w 50 wartość jest nastawiona, na 22. Jesli nastawie na inna wartość na wyświetlaczu jest fEE.
Szukaj
w 50 wartość jest nastawiona, na 22. Jesli nastawie na inna wartość na wyświetlaczu jest fEE.
Po pierwsze sprawdź, czy na obiektywach D masz zablokowany pierścień przysłony (na obiektywie jest taki przełącznik).
Po drugie, jakiś czas temu byłem w Galerii Madison w Gdańsku i jest tam sklep firmowy Nikona - myślę, że mógłbyś tam
podpiąć sobie różne szkła i pogadać o problemie z kimś z obsługi.
edit: kolega Skibek mnie uprzedził
D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW
Rozumiem o co chodzi, i na 50 i na obiektywie 35-70 D jest zablokowany pierścień przysłony. Sklepu Nikona w Madisonie już nie ma, bynajmniej kilka dni temu nie było. Został zastawiony płyta, wiec pewnie likwidacja.
ten sklep zastawiony płytą ma remont, ale przy windzie jest drugi, również na parterze. Nie wiem czy właśnie tam nie przeniósł się AB Foto - na czas remontu?
D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3
Niewątpliwie to kwestia popychacza przysłon, ale tego zewnętrznego. Jak zdejmiesz obiektyw to masz taki "dynks" i jak go poruszasz to sprawdź, czy na wyświetlaczu (górnym) coś się zmienia. Ten dynks jest używany, gdy sterujesz przysłoną kręcąc pierścieniem w full manualach lub np. w serii "D" (niektórzy z przyzwyczajenia po klasykach lubią kręcić pierścieniem, a nie kółkiem w body). w serii "G" (AF-S) nie pierścienia przysłon i ten "dynks" nie jest potrzebny (dlatego "VR-ka działa git). Jestem pewien, że jak podepniesz coś innego z "G" to będzie śmigało. Sprawdź, czy sprężynka w tym "dynksie" nie poszła się.... Czy on sprężynuje, czy lata na luźno.
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Nie mogę edytować, więc dopisuję...
Sprawdziłem, jednak w D80 nie ma tego "dynksa". On jest w D200, D300... Połączony z takim pierścieniem.
D80 ma tylko mały "cycek" odpowiadający za komunikat "fEE" jak w m.in. "D" wersji nie zablokujesz pierścienia przysłon.
Za obsługę przysłony odpowiada tylko wewnętrzny popychacz, ale to jest ten sam co w np. wersji "G", więc to chyba nie to (bo "G" działa przecież).
Nie sądzę, żeby oba "D" obiektywy były uszkodzone, więc to coś z tym popychadłem chyba. A może coś ze stykiem od "D"Masz może jakiś obiektyw bez "D" i bez "G"?
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Jak narazie posiadam 3 obiektywy o których wspominałem wyżej. Próbuje różnych ustawień, ale dalej jest ten sam problem. 70-200 działczy pięknie. 50 i 35-70 niestety nie. patrze w wizjer i ciemmmnoośc widzea auto szaleje. Będę działał w tym kierunku żeby to rozgryźć i dam znać
)
Ostatnio edytowane przez ku33ba ; 01-02-2010 o 00:09
Niestety nie posiadam telekonwertera. W oby dwu obiektywach 50 i 35-70 przesłona reaguje - pięknie się otwiera przy "popychaniu popychacza" ;]. Dziękuje za zaangażowanie !
Skontaktuj się z nami