Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    a ze tak zapytam - nikt nie konwertuje do DNG?
    trzymacie NEFy?
    Ja konwertuję do DNG, bo mój C1 nie czyta NEFów z D300s.
    NEFy zacząłem kasować, bo po nie chcę trzymać plików 2 razy. Do tego jak zrobię selekcje w DNG to bym musiał robić jakąś synchronizację w NEF, żeby mieć te same zdjęcia.
    Powoli zaczynam się przekonywać do formatu DNG, chociaż ma pewne minusy, np. nie ma w C1 presetów do WB, nie są widoczne przez CNX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    Powoli zaczynam się przekonywać do formatu DNG, chociaż ma pewne minusy, np. (...), nie są widoczne przez CNX.
    To akurat minus CNXa
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    To akurat minus CNXa
    Zgadza się. Miałem na myśli minusy przejścia z formatu NEF na DNG, a nie minusy samego formatu.

Domyślnie

U mnie wyglada to tak. RAW + Jpg (jesli sie realizuje co nieco), normalnie to jpg w reszcie przypadkow. Tak wyglada selekcja w body. nastepnie katalogowanie na komputerze w wydarzenia. Kolejnym etapem backup na dysk zdjec za pomoca F-Spot'a wedlug daty. Dla nef'ow osobne katalogi.
    Dalej do obrobki Nef'wo URaw i eksport do Gimp'a. Ostatnio testuje rowniez programy do wywolania nef'ow LightZone i RawTherapee wszystko wersje pod linux'a. Programow do podgladu nef'ow mi nie potrzeba bo nautilus sam generuje podglad a szybko mozna powiekszyc podglad.
    A efekty w Gimpie mozna uzyskac b.szybko takie same jak LuciusArt za pomoca 2 pluginow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    Zgadza się. Miałem na myśli minusy przejścia z formatu NEF na DNG, a nie minusy samego formatu.
    Jak już wszyscy przekonwertujecie nefy (lub inne rawy) na DNG, to wtedy kochane Adobe wyłuska (na razie darmowy) konwerter raw z Photoshopa i Lightrooma i sprzeda wam za małe 1K (nadzieja, że w zł).

Domyślnie

Pooszka => NEF(RAW) => LR => (PS lub nie) => tiff => dysk.
    Tiff => SNS Resizer => jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Jak już wszyscy przekonwertujecie nefy (lub inne rawy) na DNG, to wtedy kochane Adobe wyłuska (na razie darmowy) konwerter raw z Photoshopa i Lightrooma i sprzeda wam za małe 1K (nadzieja, że w zł).
    Wtedy to już będę mam nadzieję tak stary, że wrócę do slajdów ;O
    Zresztą i tak wszyscy będą używać Picasa 12, który będzie lepszy od wszystkich innych programów do RAW, a zdjęcia będą robić telefonami Nexus Seven. A zamiast DNG będzie GOO

Domyślnie

Ok, macie np 100 NEFów. wybieracie z nich 8, które są najlepsze do obróbki w PS. Co robicie z resztą ? wywalacie ?

Domyślnie

Ja robię selekcję taką, że to co niepotrzebne, idzie od razu do kosza, a zostawiam tylko JPG, które uważam za wartościowe (wspomnienia), bo pstrykam NEF+JPG. Wybrane NEFy następnie obrabiam w LR, stamtąd wędrują do PS w wersji JPG.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Czyli zachowujesz część JPG obrobionych przez aparat i część NEFów, które sam chcesz obrobić ?
    U mnie problem polega na tym, że fotografuję w takim samym formacie jak Ty - NEF + JPG.
    Mam więc dylemat, czy średniaki przechowywyać jako zwykłe, nieruszane przeze mnie JPG, czy dopieszczać je w PS, czy może w ogóle dopieszczać je na poziomie NEFa ? A może je po prostu wywalić, bo i tak do nich nie wrócę ?

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów