Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    - no tutaj też mamy do czynienia z AUTOpromocją więc chyba jednak trafiony.
    chiba jednak nie

Mi się wdaję ze tutaj zaszło jedno wielkie nieporozumienie i tyle. Znajomy poprosił znajomego ,żeby ten mu zrobił fotki furmanek bo ten z kolei może chce sobie dorobić na paliwo do tych hamerów i tyle. Kolega wchodzi na forum i się pyta o wskazówki i tyle.
    ja ostatnio podjechalem pod stacje benzynowa, znajoma pani w kasie tylko sie usmiechnela na sugestie o rabacik
    a jak poprosilem kumpla zeby mi kupil pierscien do makro to tez mi za darmo go nie przyniosl ..

moze datego ze nie wszedlem na forum i nie zapytalem "sluchajcie kto mi zatankuje auto? odwdziecze sie.... moze... kiedys. "?

czemu w fotografii ma byc inaczej niz w kazdej innej dziedzinie?

w pelni sie z toba zgodze ze nie trzeba jechac w lapy by zrobic dobre zdjecia. ale trzeba a) dojechac b) poswiecic swoj czas na zdjecia c) poswiecic czas na obrobke
    czemu jesli ma to sluzyc reklamie robic to za darmo?
    co zas do rad - padlo ich tu tyle ze autor watku moze spokojnie ze 3 sesje zrobic a nie tylko jedna. moze nawet zawolac cala ekipe studniowkowiczow i zaimprowizowac mala imprezke na hummerach.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    ani używał 12metrowego riga na pędzącym 80km/h aucie
    tak w temacie to przy rigu najczesciej sie nie pedzi, przynajmniej ja jeszcze takich zdjec nie widzialem (a przy paru sesjach bylem)
    zreszta jak robisz zdjecia samochodow to pewnie sam wiesz dobrze, a ktos przeczyta i bedzie robil proby

Domyślnie

Żeby wyjąć trzeba włożyć, żeby łapać dobrze płatne komercyjne zlecenia trzeba mieć portfolio i najlepiej świetne rekomendacje - wtedy nie trzeba reklam bo zleceniodawcy sami cię znajdą, ale żeby mieć portfolio trzeba robić zdjęcia, a to czasami wymaga poświęcenia ,a nawet zrobienia czegoś za darmo - szczególnie na początku. Gdzieś czytałem jak pisał o swoich początkach bardzo ceniony na tym forum i nie tylko fotograf ślubny. 4 lata temu robił wesela po 400zł w remizach na wiejskich przytupach by teraz focić bajkowe śluby w zameczkach jak ze snów za grube stawki. Fakt ,że jak dasz się dy..ć to będziesz całe życie dy...ny ,a dzisiaj fotografem jest praktycznie każdy kto ma komórkę z aparatem 5milionów pikseli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    tak w temacie to przy rigu najczesciej sie nie pedzi, przynajmniej ja jeszcze takich zdjec nie widzialem (a przy paru sesjach bylem)
    zreszta jak robisz zdjecia samochodow to pewnie sam wiesz dobrze, a ktos przeczyta i bedzie robil proby
    Zaraz poszperam w zakładkach to ci pokaże.

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Kolego "miszet", chcesz robić zdjęcia za darmo - rób, twoja wola, twój czas i niezarobiona kasa. Nie wnikajmy w układy jakie są między tobą, a zleceniodawcą. Ale zachowaj chociaż minimum formalizmu przy tym (choćby po to żeby obronić swój tyłek w przyszłości) i podpisz umowę na nieodpłatne przekazanie zdjęć i zaznacz pola i czas eksploatacji.
    Nawet jak robisz dla portfolio, to zabezpieczysz się przed hipotetyczną sytuacją, że ktoś kiedyś zakwestionuje że to twoje zdjęcia.
    I przede wszystkim daj tylko obrobione wybrane zdjęcia - tyle ile się umówicie.
    Tak mi się skojarzył ten wątek: link
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

a sa gdzies w necie jakies druczki z tym zwiazane?
    ...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów