Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Pierwsze pytania :)

Witam !!

W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich powitać i trochę podpytać

W tej chwili używam zupełnie innego systemu w którym zgromadziłem parę zacnych szkieł i spore doświadczenie ale w systemie Nikona niestety słabo się orientuję.
    Chcę sprzedać część posiadanego systemu i kupić D300 i tu pytanie do Was czy prawdą jest to co już zdążyłem poczytać, że to body ma problemy z odwzorowaniem barw ?????
    I pytanie kolejne jak to body współpracuje z optyką 300/2,8 VR i konwerterami TC-14 oraz TC-17 ?????
    Bardzo proszę o praktyczne info na temat takiego zestawu ponieważ chce taki nabyć właśnie od Nikona, w systemie jaki teraz używam 300/2,8 jest kosmicznie drogi

Pozdrawiam !!

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Wszystkie wspomniane TC o raz 300 2.8 VR współpracują z D300. Co rozumiesz przez problemy z odwzorowaniem barw ? Jak każda cyfrówka, nie oddaje ich idealnie.

Domyślnie

Kilka takich opinii przeczytałem, więc pomyślałem że coś jest na rzeczy :/ Wiem,że w D-300 można użyć różnych profili barw ale jeszcze nie bardzo wiem jakich i czym się różnią, tak jak już pisałem dopiero wgryzam się w ten system

Masz może jeszcze jakieś info na temat AF takiego zestawu z podpiętymi konwerterami, jakość samej optyki 300/2,8 VR tez mnie interesuje jak na razie nie znalazłem konkretów na forum na temat tej szklarni.Przyznaje się jednak,że słabo szukałem

pozdrawiam !!

Domyślnie

kichu1979 uzywał takiego szkła z konwerterem. Napisz do niego.
    szkiełko o które pytasz ma teraz kolejna wersję.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wiem !! Już z tym kolegą rozmawiam na privie On mnie znalazł szybciej Dzięki za info !! Do Ciebie też miałbym parę pytanek spoglądając na twoją stopkę
    W przyszłości chcę również makro ponieważ robię trochę takich zdjęć, a w obecnym systemie szkło makro sprzedam :/Czy ta 105 to najlepsze szkło makro u Nikona?? A co do tej twojej 300 to też bym chciał zapytać jak to się sprawuje u Nikona i za ile taka można kupić?? Tylko,że f4x1,4 lub 1,7 to już trochę ciemno :/

Dużo pytań, ale chce się dużo dowiedzieć od realnych użytkowników
    Pozdrawiam !!
    Ostatnio edytowane przez Atum ; 10-01-2010 o 23:56

Domyślnie

ja mam starą 105, nowa 105VR jest ostrzejsza.
    nikkora 300/4 bardzo polecam, mam wersję śrubokrętową, używki chodza po niewiele ponad 2 tys, w zalezności od stanu. Z konwerterem kenko 1,4 jakość spada, ale akceptowalnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Odnośnie kolorów pozwolę sobie powołać się na testy w popularnych serwisach internetowych, choć pewnie się już z nimi zapoznałeś:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10038&p=6
    http://www.optyczne.pl/112.5-Test_ap...ans_bieli.html

Całą masę linków masz też tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44031

W obu przypadkach testujący nie stwierdzili "słabości" o której mówisz. Generalnie aparat jest chwalony za odwzorowanie kolorów, również w czasopismach. Ja też sobie go pod tym względem chwalę, choć jak wiadomo zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie pasuje, nie jestem w tym względzie jakoś bardzo uczulony, i tak robię na raw'ach a potem i tak zawsze ustawiam według uznania.
    Generalnie Nikon ma swoją charakterystykę kolorystyczną, jeśli komuś nie odpowiada są odpowiednie tryby w puszcze (standard, vivid, neutral itd.. ) i oczywiście RAW w którym nawet sobie tym głowy nie zawracam.
    I tak jak już wiesz D300 można też sobie wgrać profile kolorów z D2x a do D300s tryb portrait i landscape. Pewnie jest tego więcej w sieci.

O profilach masz info tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42927
    Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 14-01-2010 o 09:17
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Co do kolorów to znam ludzi, którzy uważają, że D3/D700 czy Canon 5D mają słabe odwzorowanie kolorów, więc...
    A co do makro, no to Nikkor 105/2.8 lub 200/4. Lub inne znacznie tańsze wynalazki, typu mieszek, pierścień odwrotnego mocowania, pierścienie pośrednie i różne kombinacje tych wszystkich gratów.
    http://motyle.info/forum/portal2.php?show=fotografia
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atum Zobacz posta
    Chcę sprzedać część posiadanego systemu i kupić D300 i tu pytanie do Was czy prawdą jest to co już zdążyłem poczytać, że to body ma problemy z odwzorowaniem barw ?????

Pozdrawiam !!
    Przy ręcznym WB powinieneś być zadowolony w 99 proc. wypadków. Poza tym masz RAW

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów