Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Zima, mam i ja!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angadil Zobacz posta
    Hmmm ale robiąc szerokim kątem można walnąć 3 zdjęcia w tym po jednym dla samego dołu i góry i chyba wychodzi to samo.
    Poza tym z tego co czytałem to w Pionie należy robić zdjęcia tak aby co najmniej 1/3 lub 1/2 pokrywało się z poprzednim zdjęciem co chyba daje większą ilość kadrów...
    Dlatego tak się zastanawiam, czemu pion skoro można tak samo w poziomie.. Chyba tak samo.
    Nie do końca jest tak samo... Z tego co zauważyłem to Grzesiek lubi szeeeeeerooookieeeee kadry. Jak ustawisz ogniskową na 18mm to w poziomie masz szeroko, ale jak robisz kadr pionowy to w tedy masz wysoko, a szerokość regulujesz ilością kadrów. Im bardziej na siebie zachodzą tym lepiej jest je składać
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

No i All wyjasnil wszystko.....!
    Robie tez poziome kadry ale zeby osiagnac to co tutaj musial bym zrobic 6 kadrow trzy nieba i trzy podlogi.......co za tym idzie bylby wiekszy problem ze sklejeniem a raczej z dopasowaniem kadrow......najczestrzy problem w przypadku poziomych kadrow to galezie (czyt. drzewa), tak naprawde jest mniej do dopasowywania......
    Dla porownania to zdjecie skladam w ptGUi z 6 poziomych w ok 1,5min (skladam a potem obrobka), a pionowe kadry skladam ok 30-40sek. to chyba jasno daje do zrozumienia ze laczenie jest latwiejsze a co za tym idzie dokladniejsze.......
    Znajomy kucharz zawsze mi mowil "nie kombinuj bo najprostrze zawsze smakuje najlepiej"

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Czyli rozumiem, że pionowe kadry w panoramie także eliminują problem dystorsji na krawędziach.. ?
    A i jszcz jedno pytanie - Panorama z reki/statywu powinna być wykonywana w miejscu, konkretniej z jednego punktu i "strzelane" dookoła osi obrotu głowicy statywu/własnej czy w jakiś magiczny sposób przesuwając się o krok lub dwa?
    pytam, bo czasem przy większej ilości zdjęć zaczyna mi się zakrzywiać obraz i nie bardzo mogę sobie z tym poradzić..
    Ostatnio edytowane przez Angadil ; 21-12-2009 o 23:16

Domyślnie

Czyli rozumiem, że pionowe kadry w panoramie także eliminują problem dystorsji na krawędziach.. ?
    Zmniejszaja ten problem.....wlasnie przez dystorsje trudniej sie klei poziome.....ale zaznaczam ze wtedy gdy masz poziome kadry w kilku poziomach (podloga kilka i gora kilka).....

Domyślnie

Dystorsja zalezy od ogniskowej, ale ciężej jest o dystorsje w pionowym kadrze niż w poziomym, bo obejmuje mniej obszaru.

Domyślnie

Greg,no wsio piknie,ale ja tu zimy nie widzę....co gorsze brak jest śniegu,bo to szare z prawej i piaskowe z lewej kompletnie go nie przypomina..Gdzie zgubiłeś biel...?
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Greg,no wsio piknie,ale ja tu zimy nie widzę....co gorsze brak jest śniegu,bo to szare z prawej i piaskowe z lewej kompletnie go nie przypomina..Gdzie zgubiłeś biel...?
    Tak jak licze sie z twoim zdanie tak sie tutaj nie zgodze.........szare po prawej to snieg w cieniu (cien z mojej chalupki zreszta) a ten piaskowy z lewej to juz za to nie moge......zrobilo sie tak kolorowo na moment a jak wiadomo snieg potrafi odbijac takie swiatlo......chmura sniegowa po prawej stworzyla taki klimat.....

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów