Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: D3 z BF/FF?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

A czy ktoś z Was wie jak obchodzić się ze śrubkami widocznymi w komorze lustra (pierwsza tuż przy krawędzi lustra, druga głęboko, blisko migawki) Chodzi mi o to, która śrubka (może obie?) mają wpływ na ostrość obrazu ustawioną przez AF, która śrubka ma wpływ na ostrość obrazu ustawioną okiem na matówce.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    A czy ktoś z Was wie jak obchodzić się ze śrubkami widocznymi w komorze lustra (pierwsza tuż przy krawędzi lustra, druga głęboko, blisko migawki) Chodzi mi o to, która śrubka (może obie?) mają wpływ na ostrość obrazu ustawioną przez AF, która śrubka ma wpływ na ostrość obrazu ustawioną okiem na matówce.
    Jedna odpowiada za pochylenie lustra druga sublustra AF. Ta śrubka od lustra wpływa także na na AF ponieważ na nim jest zainstaloane sublustro Kiedyś robiłem bardoz precyzyjne "na oko" regulacje w D70 - wszysto dało się ustawić, ale wymagało to dużo czasu i cierpliwości. Niestety, rodzynki typu AF80-200NEW nie dały się wyregulowac na obu końcach jednocześnie :/
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Marcinie - i TY zadajesz takie pytania? A myślałem, że Ty to wszystko wiesz i masz w małym palcu...
    Albo nas testujesz.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Marcinie - i TY zadajesz takie pytania? A myślałem, że Ty to wszystko wiesz i masz w małym palcu...
    Albo nas testujesz.
    Ci......
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

ta bliżej matrycy odpowiada za BF/FF. Ale niech to spece potwierdza

Domyślnie

Jest tak jak napisał stock. Tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97814 jest to dokładnie opisane.
    Nikon D7000

Domyślnie

czyli najpierw powinienem skalibrować lustro główne w oparciu o ostrość obrazu na matówce/zdjęciu, a dopiero potem brać się za lusterko pomocnicze poprzez korektę ostrości z pól AF....
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

jeśłi masz roblem z ostrością na matówce, to zdecydowanie tak
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

A że tak walnę z ciekawości czy tylko nasz system ma takie problemy ze szkłami czy sony canon lub pentax też tak maja ?
    System "C"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkness87 Zobacz posta
    A że tak walnę z ciekawości czy tylko nasz system ma takie problemy ze szkłami czy sony canon lub pentax też tak maja ?
    o sony jeszcze nic nie wiem, ale pozostali wymienieni mają.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów