Szukaj
No wlasnie!!!
Czesto mozna przeczytac, ze zle uzywany AdobeRGB powoduje brzydkie, sprane kolory.
Powstaje pytanie, czy w ogole mozna go uzyc dobrze :/
Jesli otwieram RAW w profilu Adobe i jest o wiele gorzej od sRGB to co? Ze niby mam monitor skalibrowany??
@stig:
- Na razie jest 3:0 (u trzech Adobe dał gorsze efekty). Czy mozesz to wytlumaczyc?
- Pozostaje kwestia zieleni w C1. Jest 2:0 dla nas. Sluze NEFem.
P.S. Ustawienie w CS2 Edit->Assign Profile->AdobeRGB to raczej oszustwo. Faktycznie nasycenie kolorow drastycznie wzrasta, lecz jest to spowodowane _blędnym_ interpretowaniem pliku sRGB jako AdobeRGB. Zdjecia stają się przepalone. Ponizej przyklad:
1: sRGB
2: To samo zdjecie po wykonaniu oszustwa "Assign Profile->AdobeRGB" a potem "Convert Profil->sRGB". Fuj!
Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam
Szkopuł w tym, że musicie ten profil ustawić w puszce. Po fakcie można zmienić ów profil JEDYNIE w Nikon Capture. A jak otwieracie w PS2, to cały czas otwieracie zdjęcie w tej samej przestrzeni i najwyżej konwertujecie albo i nie konwertujecie ją na inną. To samo się tyczy C1Pro - tam nie można zmienić profilu załączonego do NEF-a
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-10-2006 o 21:36
czornyj,
..wlasnie od tego zaczalem w mojej budzie i "na dzien dobry" na "monitorku" widac, ze odwzorowanie kolorow jest duzo lepsze niz w sRGB...
pozdrawiam
m
:::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
:: wedding photography [http://looanah.com] ::
misialo - jest, jest, spokojna głowaJak się tylko czegoś nie pokiełbasi, to aRGB jest praktycznie bezkonkurencyjna:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388&page=2
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-10-2006 o 21:46
Wedlug teorii ustawiania profilu w puszce, zdjecia pstrykniete w AdobeRGB powinny byc na "dzien dobry" o niebo ladniejsze od tych z przestrzeni sRGB. Tak jednak nie jest. Kolory sa po prostu _inne_. Ladniejsza (nie przepalona) czerwien, za to czesto odcien ziemisto-brązowy. Jesli ktos nie wierzy, niech sprwdzi na drewnie bądź skórze.
Gdyby AdobeRGB byl tak o niebo lepszy od sRGB to bylby po prostu ustwiony jako default w korpusie, nieprawdaz? Bez NEFow, zbednej konwersji mielibysmy pyszne kolory.
Specjalnie sprawdzilem dzis C1 na NEFie popelnionym w AdobeRGB. Efekt ten sam, tzn. kolory sprane po przestwieniu profilu monitora na AdobeRGB.
Cytat od Rockwella:
"Mode II is secret code for Adobe RGB, which only hackers use. Adobe RGB gives dull colors when used by anyone other than an expert in color management who prints his own work. Even if you're an expert, if you send your work out for printing, 90% of the time the people doing the printing aren't experts and screw it up for you. Ignore desktop armchair hobbyists who bleat on about the broader color gamut of Adobe RGB. I've created and printed 100% chroma grads in Adobe RGB and sRGB and saw no difference when printed either on Inkjets or on the $250,000 Lightjet 5000 on Fuji Supergloss. Oh well! Using Adobe RGB is asking for trouble unless you really know what you're doing and have complete control over your process. If you have to ask, don't use Adobe RGB.
Adobe RGB should never be used unless you really know what you're doing and do all your printing yourself. If you use Adobe RGB you will have to remember to convert back to sRGB for sending your prints out or sharing them on the Internet. Otherwise they look duller than sRGB!Adobe RGB squeezes colors into a smaller range (makes them duller) before recording them to your file. Special smart software is then needed to expand the colors back to where they should be when opening the file.If you have the right software to re-expand the colors you theoretically might have a slightly broader range of colors. However, if at any point in the chain you don't have the right software and haven't attached the AdobeRGB profile you'll get the duller colors as recorded!Web browsers don't have, and print labs rarely have, the right software to read AdobeRGB. This is why people who shoot it are so often disappointed. Even if a place has the right software, if you forget to add the AdobeRGB profiles to your files these places still won't read them correctly and you'll get dull colors.Adobe RGB may be able to represent a slightly larger range of colors, but no screen or print material I've used can show this broader range, so why cause yourself all the trouble? I've experimented with 100% saturated grads in these two color spaces and never seen any broader range from Adobe RGB either on my screen or on SuperGloss Light jet prints.Worse, if you're the sort of vacuum-operating geek who wants to shoot AdobeRGB because you read about it in a magazine article, did you realize that because the colors are compressed into a smaller range that there is more chroma quantization noise when the file is opened again?"
Ostatnio edytowane przez kamil ; 13-10-2006 o 23:01
Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam
Kamil,
1) Przewagę aRGB widać w specyficznych sytuacjach - przykładowo w zdjęciu, które mi podesłałeś jest zieleń, która nieźle wychodzi w przestrzeni sRGB IIIa, bo przestrzeń ta ma specjalnie rozszerzony zakres zieleni (choć ja np. wolę zieleń z aRGB - w sRGB IIIa jest wg mnie zbyt chłodna).
2) C1Pro to nie jest dla mnie wyznacznik czegokolwiek, bo tego programu nie znam - próbowałem go używać, ale nie mogłem się z nim dogadać.
3) Ken Rockwell... hmmm....
4) A co powiesz o moich przykładach z tego wątku?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388&page=2
5) Przestrzeń aRGB nie jest używana defaultowo, bo system Windows i masa zabawek pomyka w przestrzeni sRGB, co wcale nie znaczy że owa przestrzeń jest jakaś cudna.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-10-2006 o 23:12
Rockwell to teoretyk praktyki - można go czytać jedynie jak komiks.
Z tego co przytoczyłeś to wyróżnię i wyrwę z kontekstu kawałek zdania:
Using Adobe RGB is asking for trouble unless you really know what you're doing[...]
Zarządzanie kolorem to dosyć skomplikowana sprawa i ciężko ująć to w jednym wątku.
Pozdrawiam
D40
...zrobilem superszybkie porownanie i (nic odkrywczego po porzeczytaniu postow powyzej/poprzednich), ze odwzorowanie jest duzo blizsze rzeczywistosci, co mnie niezmiernie cieszy... stig, albo ktos inny moze pisal o przepalaniu czerwieni w sRGB i to jest cos, z czym sobie nie moglem poradzic ani dojsc co jest tego przyczyna...
teraz wszystko jest jasne i wiem jak uniknac proszenia sie o kolorowe klopoty... =D
...wybacz mi ojcze Czornyj, bo bladzilem w przestrzeni sRGB..! prosze o laske (nie, nie... łaskę mialem na mysli..)..
..co do Ken'a, to mysle, ze teksty kieruje on do stosunkowo malo wymagajacego uzytkownika (w wiekszosci) jakim jest przecietny amerykanin...
pozdrawiam
m
:: wedding photography [http://looanah.com] ::
Skontaktuj się z nami