dobrze robi mi się portrety. Większość potrzeb zaspokaja mi kit (i się tego nie wstydzę), problem tylko z ogniskową do portretu.
Dzieci dorastają, są powoli "samobiezne" i już zbyt ruchliwe na obiektyw w pełni manualny, przynajmniej jak dla mnie, a może stałem się zbyt wygodny? Zauważyłem, że ostatnio częściej robię im zdjęcia kitem, bo nie mam czasu zmienić obiektyw i później jeszcze ustawiać parametry podczas gdy one się bawią (dotyczy głównie starszego jak na razie). Do tego w związku z brakiem śrubokręta w korpusie potrzebuję obiektyw AF-S. Czy jest taki na rynku?
Bardzo mi się spodobał N85/1.8, są też Samyangi 85mm i Tamrony T28-75/2.8 - ale to wszystko bez AF!
Dodam jeszcze, że jestem fotografem amatorem i takim chcę pozostać. Szkła powyżej 2000zł nie wchodzą w grę.
Proszę uprzejmie o propozycje/sugestie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami