Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23
    Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

bogdi64 - Jeszcze raz, bo trochę się nie zrozumieliśmy. Ja nie pracuję z niskim poziomem światła. Dla wielkiego uproszczenia mówię, że pracuję na jednej studyjnej lampie studyjnej Elfo 500 Ws ustawionej na 1/8 mocy błysku. wtedy żarówka światła modelującego, też świeci z 1/8 mocy i wtedy w studio jest dosyć ciemno i wtedy na wyświetlaczu R1 nic nie widać, dopóki nie zwiększę ISO i nie zmniejszę czasu do warunków oświetleniowych z żarówki modelującej, ale przecież na zdjęciu modelka nie będzie oświetlona światłem modelującym, tylko błyskiem głównym lampy studyjnej. Czyli wszystko przepalę rzecz jasna.

I jeszcze raz parametry prawidłowej ekspozycji dla takiego błysku:
    Nikon - f/8, 1/160s, ISO 100
    Sony R1 - f/8, 1/160s, ISO 100

To samo prawda, zdjęcie wyjdzie tak samo naświetlone, nie ma innej możliwości, tyle że na R1 w wizjerze kompletnie nic nie widać, nic a nic. Więc jak mam kadrować i jak złapać ostrość? W ciemno? Jak zmusić wizjer, aby niezależnie od ustawionego ISO, f i czasu cokolwiek wyświetlał, podkreślam niezależnie.

Domyślnie

R1 ma najniższe iso 160, poza tym możesz w tych warunkach (jeśli nie pada do studia zewnętrzne światło robić na czasie np 1/40, lub ustawić czas nawet 1/500 i swobodnie oświetlać sobie model dodatkowym światłem którego przy tak krótkich czasach nie zauważysz na zdjęciach
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

bogdi64 - ISO 160 masz racje, mniejsza o ISO. Nie możemy się zrozumieć. Chcę R1 zrobić w tym ciemnym studio zdjęcie ze studyjną lampą błyskową z parametrami ISO 160, f/8, 1/160s. Czy ja mogę zrobić takie zdjęcie - oczywiście że mogę, bo mam na tyle mocną lampę, że przy takich parametrach spokojnie doświetlę zdjęcie. Skup się teraz. Ustawiam sobie więc studyjna lampę błyskową, ustawiam R1 jak wyżej, jestem pewien, że jak wyzwolę migawkę, lampa błyśnie, to zdjęcie będzie dobrze naświetlone, Aleeeeee!!! do czasu wyzwolenia studyjnej lampy błyskowej w studio jest dosyć ciemno i w wyświetlaczu R1 kompletnie nic nie widać. Ja gołym okiem, czy Nikonem widzę, bo jednak trochę światła jest z tej ciągle tlącej się żarówki światła modelującego i jest go na tyle, żebym sobie spokojnie skomponował kadr i złapał ostrość, Aleeeeeeeeee dla wyświetlacza R1 chyba za mało, bo jest całkiem czarno, więc muszę w R1 podkręcać czas i ISO, żeby cokolwiek zobaczyć na wyświetlaczu, co jest kompletna bzdurą, bo przecież jak podkręcę czas i ISO, to w momencie wyzwolenia studyjnej lampy przepalę zdjęcie z kretesem.
    Ostatnio edytowane przez Flashback ; 02-11-2009 o 16:58

Domyślnie

Co prawda nie mam R1 tylko stary Sony F717, ale po włączeniu w opcjach "Hot Shoe" czyli gorąca stopka wyświetlacz "jaśnieje" bez kombinowania ze zmianą ekspozycji. Oczywiście wyzwalanie lampy też trzeba włączyć Możliwe że w R1 będzie tak samo.

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Yasiek - i o to mi właśnie chodzi, żeby on zjaśniał, czyli muszę uruchomić opcję gorącej stopki, to chyba rozwiąże problem. Dzięki.

Domyślnie

ale nie musisz mieć ciemnego studia, może być w nim wystarczająco światła abyś po nim nie błądził, po prostu ustawiasz wyższy czas, jeśli poczekasz godzinkę to ci dołączę dwie fotki które teraz zrobię pokazując o co mi chodzi - bo nie możemy się dogadać, po prostu w studio błyskowym czas jest mniej istotnym parametrem - idę robić fotkę

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

bogdi64 - nie możemy się dogadać, czas w studio mam 1/160s w większości przypadków, bo z tym czasem synchronizują mi się lampy, ja tylko chcę przy tym czasie, f/8 i ISO 160 cokolwiek widzieć w wizjerze R1, a nie widzę nawet jak w studio mam zapalonych 12 świetlówek. Ale Yasiek dobrze prawi, po prostu najprawdopodobniej po włączeniu funkcji gorącej stopki będzie dobrze, bo aparat domyśli się, że chcę użyć lampy błyskowej, a nie naświetlać do światła zastanego.

Domyślnie

lampy synchronizują się w przypadku R1 od 30s do 1/2000 sekundy ze względu, nie musisz w ogóle kierować się czasem w aparacie, dlatego podeślę fotki, że mam wolny net trochę potrwa

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Muszę się przejmować czasem, bo jak robię w studio z ręki, to nie mogę sobie pozwolić na czas 1s.

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

1979402 - moje gg, jeżeli masz chwilę czasu, może się dogadamy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów