Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

w 50 wartość jest nastawiona, na 22. Jesli nastawie na inna wartość na wyświetlaczu jest fEE.

Domyślnie

Po pierwsze sprawdź, czy na obiektywach D masz zablokowany pierścień przysłony (na obiektywie jest taki przełącznik).
    Po drugie, jakiś czas temu byłem w Galerii Madison w Gdańsku i jest tam sklep firmowy Nikona - myślę, że mógłbyś tam
    podpiąć sobie różne szkła i pogadać o problemie z kimś z obsługi.

edit: kolega Skibek mnie uprzedził
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Rozumiem o co chodzi, i na 50 i na obiektywie 35-70 D jest zablokowany pierścień przysłony. Sklepu Nikona w Madisonie już nie ma, bynajmniej kilka dni temu nie było. Został zastawiony płyta, wiec pewnie likwidacja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku33ba Zobacz posta
    Rozumiem o co chodzi, i na 50 i na obiektywie 35-70 D jest zablokowany pierścień przysłony. Sklepu Nikona w Madisonie już nie ma, bynajmniej kilka dni temu nie było. Został zastawiony płyta, wiec pewnie likwidacja.
    Aj, to przepraszam za zmyłkę z tym Madisonem, nie miałem pojęcia.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

ten sklep zastawiony płytą ma remont, ale przy windzie jest drugi, również na parterze. Nie wiem czy właśnie tam nie przeniósł się AB Foto - na czas remontu?
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Niewątpliwie to kwestia popychacza przysłon, ale tego zewnętrznego. Jak zdejmiesz obiektyw to masz taki "dynks" i jak go poruszasz to sprawdź, czy na wyświetlaczu (górnym) coś się zmienia. Ten dynks jest używany, gdy sterujesz przysłoną kręcąc pierścieniem w full manualach lub np. w serii "D" (niektórzy z przyzwyczajenia po klasykach lubią kręcić pierścieniem, a nie kółkiem w body). w serii "G" (AF-S) nie pierścienia przysłon i ten "dynks" nie jest potrzebny (dlatego "VR-ka działa git). Jestem pewien, że jak podepniesz coś innego z "G" to będzie śmigało. Sprawdź, czy sprężynka w tym "dynksie" nie poszła się.... Czy on sprężynuje, czy lata na luźno.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Nie mogę edytować, więc dopisuję...

Sprawdziłem, jednak w D80 nie ma tego "dynksa". On jest w D200, D300... Połączony z takim pierścieniem.
    D80 ma tylko mały "cycek" odpowiadający za komunikat "fEE" jak w m.in. "D" wersji nie zablokujesz pierścienia przysłon.
    Za obsługę przysłony odpowiada tylko wewnętrzny popychacz, ale to jest ten sam co w np. wersji "G", więc to chyba nie to (bo "G" działa przecież).
    Nie sądzę, żeby oba "D" obiektywy były uszkodzone, więc to coś z tym popychadłem chyba. A może coś ze stykiem od "D" Masz może jakiś obiektyw bez "D" i bez "G"?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Jak narazie posiadam 3 obiektywy o których wspominałem wyżej. Próbuje różnych ustawień, ale dalej jest ten sam problem. 70-200 działczy pięknie. 50 i 35-70 niestety nie. patrze w wizjer i ciemmmnoośc widze a auto szaleje. Będę działał w tym kierunku żeby to rozgryźć i dam znać )
    Ostatnio edytowane przez ku33ba ; 01-02-2010 o 00:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku33ba Zobacz posta
    Jak narazie posiadam 3 obiektywy o których wspominałem wyżej. Próbuje różnych ustawień, ale dalej jest ten sam problem. 70-200 działczy pięknie. 50 i 35-70 niestety nie. patrze w wizjer i ciemmmnoośc widze a auto szaleje. Będę działał w tym kierunku żeby to rozgryźć i dam znać )
    O! A może masz możliwość podpięcia telekonwertera jakiegoś z AF?
    A sprawdź, czy jak popychasz popychacz np. w 50tce to czy przysłona się w nim otwiera? Jak nie, to sprawdź w też w 35-70.
    Jak oba działają tzn., że są dobre.

Domyślnie

Niestety nie posiadam telekonwertera. W oby dwu obiektywach 50 i 35-70 przesłona reaguje - pięknie się otwiera przy "popychaniu popychacza" ;]. Dziękuje za zaangażowanie !

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów