Witam ,mam pytanko czy ktoś z Was może mi doradzić jaki mam wybrać namiot bezcieniowy i jakie do niego dobrać oświetlenie ,może ktoś zna namiary na jakieś tanie zestawy ?
Proszę o pomoc z góry dziękuję.
Paweł
Szukaj
Witam ,mam pytanko czy ktoś z Was może mi doradzić jaki mam wybrać namiot bezcieniowy i jakie do niego dobrać oświetlenie ,może ktoś zna namiary na jakieś tanie zestawy ?
Proszę o pomoc z góry dziękuję.
Paweł
Wielkość namiotu i ilość oświetlenia zależy od tego co chcesz focić. Musisz to opisać, jeśli chcesz konkretnych rad.
A po co Ci w ogóle namiot???
Z wielu nieprzydatnych gadżetów produkowanych przez przemysł fotograficzny ten chyba dzierży palmę pierwszeństwa. Przecież to beznadziejne urządzenie - pozbawiające fotografa kontroli nad światłem. Skutecznie eliminuje rysunek bryły i znakomicie pozbawia faktury.
Można by to porównać do odgrzewania kupnego hotdoga na mikrofali a przecież my tu mamy ambicje kucharskie!!!
A tak na poważnie - wybór kierunków (i wielkości powierzchni) świecenia to sprawa absolutnie podstawowa. Decydują one np o oddaniu faktury. Zestawienie siły świecenia z różnych kierunków kształtuje bryłę. Na tym właśnie polega praca fotografa. Na tym, że to widzi
Zysk z namiotu jest żaden - jedyny to taki, że nie przekroczy się użytecznego odcinka naświetleń matrycy Czyli kolokwialnie mówiąc nie będzie nigdy przepaleń, nawet gdy przedmiot składa się z czarnego sukna i białej powierzchni lustrzanej. Za to ma się mdłe, nijakie obrazki. Skórka nie warta wyprawki.
Zamiast namiotu kup 5 lampek stołowych, trochę tektury i kalki. Zapewniam Cię, że za pomocą takiego zestawu można zrobić cuda...
Pozdro
Nie potrzebne są jakieś drogie wymyślne lampy, można wyciągnąć stare lampki ze strychu i kupić dobre fotograficzne żarówki np 100 wat i będzie dobrze![]()
|| D750 + MB-D16 || D300s + MB-D10 || D80 + MB-D80 || F601 || N50mm f1.8 || S85 f1.4 || T12-24 f4 || N17-55 f2.8 || N24-120 f4 || S70-200mm f2.8 || SB910 || SD9 || S PZ42x ||
... a co tam, może polećcie jeszcze koledze świeczki :] - pytanie było inne![]()
ニコンのカメラ
Dzięki za rady ,obecnie zapodałem sobie dwa halogeny x 500W ,co do namiotu jeszcze nie wybrałem .
Przedmioty które chcę fotografować gabarytowo nie są duże ,myślę że namiot 60x60 w zupełności mi wystarczy.
Czytałem opinie na temat tych namiotów z allegro że to kicha a w szczególności jakość materiału z których są wykonane.
Jeżeli znacie jakieś sprawdzone to proszę Was o namiary
Pozdrawiam Was
Paweł
Ojej... wiesz jak to będzie grzało?
Moim zdaniem idziesz w złym kierunku. Raczej radziłbym Ci kupić statyw i dobre tło:
http://www.morco.uk.com/latest/colorama_pvc.htm
...ale się nie przejmuj. Ja też mam jednego halogena na strychu. Leży nieużywany.
Skontaktuj się z nami