Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: filtr UV

Domyślnie filtr UV

mam pytanie..Mam od 2 dni D 50 i zastanawiam się czy nie kupić i założyć na stałe filtra UV..Aby chronić obiektyw ....Ale słyszałem,że taki filtr tylko psuje zdjęcia ..jak to jest? Kupić czy nie kupić?
    Nikon D90, Nikon D50

Domyślnie

Nie chce byc niegrzeczny, ale proponuje zaczac od przeszukania tego dzialu. Czytania masz na tydzien, albo i dluzej. Nikt za Ciebie tej decyzji nie podejmie. Milego "kopania"
    Pozdrawiam

Domyślnie

załóż UV. tylko nie taki za 15zł. i nic ci sie nie zepsuje.
    same klamoty...

Domyślnie

pierwszy post a tu ani BE ani ME ani KUKURYKU?... witamy na forum
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

Do ochrony szkła służy dekielek a nie filtr. Każde dodoatkowe "coś" (nawet to najdroższe i najlepsze) degraduje jakość optyki. Jeśli używać UV to wtedy gdy są ku temu przesłanki a nie "dla ochrony".
    Ja posprzedawałem wszystkie UVki.

http://www.fotosite.pl/index.php?tit...m_z_filtrem_UV
    5D BG-E4 50/1.2L 135/2L 24-70/2.8L S12-24/4.5-5.6Ex 70-200/2.8L IS 580EX
    www.masza.com.pl

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciekkk Zobacz posta
    Do ochrony szkła służy dekielek a nie filtr. Każde dodoatkowe "coś" (nawet to najdroższe i najlepsze) degraduje jakość optyki. Jeśli używać UV to wtedy gdy są ku temu przesłanki a nie "dla ochrony".

dałeś do pieca z tą "degradacją" ...przejrzyj moje zdjęcia...na każdym szkle mam założony UV lub skylght, a często jeszcze 1-3 cokiny poczytaj literaturę sygnowaną poważnymi nazwiskami...pękosławski, mroczek i inni...

medyk kup UV lub skylight 1A tylko przynajmniej marumi MC/WPC/DGH lub hoya HMC/SHMC o b+w i heliopanie nawet nie wspomnę...gwarantuję ci, że nie zauważysz spadku jakości, natomiast zauważysz nieco lepszą jakość w krajobrazie...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciekkk Zobacz posta

Wszyscy fotografowie, jak i wszystkie poważne książki zalecają używanie UV. Nie po to aby faktycznie blokować te nieszczęsne promienie ultrafioletowe, ale na zasadzie bezpiecznika: lepiej żeby poszedł bezpiecznik za parę złotych, niż np. telewizor za parę tysięcy.
    Co do ochrony obiektywu dekielkiem, to jeszcze nie spotkałem poważnego fotografa który by fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw - autofocus wtedy źle działa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Wszyscy fotografowie, jak i wszystkie poważne książki zalecają używanie UV. Nie po to aby faktycznie blokować te nieszczęsne promienie ultrafioletowe, ale na zasadzie bezpiecznika: lepiej żeby poszedł bezpiecznik za parę złotych, niż np. telewizor za parę tysięcy.
    Co do ochrony obiektywu dekielkiem, to jeszcze nie spotkałem poważnego fotografa który by fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw - autofocus wtedy źle działa...
    Ile znasz przypadków uratowania soczewki filtrem UV?
    Ja znam pzypadki odwrotne - porysowanie soczewki stłuczonymi kawałkami UVki
    Panowie, tego szkła nie da się zarysować byle czym.
    Ale..., co mi tam chcecie to sobie nakręcajcie na co macie ochotę - to wasze zdjęcia

PS
    swiatło - bardzo pochopnie używasz słowa "wszyscy"
    www.masza.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    dałeś do pieca z tą "degradacją" ...przejrzyj moje zdjęcia...na każdym szkle mam założony UV lub skylght, a często jeszcze 1-3 cokiny poczytaj literaturę sygnowaną poważnymi nazwiskami...pękosławski, mroczek i inni...
    Czemu myślisz, że nie czytałem? Bo mam w podpisie nie tą firmę co trzeba?
    Alf..., chciałem zacząć tłumaczyć ale doczytałem do końca Twój post:
    Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    gwarantuję ci, że nie zauważysz spadku jakości, natomiast zauważysz nieco lepszą jakość w krajobrazie...
    ...i stwierdziłem, że jednak nie ma sensu
    www.masza.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medyk Zobacz posta
    mam pytanie..Mam od 2 dni D 50 i zastanawiam się czy nie kupić i założyć na stałe filtra UV..Aby chronić obiektyw ....Ale słyszałem,że taki filtr tylko psuje zdjęcia ..jak to jest? Kupić czy nie kupić?
    Przeczytaj: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653, gość ma bardzo rozsądne podejście do fotografii. Ja osobiście nie używam tego filtru, gdyż jest to jakby nie było zawsze dodatkowe szkło... choćby do sprawdzania czy nie jest zabrudzone . Wg mnie najlepszym zabezpieczeniem obiektywu jest osłonka (tzw. tulipanik) i oczywiście uważanie na sprzęt. A od przypadkowego dotknięcia paluchem czy przeciągnięcia materiałem od np plecaka czy kurtki szkło od obiektywu się raczej nie porysuje i nie pęknie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów