Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Swedbank

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

P.S. Tak z ciekawosci zapytam. Co to za konstrukcje na srodku tej rzeki/kanalu?
    Nie mam pojęcia.

O ile generalnie nie jestem zwolennikiem prostowania scian bo za czesto psuje to naturalnosc zdjecia to tu jednak wyraznie mi to przeszkadza.
    Trzymałem się linii horyzontalnej. Optyka niesie za sobą pewne ograniczenia, dystorsje itp... a z drugiej strony to popatrz na zdjęcia mistrzów architektury - nieraz specjalnie wyginają.

woda
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    Trzymałem się linii horyzontalnej.
    Wydaje mi sie, ze da sie poprawic pion bez naruszania poziomu. Ale oczywiscie to tylko moje skromne zdanie. Zdjecie i tak mi sie podoba

Domyślnie

Kompozycja zdjecia jest pierwsza klasa , a calosci dopelnia jeszcze niebo i konwersja B&W - klasa fota.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Popracowałbym nad chmurami jeszcze i szkłem budynku - ma gigantyczny potencjał.
    Poza tym podoba się bardzo!

E:
    Ominąłem wątek o prostowaniu.
    Ja uważam, że prostować trzeba, warto i należy - oczywiście w określonych sytuacjach.
    Tak jak tutaj, należałoby pewne niedoróbki wyprostować, ale wiem jakie zdanie na ten temat ma Piotrek, więc pominąłem tą kwestię.
    Oczywiście, walące się ściany na wszystkie strony mogą i co więcej powinny wnosić coś do zdjęcia.
    Bowiem przedstawienie walących się ścian w sposób nijaki budzi u mnie odczucia raczej mieszane.
    Wydaje mi się wtedy, że autor albo nie umie sobie z tym poradzić w praktyce (co przecież nie jest grzechem), ale co gorsza udowadnia, że nie potrafi, lub też nie dostrzega potrzeby estetycznej, przywrócenia pionów do pionu.

Sam bunt przeciw prostowaniu ścian wydaje mi sie kompletnie irracjonalny, bo przecież... jeżeli krajobrazowcom omsknie się aparat i zdjęcie leci w prawo, lub też w lewo, na tyle znacznie, że budzi niepokój u widza z tego powodu, to większość rozumnych fotografów przyrodniczych poprawi swoje fotografie w taki sposób aby to negatywne wrażenie wyeliminować.
    Nie znajduję tutaj analogii, która miałaby zaprzeczać temu mechanizmowi w przypadku architektury.
    I ja nie każę nikomu prostować wieżowców robionych z odległosci 30 metrów od ściany z zadartym obiektywem.
    Ale proste ideologicznie konstrukcje zdjęcia moim zdaniem wymuszają doprowadzenie go do wrażenia ogólnej staranności ze strony autora.

Dobrze skadrowane zdjęcie (co nie znaczy, że od razu prosto itd. bo bez statywu jest to trudne) nie będzie wyglądało nienaturalnie po prostowaniu.
    A jeżeli będzie, to zapewne dlatego, że użyliśmy bardzo szerokiego kąta a w narożniku kadru jest budowla oparta na podstawie koła (jakas okrągła baszta itd.).
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

w architekturze już dawno nie widziałem tak dobrego zdjęcia - gratki

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Popracowałbym nad chmurami jeszcze i szkłem budynku - ma gigantyczny potencjał.
    Grzesiek obecnie podpinam do architektury 24-70 mm, staję dalej i staram się by było prosto. Z podpiętym szkłem dającym 10 mm głupieję. Trzymam się zasady - albo najbliższa mi krawędź musi trzymać pion albo horyzont. Tu lekko zmylił mnie horyzont. Budynek banku w rzeczywistości jest bardzo krzywą budowlą więc po prostu tak zostawiłem. Faktem jest, że okna itp elementy lecą na tej fotografii na łeb i na szyję. Sprawa nieba - przejarałem.
    I moje tłumaczenie na temat tych wszystkich pionów i poziomów brzmi - zdjęcie ma być ciekawe, interesujące, musi coś pokazywać coś sobą prezentować - reszta to gusta oglądających ja akurat jestem zwolennikiem łamania zasad.
    Nie ukrywam, że Twoja architektura Grześ podoba mi się bardzo. Ale to już jest styl obróbki i pewna specyficzna nazwijmy to forma kadrowania. I zakład robię, że gdybyśmy stanęli razem i mieli pokazać na fotografii tą samą miejscówkę to powstały by dwa całkiem inne zdjęcia. Jedno było by zapewne ubrane w specyficzną szatę barwą, trzymało by wszystkie piony a druga fotografia była by silnie smolista i coś na niej musiało by stwarzać wrażenie, że zaraz się przewróci.
    I pytanie zadaję sam sobie - czy akurat na tej fotografii piony są błędem - niewątpliwie są ale autorowi to chyba nie przeszkadza.

Dzięki wszystkim za komentarze.

Oszczędny w słowach Awatar snikers
    Miasto
    Nowy Sącz/Kraków

Domyślnie

rewelka
    Aktualnie obserwator...

Domyślnie

Jest mega
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Piotrek!
    Dlatego zauważ, że nie zarzucałem Ci krzywości zdjęcia
    Nawet napisałem dlaczego!
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Nawet napisałem dlaczego!
    Wiem. Ja musiałem wylać swoje myśli na forum.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów