Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Domyślnie

tzw fotograf zombie znaczy? juz i tak nie zyje wiec nie musi jesc ani pic

Domyślnie

powiem tak, dobrze znam tą osobe i z autopsji wiem, ze potrafii sie odwdzieczyc. Wiec mysle ze jakas 'zaplata' bedzie, nie wiem moze dostane piwo, a moze 5dych... nie sadze zeby probowali spisac jakas umowe... jednak po tych przejsciach o ktorych opisujecie, powiem jemu o takich sytuacjach.
    Ostatnio edytowane przez miszet ; 06-01-2010 o 00:43
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wicher123 Zobacz posta
    Czy Ty nigdy nic za friko nikomu nie zrobiłeś??
    jest na swiecie taka zdrowa zasada - rzeczy komercyjne wykonujemy odplatnie, bez wzgledu na to dla kogo to robimy. chcoiazby po to by by jak napisal freefly nie doczepila sie do tego skarbowka, albo by w przypadku gdy kolega przestanie byc kolega nie bylo nieporozumien.
    Przecież nie tylko są pieniądze ważne,a pasja, hobby itp??
    Jeśli się nie fotografuje zarobkowo oczywiście.
    jelsi sie robi zlecenie komercyjne to jest to praca. to ze jest to jednoczesnie pasja to zupelnie inna sprawa. a pracy nie wykonuje sie za darmo. z przyczyn juz wymienionych

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Mialem nie pisac, bo to juz ktorys tam watek na ten sam temat,
    ale jednak napisze moze do kogos to dotrze
    swietna rada i piekne slowa ale chyba nie dotrze

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    tylko dzielny fotograf w tym wszystkim gratis...
    bo jak to pieknie napisal forumowy WujekX na swoim blogu - fotograf to jedyny darmowy zawod na swiecie. wszyscy wokol zarabiaja z wyjatkiem teog na ktorego nikt nigdy nie ma pieniedzy, a fotograf jest na tyle glupi ze zrobi zlecenie narobi sie jak wol i nic z teog nie ma. nie je, nie pije, nie potrzebuje nowego sprzetu ..

[QUOTE=miszet;1674112 nie sadze zeby probowali spisac jakas umowe... jednak po tych przejsciach o ktorych opisujecie, powiem jemu o takich sytuacjach.[/QUOTE]

no to jak nie ma umowy to rewelacyjna sprawa. robisz zdjecia, oni je publikuja a potem idziesz do sadu ze opublikowali bezprawnie. zart oczywiscie.. ale co w przypadku kiedy wasze drogi sie rozejda a kolega sie nie odwdzieczy? moze ci przyjsc taka mysl do glowy. albo koledze przyjdzie do glowy walniecie billboardu w calym wojewodzttwie ...a ty nadal bedizesz sie cieszyl ze zrobiles robote warta parenascie tysiecy za darmo?
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszet Zobacz posta
    powiem tak, dobrze znam tą osobe i z autopsji wiem, ze potrafii sie odwdzieczyc. Wiec mysle ze jakas 'zaplata' bedzie, nie wiem moze dostane piwo, a moze 5dych... nie sadze zeby probowali spisac jakas umowe... jednak po tych przejsciach o ktorych opisujecie, powiem jemu o takich sytuacjach.
    Jak robisz komuś za darmo, to zawrzyj umowę nieodpłatnego przekazania zdjęć. Dobrze jest mieć dupokrytkę. To do niego zawsze przyczepi się US, gdy w jakiś tajemniczych okolicznościach wyjdzie na jaw, że jako firma dostał fotki za free i nie odprowadził podatku od nieodpłatnego świadczenia usług.
    Ale nie bądź frajer i bierz wynagrodzenie.

Domyślnie

Ok, moja porada - znajdź miejsce, gdzie możesz zaparkować oba auta obok siebie, pod skosem, tak żeby czarny "wychodził" zza białego (3/4 i pochodne). Skręć koła tak, aby był felgą do Ciebie (nie bieżnikiem), wcześniej przypilnuj, żeby auta były dokładnie wypucowane, zapal światła, ale tylko pozycyjne. Pora - o zmierzchu, ale takim wczesnym, żeby niebo nie wyszło czarne. Auta powinny mieć przed i za sobą tyle przestrzeni, żebyś mógł mieszcząc oba w głębi ostrości rozmyć pierwszy plan i tło. W tle ideałem było by dużo kolorowych świateł, ogólnie dużo koloru - po rozmyciu da Ci ładną kontrę do czarno-białych obiektów. Użyj długiej ogniskowej, ze statywu o wysokości 50-150 cm, aby kolorowe tło znajdowało się za autami (a żeby tła nie robiło podłoże). Dobierz ekspozycję, nie baw się w dobłyskiwanie, chyba że bardzo delikatne na wprost (pamiętaj, że tablice rejestracyjne są odblaskowe). I tyle.

Domyślnie

no co ja mam powiedziec, masz racje! Tą umowe postaram sie spisać jako-taką... co tam ma w ogole powinno byc zawarte? Chociaz fotografia zajmuje sie od jakis 4 lat, od nieco ponad roku mam moją pierwsza lustrzanke to jeszcze nie bralem pieniedzy za fotografie, a to ze przejade sie hammerem a przy okazji moge potrenowac i przy tym pobawić sie troche robiąc zdjecia. Na przyszlosc bede bral za to pieniadze jak Wam to odpowiada...
    ...

Domyślnie

!AGresT, moj plan to robienie zdjec na tle z molo w orlowie... mysle ze bedzie Ciekawie... kolo 16 zdjecia bede robic
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Porównanie do sesji wzajemnej z modelką nie jest trafione - takie zdjęcia nie służą później do celów czysto komercyjnych, tylko do autopromocji.
    - no tutaj też mamy do czynienia z AUTOpromocją więc chyba jednak trafiony. Mi się wdaję ze tutaj zaszło jedno wielkie nieporozumienie i tyle. Znajomy poprosił znajomego ,żeby ten mu zrobił fotki furmanek bo ten z kolei może chce sobie dorobić na paliwo do tych hamerów i tyle. Kolega wchodzi na forum i się pyta o wskazówki i tyle. Podejrzewam ,że nie będzie robił ujęć z helikoptera w alpejskej scenerii, ani używał 12metrowego riga na pędzącym 80km/h aucie - bo trzeba by było sprzedać po sesji jednego hammera na opłacenie tego przedsięwzięcia. Po porostu kolego weź najpierw swoje auto, stań na tle jakiejś fajnej architektury, załóż polara, weź statyw i porób parę fot dla zapoznania się z tematem i tyle. Jeżeli jest to twój znajomy to kupi ci pewno flachę i będzie po temacie. Będziesz miał foty w portfolio i jak zadzwonią z Bugatti o sesję do katalogu to wtedy będziesz się martwił o hangar, helikopter, blendy robione pod zlecenie itd...

Domyślnie

wywar, masz najwiecej racji ze wszystkich tutaj wypowiedzi, jakie zostaly napisane od wczoraj. I tak to wlasnie mialo wygladac. Polar oczywiscie zaloze, blysne z 2-3 razy lampa, moze podjade w rozne miejsca, na pewno to molo, moze Grand Hotel w Sopocie, moze jakis inny hotel, pomyslimy. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, jednak na przyszlosc prosilbym, aby odpowiedzi byly na temat, pozdrawiam!
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    - no tutaj też mamy do czynienia z AUTOpromocją
    Kurde, jak pisałem to słowo, to przeszło mi przez myśl, ze to samobój...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów