Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Anonymous
    Gość

Domyślnie fotomal - atomal

Hi
    Mam maly problem z nowym wywolywaczem, mianowice nie wiem jakich czasow mam uzyc
    Mam czeski fotomal (klon atomalu) jest to drobno-ziarnisty wywolywacz w ktorym niema zadnych info jak wolac filmy,jest tylko napisane wywolywac 6-8min, ale nieodnosi sie to do zadnych konkretnych filmow, rozcieczen. Czy ktos z was mial doczynienia z tym materialem?
    Na http://www.digitaltruth.com/devchart.html jest podanych pare typow do filmow ktorych akurat nie uzywam, a nadodatek w stocku.

Chcialbym to wolac w rozcieczeniu 1+1, filmy ilford pan 100, delta 100, acros 100...
    Jesli ktos z was ma wyprobowany atomal to prosze o pomoc, dzieki

Domyślnie

Daruj sobie od razu to.Wywoływanie w tym to jak toto lotek.Kup lepiej Agfowski Rodinal
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon13th
    Daruj sobie od razu to.Wywoływanie w tym to jak toto lotek.Kup lepiej Agfowski Rodinal
    rodinal mam juz za soba
    jest dobry ale tak od 6x6... duze ziarno, wielki kontrast.. ID 11 jest o niebo lepszy, ale sa problemy z dostaniem go w sklepach... podobno ograniczyli produkcje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anonymous
    Cytat Zamieszczone przez Leon13th
    rodinal mam juz za soba
    jest dobry ale tak od 6x6... duze ziarno, wielki kontrast.. ID 11 jest o niebo lepszy, ale sa problemy z dostaniem go w sklepach... podobno ograniczyli produkcje
    To nabadni D-76 praktycznie to samo, a taniej. A jak jeszcze kupisz zamiennik fomy lub z czrno-białe bedzie jeszcze taniej.

Jak nie lubisz ziarna to czas spróbować Xtol-a
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Zdecydowanie polecam D-76/ID-11 (szczegolnie w 1+1 lub 1+3), poza tym Microphen.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

... z ID 11 sa problemy, ciezko dostac, apozatym jest drogi:/
    ten czeski fotomal (odpowiednik atomalu FF) jest za 7zl 1L
    Dziala wyrownawczo, super tonacja, ostrosc brzegowa, ziarno-brak Ale to wszytko slyszalem od czeskiego fotografa, ktory ma ogromne doswiadczenie. Ludzie na forum ktorrzy wyprobowali ten specyfik potwierdzilii ta opinie...
    Tylko z tym wolaniem jest bardzo malo info niestety
    Chyba pstrykne caly film ten sam motyw i bede wywolywal po kawalku, w ten sposob dojde jakie jest najlepsze wolanie 1+1 w atomalu FF (fotomalu)

gdzies czytalem o rzedzeniu 1+1 ma sie przedluzyc o 1.5 a 1+3 1,7 az 2x
    jest tak w rzeczywistosci?

wyjsciowym czasem bedzie 8min w stocku dla ilford pana100 pomnozyc przez 1,5 daji mi 12min. Co myslicie?

Domyślnie

Nie za długo,zrób wpierw test,utnij kawałek negatywu i wywołaj go
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie

polecam:

www.korex.prv.pl

no i:

www.czarno-biale.pl

pozdrownienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfx Zobacz posta
    polecam:

www.korex.prv.pl

no i:

www.czarno-biale.pl

pozdrownienia
    aktualizacja adresu Korexu - http://www.korex.net.pl
    pozdrawiam

Domyślnie

oooo moj ulubiony atomal

Mam caly zeszyt (gdzies) z czasami/mieszaniem

jak tylko znajde to zapodam... co do vyvojky to jest to najlepszy wywolywacz jakim pracowalem D11 sie kryje super tonacja, ultra drobne ziarno.. super

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów