Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Domyślnie Hoya UV Super HMC Pro 1 do 18-70DX

Witam wszystkich serdecznie. Czy ktoś używa tego filtra wraz kitem 18-70DX ? Filtr ten mimo, że ma tylko 3 mm grubości posiada podobno przedni gwint...czy gwint ten jest wystarczajaco szeroki ażeby zakładać oryginalna, dedykowaną zatyczke w.w. obiektywu ?

Domyślnie

Hoyi nie probowalem, ale na 100% do nowych Marumi WPC, ktore tez sa cienkie i maja filtr wyjsciowy, daje sie zakladac dekle z obiektywow.
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Domyślnie

Dzięki za rade, orientujesz się może czy polaryzatory kołowe Marumi WPC-MC posiadają przedni gwint i jaka jest grubośc pierscienia?

Domyślnie

No wlasnie przeciez o tych Marumi pisalem - niezaleznie czy to UV czy PL Cir, maja gwint wyjsciowy. Wystaja ponad obiektyw (czyli bez gwintu) dokladnie 4mm - wlasnie przed chwila zmierzylem takiego polarka 67mm pasujacego do DX 18-70
    Pozdrowienia
    Sylwek

Domyślnie

troche z boku: uzywam hoya hmc super 77mm uv(o) i jakosc (= roznica miedzy zdjeciami z filtrem i bez filtra) jest moim zdaniem b. dobra

Domyślnie

Ostatnio, jak byłem w sklepie z artykułami foto (biedny miś) zapomniałem jakie są średnice moich szkieł i z tego wszystkiego nie kupiłem filtrów (a przy okazji odbitek miałem taki zamiar). Dostępne były czarne Hoya po całkiem przystępnych cenach.
    Teraz już się nauczyłem średnic na pamięć i następnym razem nie zrobię tego błędu.

damian00
    Gość

Domyślnie

Witam,
    mam Hoye 67 SHMC Pro 1. Ma przedni gwint, dekiel pasuje jak najbardziej. Traktuje go jako filtr ochronny i nie widze zadnych przeciwskazan przy stosowaniu (mozna dokrecic drugi filtr, ale uwaga na winietowanie!!!; dekiel oryginalny tez pasuje). Sam stosuje jeszcze polara B+W slima MRC jako na dokładke (w sumie całość ma około 8mm)

Domyślnie

damian00, czy połaczenie Hoya 67 SHMC Pro1 z B&W MRC slim powoduje zwiększone winietowanie w porównaniu z "gołym" obiektywem ? Cały czas szukam kombinacji UV z Polarem, która w jak najmniejszym stopniu winietuje na 18-70DX... Pozdrawiam wszystkich.

Domyślnie

A po co kombinowac UV z polarem??????
    Pozdrowienia
    Sylwek

Domyślnie

Czyżby Polar calkowicie zastępował UV ??... Bardzo często fotografuje w górach i połączenie UV z Polarem wydaje mi sie uzasadnione. Twierdzisz wiec, że Polar całkowicie pochłania prominiowanie UV ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów