Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Sony R1 - ciemność

Cześć, mam następujące pytanie:
    Czy hybrydą Sony R1 da się robić zdjęcia w studio?
    Tzn. jestem posiadaczem D80, gdzie wiadomo jak to z lustrzankami, przy oświetleniu światłem modelującym spokojnie mogę sobie kadrować, z parametrami ekspozycji dobranymi do mocy błysku lamp.
    Inaczej ma się sprawa z tym Soniakiem, otóż jak wiadomo jak to jest z hybrydami, wizjer jest elektroniczny.
    W czym problem, ano w tym, żeby w ogóle coś widzieć w tym wizjerze, muszę dobrać parametry ekspozycji do światła modelującego, bo inaczej nic nie widać, no więc jak proszę ja was te parametry sobie dobiorę, a potem nie daj Boże błysnę to wiadomo co się dzieje, matryca płonie. Największy problem w tym, że to aparat mojej koleżanki, która chciałaby sobie u mnie w studio porobić nim zdjęcia, ale ma instrukcję po anglikańsku, ale ona und ja, tym językiem nie władamy zbyt biegle, więc instrukcja ta na niewiele się zdaje.
    Wreszcie pytanie zasadnicze, jak toto ustawić, żeby w studio cokolwiek było widać bez wizjeur?
    Dziękuję za uwagę.

Domyślnie

Sony R1 - świetny aparat, oddałem siostrze po przejściu na Nikona W studio nim zdjęć nie robiłem, ale jakbyś jakoś tak bardziej sprecyzował pytanie to może będę mógł jakoś pomóc, bo na razie nie za bardzo wiem o co chodzi... Może zamiast z wizjera korzystać z LCDka, włączyć wspomaganie AF, wcisnąć spust do połowy, wtedy on zapala światełko (zielone z tego co pamiętam) i można sobie wykadrować. Jeśli chodzi o coś innego czekam na sprecyzowanie

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Jak by to powiedzieć, hmmm....
    Chodzi o to, że jak patrzysz przez wizjer jakiejkolwiek lustrzanki, to widzisz to co jest, jest ciemno, to jest ciemno, jest jasno to jest jasno, bo patrzysz przez obiektyw, nie jest ważne jaki masz ustawiony czas naświetlania, przysłonę czy ISO, zawsze widzisz tak samo w wizjerze. Natomiast w R1 w wizjerze elektronicznym, czy na LCD (tu nie ma znaczenia) zaczyna coś widać dopiero jak odpowiednio ustawisz parametry ekspozycji.
    Przykład:
    Oświetlam w studio modelkę jednym punktowym światłem lampy błyskowej, ustawiam w D80 f/8, ISO 100, 1/160s. Wiem, że przy tych parametrach, gdy wyzwolę lampę, naświetlenie będzie poprawne, ale na razie na modelkę świeci jedynie żarówka światła modelującego z tejże lamy, tylko po to, abym mógł sobie podejrzeć gdzie lampa błyśnie no i żebym sobie mógł wykadrować, bo ona ledwo świeci przecież. A świeci tylko ona, a w studio jest ciemno, nie ma więcej źródeł światła. No i proszę ja ciebie, teraz sobie kadruję i błyskam, zdjęcie git.
    No i teraz popatrz, w tych ciemnościach, przy jednej świecącej żarówce światła modelującego na wyświetlaczu R1 nic nie widać, absurdalnie zwiększam ISO do 3200, dziura f/2,8, czas 1s - taaakkk, teraz wszystko w wizjerze widać i nawet zrobię zdjęcie, pod warunkiem, że lampa nie błyśnie.

Domyślnie

No to tylko AF assist pozostaje

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

ale nie chodzi mi o ustawienie ostrości, bo jak mam ustawić ostrość, jak nic w wizjerze nie widzę, no bo do prawidłowej ekspozycji przy wyzwoleniu lampy potrzebuję załóżmy f/8, 1/160s i ISO 100, jeżeli to ustawię na soniaku, to w wizjerze jest jak w czarnej dziurze, więc myślę sobie jak to u licha ustawić. Aparat fajny, ma gorącą stopkę, myślałem że i w studio damy rady. Może on ma jakiś zakamuflowany tryb studyjny, żeby niezależnie od ustawień pokazywał coś w wizjerze?

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Bo on w wizjerze pokazuje to, co będzie zarejestrowane na zdjęciu, a wiadomo, że to co ja widzę w studio zanim zrobię zdjęcie jest dużo ciemniejsze, niż to co się będzie działo po wyzwoleniu lamp w chwili rejestracji zdjęcia.

Domyślnie

Mówię o AF assist bo wtedy on zapala lampkę i w wizjerze/LCD widać jaki będzie kadr. Za 2 tyg będę miał dostęp do aparatu to mogę poszukać innego rozwiązania

Domyślnie

tylna ścianka aparatu i przełącznik MONITOR ustaw w pozycji Framing, poza tym przełącznik obok ustaw na pozycję auto wtedy po przyłożeniu oka włączy ci się wewnętrzny wyświetlacz lub w ogóle przełącz go na pozycję FINDER, NA ZEWNĘTRZNYM wyświetalaczu widać więcej, poza tym jeśli chcesz wyzwalać w studio lampy po przez lampę zewnętrzną (mocowaną na korpusie lub stopkę z kablem) to w meni aparatu trzeba uruchomić funkcję zewnętrznej lampy błyskowej (domyślnie ustawione na wewnętrzną) i największa wada (nie wiem co producent miał na myśli) pozostaje ci WB na lampę błyskową lub własną definicję, pozostałe funkcje są wyłączone i jeśli po zdjęciach w studio nie przełączysz się na lampę wewnętrzną, dalej nie będziesz miał dostępu do WB -
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

No właśnie z tym WB też był jakiś problem. Chciałbym to wszystko odpalić z radiówki zainstalowanej na gorącej stopce R1, przełącznik wyświetlaczy już opanowałem, tylko problem polega na tym, że ja ani na jednym, ani na drugim nic nie widzę dopóki nie ustawię prawidłowych parametrów ekspozycji do oświetlenia zastanego, a oświetleniem tym w studio są w dużym przybliżeniu żarówki światła modelującego, no i teraz już widzę dobrze, modelka oświetlona światłem modelującym, jest git. Ale gdy wyzwolę lampy, to przecież ten błysk jest 1000 razy mocniejszy od żarówek światła modelującego, więc te parametry ekspozycji, które sobie ustawiłem na R1, żeby coś widzieć w wizjerze są delikatnie mówiąc 1000 razy przesadzone. Tu jest problem. Kolega wyżej radził, żeby przestawić aparat w tryb pracy z lampą zewnętrzną, czego jeszcze nie próbowałem i to może okazać się rozwiązaniem, być może aparat wtedy przestawi tryb pracy wizjera dostosowany do pracy w studio, gdzie niezależnie od tego jakich parametrów bym nie użył i tak będzie coś widać. Przecież nie powiem dziewczynie, że jej aparatem za dwa i pół klocka nie da się robić zdjęć w studio.
    Ostatnio edytowane przez Flashback ; 02-11-2009 o 02:09

Domyślnie

to co ci mogę jeszcze podpowiedzieć - koniecznie włącz doświetlacz AF, jeżeli musisz pracować przy tak niskim poziomie światła, to zjedź z czasem dość nisko, lub odwrotnie - czas wysoko i wtedy dodatkowa lampa doświetlająca model, nie powinno zakłócić ci to światła błyskowego, z własnego doświadczenia wiem, że ustawiając wysokie (krótkie) czasy naprawdę w studio może być dość jasno, ja preferuję właśnie tą metodę choć by dlatego, że światło błyskowe nie jest wtedy szokiem dla modela, a R1 jest naprawdę dobrym aparatem, który uzupełnia mi NIkona i ok 25-30% zdjęć właśnie nim robię
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów