Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: piski w 300

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie piski w 300

Witam mam problem z 300 nikkora f/4, chodzi o to że obiektyw leżał dosyć długo nie używany a teraz podczas ustawiania ostrości wydobywa z siebie piski, czasem przestaje na jakiś obszar zakresu af. W serwiśie powiedzieli że jest to jakieś tarcie w silniku i że jest to dość normalne kiedy obiektyw swoje odleży, podobno w miarę używania przestanie, martwi mnie fakt że znajomy miał tak w sigmie która się zatarła. Miał ktoś może taki problem i jak sobie z nim poradził, a jak uważacie przeczekać może faktycznie problem sam się rozwiąże czy może oddać do serwisu i zabulić 2000.

Domyślnie

czy dobrze mniemam, że masz wersję AF-S?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Tak jest to wersja Nikkor AF-S 300 mm f/4D IF-ED

Domyślnie

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że te silniki się wymienia a nie reperuje. Jeśli tak jest, to raczej nie ma różnicy czy oddasz do naprawy teraz, czy kiedy kompletnie padnie.
    Czy ktoś może zweryfikować czy mam rację?

Domyślnie

Od siebie tylko napisze że mam to szkło już 8 miesięcy ostatnio leżało równe 8 tyg nie ruszane i nic nie piszczy.Przewijał się tu chyba kiedyś wątek z piszczącym 80-200 AF-S
    Regulamin zabrania mi pisać o pięćsetce F4

Domyślnie

niestety najczęściej piszczący obiektyw AF-S oznacza zbliżający się koniec żywota silnika
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    niestety najczęściej piszczący obiektyw AF-S oznacza zbliżający się koniec żywota silnika
    też tym za tym obstawiał. Możesz jeszcze wysłać do serwisu w celu sprawdzenia

Domyślnie

wielkie dzięki za wszelkie sugestje, jednak wymienie silnik przy pierwsej okazji.

Domyślnie

Jeżeli mogę to dodam coś jako ciekawostkę

Mam starszą wersję AF 300mm/4 i przy korzystaniu z D80 również "piszczy" przy ustawianiu ostrości, wprawdzie czasami ale "piszczy". Przy używaniu go z D300 i D200 nie ma tego problemu obiektyw przeżywa drugą młodość AF śmiga niczym AF-S z turbodoładowaniem ale tu problem tkwi w silniku AF w body.

Przepraszam za OT

Pozdrawiam
    ....:::: | NIKON | ::::....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert1602 Zobacz posta
    Jeżeli mogę to dodam coś jako ciekawostkę

Mam starszą wersję AF 300mm/4 i przy korzystaniu z D80 również "piszczy" przy ustawianiu ostrości, wprawdzie czasami ale "piszczy". Przy używaniu go z D300 i D200 nie ma tego problemu obiektyw przeżywa drugą młodość AF śmiga niczym AF-S z turbodoładowaniem .
    Powiadasz, że z d300 szybko tak kręci?? Nada się do sportów motorowych??
    NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów