Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: D60 i D3000

Domyślnie

meiss- dobrze pisze.
    Jeżeli masz 2,5 cala oraz 3 cale a tą samą rozdzielczość to obraz jest rozciągnięty więc gorszy. Wraz ze wzrostem " pwowina iść również zwiększona rozdzielczość. Swoją drogą bawiłem się D5000 i jość LCD wcale nie wydała mi się gorsza. Lecz co innego pobawić się chwilę a co innego dokładnie sprawdzić i porównać :-0
    D5100//// 18-105VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dobre miejsce

Domyślnie

No właśnie nie ja tylko Ken Rockwell, to są jego słowa.
    Ja osobiście się z tym nie zgadzam. We wcześniejszym aparacie miałem ekran 2 cale, teraz mam 3. Pomimo tego , że w 3 calowym wyświetlaczu nie jest dużo więcej pixeli to nie mam problemu z oceną zdjęcia.Wcześniej miałem przykre niespodzianki, gdzie zdjęcie po przerzuceniu na dysk okazywało się całkiem nie ostre. Oczywiście jak by poszło za zwiększeniem ekranu zwiększenie liczby pikseli, to super. Ale jeżeli miałbym wybrać z ekranów o tej samej rozdzielczości to wolę większy. natomias Ken woli mniejszy i z tąd moje zdziwienie jego oceną.
    Jestem normalny, do onanizmu nie potrzebuję danych technicznych sprzętu.

Domyślnie

Po półtorarocznej zabawie z d60 i okazji pobawienia się d3000. Powiem tak. Na długich czasach szumi trochę bardziej. Ale to nie istotne bo d60 szumi bardzo mocno. Jedyne przewagi D60 to wygodniejsze menu. Ciężar i wyprofilowanie body (lepiej się trzyma w ręce). Reszta to albo to samo. Albo słabość d60. Np wizjer - plus d3000 (linie kadrowania, więcej punktów af i rozmiar - nie wiem jak. Ale dane katalogowe się nie sprawdzają wizjer d3000 jest optycznie większy i jaśniejszy niż w d60). Do tego 3calowy lcd który mimo że jest pixelowaty to mimo wszystko jest przewagą. Domyślnie też robi lepsze zdjęcia niż d60. W d60 trzeba trochę pogrzebać w menu, żeby zdjęcia zaczęły wyglądać. Wydaje mi się też że inaczej działa pomiar światła. No i w końcu D60 jest już poza sprzedażą, więc tylko d3000.

Domyślnie

Możesz troszkę więcej na ten temat napisać a dokładnie o tym grzebaniu w menu by zdjęcia zaczeły wyglądać, oraz o samym menu. Pytam bo chcę kupić D5000.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Możesz troszkę więcej na ten temat napisać a dokładnie o tym grzebaniu w menu by zdjęcia zaczeły wyglądać, oraz o samym menu. Pytam bo chcę kupić D5000.
    Trudno mi się ustosunkować do d5000. Ale wiem na pewno że tego typu operacje są prawie zbędne w przypadku d3000. Nikon d60 lubi sobie prze-saturować zdjęcia oraz podkolorować co się da tak by zdjęcie było jak najmniej podobne do rzeczywistości. Efekt był różny zależny od warunków. Także grzebanie w menu dla konkretnych warunków musi być inne. W d3000 jest inne menu i niektóre opcje odeszły na emeryturę. Efekt na zdjęciach też jest inny. I aż takie kombinacje nie są konieczne. W d60 to jest menu optymalizacji. Nie mam pojęcia jak to jest w przypadku d5000. Warto poczytać instrukcje i po robić foty testowe i porównać to co się ma na ekraniku z tym co się foci oraz potem z tym co jest na monitorze (tu ma znaczenie jakość monitora).

Domyślnie

W mojej ocenie LCD D60ki przekłamuje ito co później widać na moim laptopie jest inne niż to co namonitorku... niestety.
    Osobiście mam ustawienia własne czyli kontrast i ostrosc na +1 a kolory na nasycone. I tak po nastu próbach jest najlepiej.
    Z tego co czytałem opcje w D5000 są te same tylko bardziej rozbudowane, czyli wachlarz zmian jest szerszy.
    Nie wychwyciłem by jakeś opcje znikły.... <??>
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Sam mam kastrata, czyli D40 od roku. Na wiosnę do rodziny wejdzie 35 mm AF-S ...
    Dla jednych rok to długo dla innych krótko ja wiem, że spoglądam już w stronę D90 ... Ale póki co na naukę nigdy nie jest za późno i będę jeszcze dusił D40 ile się tylko da. Generalnie za te pieniądze polecam D3000 + 35mm AF-S

Aha no i do kastaratów też AF-I ale to już pojedyncze okazy.
    D40 + 18-55mm f/3.5-5.6 G DX ED II + Helios 44-3 + Sb 400 + Stofen

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów