Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Domyślnie

Do wszystkich, ktorzy maja "sprane" kolory w AdobeRGB. Upewnijcie sie, ze w Windows monitor jest zadeklarowany jako AdobeRGB i zarzadzanie kolorem w PhotoShopie, takze RGB ma ustawione na Adobe. Standardowo przeciez jest tam sRGB, wiec wykonujac konwersje lub otwierajac w takiej przestrzeni zdjecie -- mozna sie spotkac z taka sytuacja.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Aby zdefiniować typową przestrzeń kolorów odzwierciedlającą w pewien sposób to, co na ekranach swoich monitorów widzi większość użytkowników komputerów, firmy Microsoft i Hewlett-Packard opracowały profil sRGB. Jako punkt wyjścia przyjęto, że większość ludzi korzysta z niedrogich monitorów niesprzystosowanych do złożonych zadań związanych z obróbką plików graficznych.
    sRGB stała się również domyślną przestrzenią kolorystyczną internetu i naszych domowych drukarek.
    Większość labów również używa tej przestrzeni.
    Adobe RGB jest przeznaczone do plików, które będą konwertowane do CMYK-a. Przestrzeń ta oferuje większe spektrum kolorystyczne z racji tego, że pewne kolory są niedrukowalne. Dzięki szerszemu spektrum Adobe RGB, Photoshop jest w stanie przy konwertowaniu do drukarskiego CMYK-a zastapić kolor niedrukowalny, kolorem najbardziej zbliżonym.
    Ale problem jest bardziej złożony, gdyż producenci różnych sprzętów, począwszy od maszyn drukarskich i farb, poprzez monitory, aparaty, laby,itp.itd narobili strasznego bałaganu, wypuszczając mnóstwo profili ICC (każdy chiał mieć swój).
    Sam się wkurzam, gdy robię w moim labie odbitki i muszę dodawać inny profil, w zależności czy fotki mają być na błyszczącym, matowym, czy satynie.
    Dlatego jest to problem nawet dla profesjonalnych grafików i fotografów, gdyż zanim zlecą wykonanie powiększeń lub wydruków, wykonują wcześniej próby w labie lub drukarni, aby sprawdzić zgodność kolorów z ich oczekiwaniem.

Domyślnie

Podstawą jest prowidłowo skalibrowany monitor, najlepiej pod lab w którym robicie odbitki. Najgorsza opcja to kalibracja na oko.

Domyślnie

Uff...
    Skonfigurowalem monitor na AdobeRGB, gamma 2.2 itp.
    Ustawilem CSa na AdobeRGB (sam sie grzecznie nawet przestawil)
    Ustawilem C1 na AdobeRGB (sam sie zapytal i sie przestawil)
    Ustawilem NC na AdobeRGB (sam sie nie zapytal )
    Potestowalem...
    1. Ani w C1, ani w CS nie widze zadnej roznicy przelaczajac sie/konwertujac miedzy aRGB a sRGB. To juz postep, nie ma spranych kolorow W CS mam na mysli gotowe JPEGi, nie tam zadne ACR.
    2. NC zalacza do JPEGow profil (albo nRGB albo defaultowo sRGB) i przy wczytywaniu JPEGow do CSa wyskauje mi niezgodnosc profili, gdy zdjecie wywolane jest inaczej niz w Mode II.
    3. Miedzy aRGB a sRGB (Color mode II/.IIIa) mozna sie przelaczac w NC tak jak poprzednio, working space nie ma na to wplyw.

Wnioski:
    Ustawienie aRGB nic nie wnosi oprocz klopotow Przyklady zdjec kwiatkow przytaczane z innego watku na forum nie maja nic wspolnego z working color space. Jakkolwiek jest to ustawione, mozna sobie w NC zmienic II na IIIa i spokoj A zdaje sie o to jest bitwa.

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Podstawą jest prowidłowo skalibrowany monitor, najlepiej pod lab w którym robicie odbitki. Najgorsza opcja to kalibracja na oko.
    ??
    A co to ma do przestrzeni kolorow? Kalibracja monitora jest pomocna dla uzyskania zgodnosci z labem, nie wplywa jednak na roznice wizualne miedzy aRGB/sRGB.
    Ostatnio edytowane przez kamil ; 14-10-2006 o 02:42
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Podstawą jest prowidłowo skalibrowany monitor, najlepiej pod lab w którym robicie odbitki.
    Powodzenia przy takiej "kalibracji".
    Przy takim mądrym podejściu jak zaproponowałeś użytkownik będzie tworzył poprawne kolorystycznie pliki pod jedynie słuszne urządzenie (właśnie ten lab), a to jest totalną głupotą. Pomysł ten umarł chyba w okolicach czwartej wersji PS - potem rozpowszechniło się stosowanie systemów otwartych (już w PS 5), opartych o przestrzenie barwne i profile urządzeń (na które tak narzekasz).
    Kalibracja i profilowanie monitora ma za zadanie zbliżyć maksymalnie to urządzenie wyjściowe do rzeczywistości. Plik ma pozostawać w swojej przestrzeni roboczej (sRGB, AdobeRGB, a niektórzy preferują nawet ProPhotoRGB), a ma być wyświetlany "poprawnie" poprzez korekcję przez profil danego urządzenia.
    Za zgodność kolorystyczną materiału z labu (czy też innego urządzenia wyjściowego) odpowida profil stworzny dla danego urządzenia - niestety większość posiadaczy tych maszyn nie dysponuje wiedzą i technologią, aby takie profile stworzyć (częto trzeba ich wiele, choćby dla różnych nośników). Radzą więc swoim klientom ustawienie monitora pod lab - to też jest metoda "na oko" gdyż odbywa się to poprzez porównanie materiału wyjściowego z obrazem z monitora. Przy metodzie, ktorą proponujesz nie można zrobić tego sprzętowo. Dostajesz w tym momencie jedno ze złych rozwiązań - system zamknięty i do tego ustawiony na oko.
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Ja już sam nie wiem co źle robie ale już w aparacie na podglądzie widać że zdjęcie zrobione w aRGB wygląda bardziej blado niż w sRGB

Domyślnie

Wszysko co powiedziałem uproszczę. Chodzi o to, że idąc do labu mówię, że proszę o odbitki bez korekty, a po odebraniu stwierdzam, że są one takie jak na moim monitorze. Na tym polega poprawne skalibrowanie monitora. Ja tylko dołączam profil z labu na konkretną maszynę, lub papier, żeby kolory się nie rozjechały.
    Pisząc, o kalibracji monitora pod konkretny lab, popełniłem daleko idące nadużycie z które przepraszam. Miałem na myśli dołączenie do fotek profili z labu, w którym robimy odbitki. Krzystanie z labów które nie udostępniają profili ICC, to duże prawdopodobieństwo, że fotki nie bedą spełniać naszych oczekiwań pod względem kolorystcznym.
    Ważne jest, żeby po dołączeniu profili z labu kolory widoczne na naszym monitorze nie uległy zmianie. Świadczyć to mogłoby o złej kalibracji monitora.
    Wracając do sRGB i Adobe RGB. Zamiana sRGB na Adobe RGB w jpg-u lub tif-ie nic nie wnosi ponieważ, zdjęcie już posiada obcięte barwy przestrzeni sRGB i trudno liczyć na to, że np. PS doda nam część spektrum kolorów, którego fizycznie zdjęcie nie posiada.
    Dlatego, jeśli robimy zdjęcia w jpg-ach lub tif-ach, wskazane jest by aparat zapisywał je w Adobe RGB, gdyż ta przestrzeń jest o wiele szerszym spektrum kolorystycznym. Zawsze później możemy przekonwertować ją na sRGB, gdy umieszczamy fotki w internecie lub chcemy wydrukować na domowej drukarce.
    Fotka umieszczona w internecie nawet jeśli posiada ICC Adobe RGB i tak wyświetla sie na monitorach użytkowników internetu w przestrzeni barwnej sRGB. W końcu jest to przestrzeń barwna internetu.
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 14-10-2006 o 16:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Uff...
    Skonfigurowalem monitor na AdobeRGB, gamma 2.2 itp.
    .............
    .
    Jak to się robi??? Gdzie się ustawia konfigurację monitora???
    Czy mogłbym prosic o podpowiedz? Tez chcialbym poeksperymentowac!

Domyślnie

przeczytalem juz kilka watkow o przestrzeni barwnej i wyciagnolem z nich nastepujace wnioski:

1. ustawic w puszce aRGB
    2. wywolac nef'y w NC (zawsze mozna przelaczyc do aRGB)
    3. w PS uzywac aRGB
    4. do laba "zanosimy" jpg'i z wywalonym profilem
    5. jak chcemy komus pokazywac fotki na kompie (np. w internecie) to na koncu konwertujemy do sRGB

czy dobrze pojolem?? czy cos mi sie pokielbasilo
    Pozdrawiam,
    Piotrek

Domyślnie

odnoscnie punktu nr 4... trzeba go zmienić...
    4. do LABu zanosimy po przekonwertowaniu na dany profil z konkretnego LABu... (sprawdzilem, bez żadnego profilu było za dużo żółtego lub/i za mało czerwonego, a po zaniesieniu zdjęć drugi raz i skonwertowaniu wszystko gra )...

hm coś mam źle wykalibrowanego LCD w lapie, bo u mnie wygląda po skonwertowaniu na profil LABu, że właśnie jest za dużo tych (głównie czerwonego) kolorów...

wie ktoś skąd mogę ściągnąć jakieś sterowniki do grafiki z ustawieniami RGB (dla HP nc8000)??
    Ostatnio edytowane przez Ditus ; 01-11-2006 o 11:53
    Pozdrawiam,
    Piotrek

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów