Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 122

Wątek: RF vs (D)SLR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    wg mnie jedyny minus to fakt ze wiekszosc szkiel zbyt duza minalna odleglosc ostrzenia
    luxy i crony od 70cm
    summarity od 80cm
    noctilux i nokton od 1m
    jak dla mnie przy szklach 35 i 50 mm jest to zdecydowanie za duzo
    To tak, jakbyś mając S-klasę ubolewał, że nie możesz nią orać...
    Dalmierz to dalmierz a 70cm dla większości szkieł to i tak bardzo mało... jak na dalmierz, w dodatku o tak dużej podstawie jak w M.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem dalmierz jest lepszy w street photo i reportażach oraz tam, gdzie liczy się mniejsza waga sprzętu.
    Wszystko inne załatwia DSLR. Krajobrazy dla siebie - duży format

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    To tak, jakbyś mając S-klasę ubolewał, że nie możesz nią orać...
    nie bardzo widze sens w tym porownaniu
    o ile przy np 75mm minimalne ostrzenie od 70cm jest optymlane
    to juz 35 i 50 nie pozwala zrobic pewnych kadrow i nijak sie to ma do orania S-klasa
    Road to Manila

Domyślnie

uzupelniajac info o minimalnej ostrzenia

szerokiet katy zeissa zm ponizej 35mm (czyli od 28mm w dol) ostrza od 0,5m, oprocz 15-tki ktora ostrzy od 0,3m

i kolega ma racje, jest to aspekt ktory trzeba miec na uwadze... bo wymusza na czesci szkiel nieco inna prace niz
    dSLR... jak ktos jest przywzwyczajony do pracy 35/50 z krotszych dystansow to tutaj mu sie wszystko wywroci do
    gory nogami... moze nie az tak, ale na pewno bedzie to wymagalo sporej zmiany przyzwyczajen

Domyślnie

body to pewnie M6, ale spodobała mi się Bessa 3RA + zewnętrzny wizjer do szerokich kadrów. Zaletą bessy poza ceną jest automatyka przysłony + powiększenie w wizjerze x1, więc jeszcze nie wiem co ewentualnie wybiorę, szczególnie, że nie działa na mnie "legenda" marki Leica. Do wszystkiego podchodzę racjonalnie.
    Mamiya + Sony

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    body to pewnie M6, ale spodobała mi się Bessa 3RA + zewnętrzny wizjer do szerokich kadrów. Zaletą bessy poza ceną jest automatyka przysłony + powiększenie w wizjerze x1, więc jeszcze nie wiem co ewentualnie wybiorę, szczególnie, że nie działa na mnie "legenda" marki Leica. Do wszystkiego podchodzę racjonalnie.
    Pamietaj ze Bessy maja krotkie dalmierze i co za tym idzie nie nadaja sie do bardzo jasnych szkiel z mala GO, mialem R3A i idealnym szklem bylo do niej Leikowskie 40mm f2 ale z Noctiluxem juz mialem problemy z precyzja ostrzenia.

Goraco polecam Zeissa Ikona, najlepszy korpus z mocowaniem Leiki M moim skromnym zdaniem, a przerobilem chyba wszystko co bylo warto z tym bagnetem.

A najwiekszym plusem dalmierza moim zdaniem sa szklai wielkosc. Dzieki temu ze odleglosc od filmu jest bardzo mala konstrukcja takich szkiel jest o wiele prostrza optycznie niz lustrzankowych a co za tym idzie ich jakosc optyczna jest duzo wyzsza. Szerokie szkla do dalmierzy nie maja sobie rownych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Pamietaj ze Bessy maja krotkie dalmierze i co za tym idzie nie nadaja sie do bardzo jasnych szkiel z mala GO, mialem R3A i idealnym szklem bylo do niej Leikowskie 40mm f2 ale z Noctiluxem juz mialem problemy z precyzja ostrzenia.

Goraco polecam Zeissa Ikona, najlepszy korpus z mocowaniem Leiki M moim skromnym zdaniem, a przerobilem chyba wszystko co bylo warto z tym bagnetem.

A najwiekszym plusem dalmierza moim zdaniem sa szklai wielkosc. Dzieki temu ze odleglosc od filmu jest bardzo mala konstrukcja takich szkiel jest o wiele prostrza optycznie niz lustrzankowych a co za tym idzie ich jakosc optyczna jest duzo wyzsza. Szerokie szkla do dalmierzy nie maja sobie rownych.
    Trzy pytania:
    1. co masz na mysli mówiąc "krotkie dalmierze"?
    2. w czym upatrujesz wyższości Z Ikona ponad M6 (poza AE).
    3. jakie jest Twoje ogólnie zdanie z R3A - jakość wykonania, przyjemność użytkownia, możliwości itp. Pytam bo rozważałem zestaw R3A + 50 f/1.1
    Mamiya + Sony

Domyślnie

chodzi o baze dalmierza, ktora wplywa na dokladność ustawiania ostrosci, Ikon ma ja najwieksza, nawet wieksza
    niz Leica z wizjerem 0.72x

a dlaczeo ja wolalbym Ikona od M6 - baza dalmierza, wizjer (wielkosc jasnosc/ramki etc), rewelacyjne zewnetrzne wizjery, normalny sposob wkladania filmu

Bessa przy Ikonie - subiektywnie - sprawia wrazenie zabawki - gorsza jakosc wykonania

Domyślnie

Jesli sam nie wiesz czy do fotografowania potrzeba Ci aparatu dalmierzowego, zdecydowanie powinienes pozostac przy lustrzance. Syndrom czerwonej kropki wykluczyles, wiec nie bede o nim wspominal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Jesli sam nie wiesz czy do fotografowania potrzeba Ci aparatu dalmierzowego, zdecydowanie powinienes pozostac przy lustrzance. Syndrom czerwonej kropki wykluczyles, wiec nie bede o nim wspominal.
    Ale dlaczego... roznych rzeczy trzeba w zyciu sprobowac. Przy czym jesli kolega nie jest pewien to lepiej kupic dalmierz obok, a nie zamiast lustrzanki. Sprzedac jakby cos zawsze zdazy...

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów