mam pytanie..Mam od 2 dni D 50 i zastanawiam się czy nie kupić i założyć na stałe filtra UV..Aby chronić obiektyw ....Ale słyszałem,że taki filtr tylko psuje zdjęcia ..jak to jest? Kupić czy nie kupić?
Szukaj
mam pytanie..Mam od 2 dni D 50 i zastanawiam się czy nie kupić i założyć na stałe filtra UV..Aby chronić obiektyw ....Ale słyszałem,że taki filtr tylko psuje zdjęcia ..jak to jest? Kupić czy nie kupić?
Nikon D90, Nikon D50
Nie chce byc niegrzeczny, ale proponuje zaczac od przeszukania tego dzialu. Czytania masz na tydzien, albo i dluzej. Nikt za Ciebie tej decyzji nie podejmie. Milego "kopania"
Pozdrawiam
załóż UV. tylko nie taki za 15zł. i nic ci sie nie zepsuje.
same klamoty...
pierwszy post a tu ani BE ani ME ani KUKURYKU?... witamy na forum![]()
D300 | N35 1.8 | N17-55
Do ochrony szkła służy dekielek a nie filtr. Każde dodoatkowe "coś" (nawet to najdroższe i najlepsze) degraduje jakość optyki. Jeśli używać UV to wtedy gdy są ku temu przesłanki a nie "dla ochrony".
Ja posprzedawałem wszystkie UVki.
http://www.fotosite.pl/index.php?tit...m_z_filtrem_UV
5D BG-E4 50/1.2L 135/2L 24-70/2.8L S12-24/4.5-5.6Ex 70-200/2.8L IS 580EX
www.masza.com.pl
dałeś do pieca z tą "degradacją"...przejrzyj moje zdjęcia...na każdym szkle mam założony UV lub skylght, a często jeszcze 1-3 cokiny
poczytaj literaturę sygnowaną poważnymi nazwiskami...pękosławski, mroczek i inni...
medyk kup UV lub skylight 1A tylko przynajmniej marumi MC/WPC/DGH lub hoya HMC/SHMC o b+w i heliopanie nawet nie wspomnę...gwarantuję ci, że nie zauważysz spadku jakości, natomiast zauważysz nieco lepszą jakość w krajobrazie...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Wszyscy fotografowie, jak i wszystkie poważne książki zalecają używanie UV. Nie po to aby faktycznie blokować te nieszczęsne promienie ultrafioletowe, ale na zasadzie bezpiecznika: lepiej żeby poszedł bezpiecznik za parę złotych, niż np. telewizor za parę tysięcy.
Co do ochrony obiektywu dekielkiem, to jeszcze nie spotkałem poważnego fotografa który by fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw - autofocus wtedy źle działa...
Ile znasz przypadków uratowania soczewki filtrem UV?
Ja znam pzypadki odwrotne - porysowanie soczewki stłuczonymi kawałkami UVki
Panowie, tego szkła nie da się zarysować byle czym.
Ale..., co mi tam chcecie to sobie nakręcajcie na co macie ochotę - to wasze zdjęcia
PS
swiatło - bardzo pochopnie używasz słowa "wszyscy"![]()
www.masza.com.pl
www.masza.com.pl
Przeczytaj: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653, gość ma bardzo rozsądne podejście do fotografii. Ja osobiście nie używam tego filtru, gdyż jest to jakby nie było zawsze dodatkowe szkło... choćby do sprawdzania czy nie jest zabrudzone . Wg mnie najlepszym zabezpieczeniem obiektywu jest osłonka (tzw. tulipanik) i oczywiście uważanie na sprzęt. A od przypadkowego dotknięcia paluchem czy przeciągnięcia materiałem od np plecaka czy kurtki szkło od obiektywu się raczej nie porysuje i nie pęknie...
Skontaktuj się z nami