Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aneczka18 Zobacz posta
    A jakaś dokładniejsza nazwa?

I takie pytanko, jak jest AF w puszce to wtedy te obiektywy ostrza automatycznie czy też w żaden sposób? Właściwie to zastanawiałam się nad tym obiektywem do fotografii przyrodniczej, bo chciałam po prostu się podszkolić na czymś tańszym i dłuższym niż 300mm, ale tak sobie myślę, że do tego to raczej przydałby się szybki AF.
    Danubia czy jakos tak

te obiektywy nie ostrza z niczym...

Domyślnie

Aneczka Nie ma szans na AF w tym szkle.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

I takie pytanko, jak jest AF w puszce to wtedy te obiektywy ostrza automatycznie czy też w żaden sposób? Właściwie to zastanawiałam się nad tym obiektywem do fotografii przyrodniczej, bo chciałam po prostu się podszkolić na czymś tańszym i dłuższym niż 300mm, ale tak sobie myślę, że do tego to raczej przydałby się szybki AF.
    Żaden obiektyw lustrzany (poza Reflex-Rokkorem do Minolty) nie ma AF. Tylko i wyłącznie ręczne ogniskowanie, co przy słabym świetle obiektywu i dość mętnej matówce będzie dla początkującego TRUDNE!!! W zasadzie bariera 300 jest trudna do przekroczenia, jesli ma być ostro, tanio i szybkim AF.
    Co do nazwy tego DOBREGO ruskiego lustra: nie żadna Danubia, tylko Rubinar.
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 27-01-2010 o 22:03
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Nazywa się "to" MTO i wartość ogniskowej, jesli czegoś nie pomyliłem
    Uwaga na niektóre MTO - zachodzi kolizja dupki obiektywu z wystającym kawałkiem Nikona (lampa-pryzmat)
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

MTO to był obiektyw 1000/10 i 500/5,6*. Te ciemniejsze to RUBINAR.

TO jest ten dobry:
    http://www.allegro.pl/item895458559_...pu_unikat.html
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    MTO to był obiektyw 1000/10 i 500/5,6*. Te ciemniejsze to RUBINAR.

TO jest ten dobry:
    http://www.allegro.pl/item895458559_...pu_unikat.html
    zwróć uwagę, na jednym ze zdjęć obiektyw jest podpięty do body przez jakąś przejściówkę.
    Mam takiego MTO, z D50 haczył o wystającą osłonę lampy. Ale wystarczyło lekko podpiłować aparat i było git. Nawet się body nie rozszczelniło. A z jakością zdjęć to faktycznie nie za ciekawie.

Domyślnie

Tam na zdjęciu jest chyba telekonwerter. Ale to lustro z ebaya ma na tyle małą średnicę, że wszystko ładnie się mieści. Ja z MTO 1000/10 nie mam problemów z ŻADNYM korpusem Nikona
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Przy okazji podepnę się z pytankiem Jeżeli głupim, to proszę nie bić, bo w tej materii zupełnie nie mam doświadczenia. Zastanawiam się nad kupnem taniego obiektywu (do zabawy na początek) do fotografowania tzw. przelotówek, czyli samolotów na wysokościach przelotowych. Mój wybór padł na http://fotozakupy.pl/obiektyw/samyan...ustrzany,9773s lub http://fotozakupy.pl/obiektyw/samyan...et-f-8-0,9189s Dwie zupełnie inne konstrukcje. Który z nich (wiem obydwa są kiepskie i ogólnie do d...) byłby lepszy do wyżej wymienionych zastosowań? W przyszłości planuję zakup Sigmy 150-500, ale różnica cenowa sprawia, że to będzie w daleeeeeekiej przyszłości
    Na razie, tak jak wspomniałem chciałbym POBAWIĆ się z długimi ogniskowymi. Dodam, że szkiełko chciałbym podpiąć do D300.
    Z góry dzięki za odpowiedź!
    Ostatnio edytowane przez Herhor ; 10-02-2010 o 14:46
    Z6| N24-70 S|N14-30 S|T 150-600 5-6,3 G2|SB-910|Na sprzedaż: N 18-300 ED VR 3.5-5.6|

Domyślnie

Też jestem ciekawy odpowiedzi, ,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów