Close

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 122

Wątek: RF vs (D)SLR

Domyślnie

ja konsekwentnie wszystkim polecam jako pierwsze rf Canonetke/ Yashice Electro, sam kupiłem tą pierwszą, zrobiłem kilka filmów, zakochany jestem po uszy, ale sprzedam bo mi nie leży niedokładność kadrowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Jesli sam nie wiesz czy do fotografowania potrzeba Ci aparatu dalmierzowego, zdecydowanie powinienes pozostac przy lustrzance. Syndrom czerwonej kropki wykluczyles, wiec nie bede o nim wspominal.
    nie zgadzam się. pytam bo nigdy nie używałem dalmierza. cenię w nich wielkość i niewielką wagę. Poza tym szkła f/1.0 czy f/1.1 w D(SLR)'ach nie uświadczę. dlatego zastanawiam się, czy będzie dla mnie to dobry wybór.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Przyznam się, że jakiś czas temu też śniła mi się po nocach M4 bądź M6 najlepiej z Noctiluxem, bo lubię tą ogniskową.
    Ostatniej jesieni, będąc we Florencji trafiłem na sklep/komis w którym mógłbym zamieszkać. Właściciel, zresztą wspaniały gość, zgromadził tony analogowego i manualnego żelastwa. Zostawiłem mu swój plecak ze sprzętem i wychodziłem na ulice z różnymi zestawami, "poprzymierzać" się do różnych aparatów.
    Jakie wyciągnąłem wnioski.
    1. Wnioski główne:
    - mała manualna lutrzanka z podpiętą 50-ką jest wymiarami i wagę prawie identyczna jak M4 z 50/1,4.
    - z klinem na matówce szybciej ustawiam ostrość niż w dalmierzu, może to kwestia przyzwyczajenia.
    - lubię widzieć tyle, ile będzie na zdjęciu, ramki mi przeszkadzają.
    - M4 jest znacznie cichsza od dowolnej lustrzanki, ale to raczej oczywiste.
    2. Wnioski poboczne
    - kiedyś aparaty to miały jakość wykonania...
    - w M4 połowa zdjęć to byłyby zdjęcia dekielka od środka.
    - w Noctiluxie jest niesamowicie trudno idealnie ustawić ostrość.
    - w manualnej lustrzance jest jaśniej w wizjerze, niż w M4.
    - dla okularnika Pentax ME czy Nikon FE2 jest bardziej użyteczny niż M4, bez zdejmowania okularów widzę cały obraz.

W efekcie zakupiłem Pentaxa ME z 50/1,7. Miał być ME super, ale ME był w dziewiczym stanie, a ME super trochę zmęczony.
    Robienie nim zdjęć, opór pierścienia ostrości, dźwięk lustra, przewijanie filmu daje mi jakąś magiczną przyjemność, której nie odczuwam z D300s. I ta chwila niepewności, gdy wyjmuję film z koreksu... Co nie zmienia faktu, że nie wyobrażam sobie dzisiaj robienia zdjęć TYLKO analogowym manualem ze stałką, a wychowałem się na Zenicie 12XP i Praktice BCA.
    Celowo nie pisałem o różnicach w cenie, a ta jest większa niż rząd wielkości...

Pozdrawiam wszystkich manualnych analogowców
    Tomek...
    DX i m43.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Trzy pytania:
    1. co masz na mysli mówiąc "krotkie dalmierze"?
    2. w czym upatrujesz wyższości Z Ikona ponad M6 (poza AE).
    3. jakie jest Twoje ogólnie zdanie z R3A - jakość wykonania, przyjemność użytkownia, możliwości itp. Pytam bo rozważałem zestaw R3A + 50 f/1.1
    1. jak juz nadmienione zostalo, precyzja ostrzenia dalmierza opiera sie na dlugosci samego dalmierza czyli odleglosci od srodka wizjera do okienka dalmierza, lopatologicznie tlumaczac - im wieksza odleglosc tym precyzyjniejszym dalmierz jest. Do tego dochodzi magnifikacja wizjera, czyli przykladowo jak dalmierz ma dlugosc 100mm a wizjer magnifikacje x0.8 to efektywna dlugoscia dalmierza jest 80mm. To bardzo wazne jesli uzywasz jasnych szkiel, dla tego mozesz miec nieco problemy z Bessa i f1.1, nie mowie ze sie nie da ale wolal bym cos z dluzszym mechanizmem.
    2. wiec zaczne od mniejszosci, jest gorzej wykonany niz Leika, jedyny minus plusy ? 3x tanszy, normalny mechanizm ladowania filmu, sporo lepszy wizjer ktory nie traci kontrastu pod slonce, jest wiekszy i jasniejszy - najlepszy wizjer na rynku. Szybsza migawka, metalowa migawka (nie zapomnij o zaslanianiu dekielkiem szkla jak kladziesz go na sloncu bo sie dziurka wypali w migawce Leiki jak bedziesz mial nieco pecha i jasne szklo), lepszy miernik, poriorytet przeslony. Bym sklamal, Leika ma jeszcze jeden plus, blokuje ekspozycje przy polowicznym nacisnieciu wyzwalacz (przynajmniej M7) a w Ikonie trzeba nacisnac osobny przycisk.
    3. Ogolnie bardzo lubilem Besse i nie czulem potrzeby zmiany zanim nie nabylem Noctiluxa, wczeniej uzywalem Noktona 40mm 1.4 i Leike 40mm f2. Jakosc wykonania dobra, bardzo fajny aparacik choc pierwszy zakupiony popsul sie po 6sciu miesiacach, wymienili w sklepie na nowy. Jak juz napisalem wczesniej, do tego Noktona bardziej doradzal bym Ikona.

Domyślnie

a jak na tym tle wypada contax?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    a jak na tym tle wypada contax?
    G1/G2 ? Slabiutko w mojej opinii. Mialem G2, swietnie zbudowany i kapitalna ergonomia jak kazdy Contax ale:

- to nie jest prawdziwy dalmierz mimo ze jest w nim aktualny dalmierz. Dalmierz w G2 dziala sobie sam dla Siebie kiertujac AF, uzytkownik ani nie ma wplywu na uztawianie ostrosci ani aktualnej informacji gdzie ostrosc zostala ustawiona. Do tego dalmierz w nim jest bardzo krotki.
    - okropny wizjer, jak w malpkach
    - brak recznego ostrzenia, jest tylko takie niby ostrzenie ktore mowi jak daleko jest ustawiony fokus ale oceniac trzeba samemu
    - bardzo glosny
    - ciemne szkla jak na dalmierz

Wedle mojej opinii jest to bardzo wysokiej jakosci malpka z wymiennymi szklami i innym mechanizmem ustawiania AF niz inne malpki.

Domyślnie

http://www.kenrockwell.com/tech/rangefinder-vs-slr.htm

Pozdrawiam
    Pat

PS Co do Contaxa - uważam, że to znakomity sprzęt, zwłaszcza G2. Można o nim poczytać również u Kena Rockwella. Biogon 28 i Planar 45 to po prostu rewelacyjne obiektywy. Z jakiegoś powodu Ansel Adams używał właśnie Contaxa...
    Dla szukających bezwzględnej jakości, marki i szkieł - bardzo dobrych, ale drogich w pierony - Leica wydaje się właściwym wyborem. Dla tych, którzy chcą robić zdjęcia bez większego wysiłku i lansu - Contax jest ok.
    W porównaniu z Leicą - tani jak barszcz.
    Bessę darowałbym sobie. Prędzej szukałbym Konicę Hexar. Zeiss Ikon jest fajny, ale delikatny - wymaga uważnego traktowania.

Ostatnio edytowane przez pat.p ; 26-01-2010 o 16:49
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    http://www.kenrockwell.com/tech/rangefinder-vs-slr.htm

Pozdrawiam
    Pat

PS Co do Contaxa - uważam, że to znakomity sprzęt, zwłaszcza G2. Można o nim poczytać również u Kena Rockwella. Biogon 28 i Planar 45 to po prostu rewelacyjne obiektywy. Z jakiegoś powodu Ansel Adams używał właśnie Contaxa...
    Dla szukających bezwzględnej jakości, marki i szkieł - bardzo dobrych, ale drogich w pierony - Leica wydaje się właściwym wyborem. Dla tych, którzy chcą robić zdjęcia bez większego wysiłku i lansu - Contax jest ok.
    W porównaniu z Leicą - tani jak barszcz.
    Bessę darowałbym sobie. Prędzej szukałbym Konicę Hexar. Zeiss Ikon jest fajny, ale delikatny - wymaga uważnego traktowania.

czemu?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Jest zdecydowanie gorzej wykonana i sprawia wrażenie mniej solidnej. Dla mnie ma to znaczenie...

Pozdrawiam
    Pat

PS
    O Contaxie:
    http://www.kenrockwell.com/contax/g-system.htm
    Fuji X100 i głód ulicy

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    http://www.kenrockwell.com/tech/rangefinder-vs-slr.htm Bessę darowałbym sobie. Prędzej szukałbym Konicę Hexar. Zeiss Ikon jest fajny, ale delikatny - wymaga uważnego traktowania.
    Mogl bys dokladnie wyjasnic czemu ? Szczegolnie jesli chodzi o Ikona ?

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów