Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Question Lightroom - foldery itp

witam serdecznie...

od niedawna bawie sie Lightroomem... sporo zeczy juz umiem i radze sobie dobrze przy pomocy kursu Lynda.com ale jest jedna rzecz która mnie nurtuje i z któą mam problem.

mianowicie co musze zrobic w LR aby to co ustawie w NEF/RAW-ach znajdowało sie w katalogu który akurat obrabiam... aby potem gdy np. taki folder wypale na DVD i z powrotem skopiuje jego zawartosc na HDD gdy bede mial ochote, mógł zobaczyc jakie miałem ustawienia gdy zajmowałem sie tym folderem kiedyś tam... ?

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    sporo zeczy juz umiem
    Zlitujże się człowieku!

Ad rem: Prawy przycisk na zdjęciu, Metadata > Save metadata to file. Analogicznie później Read metadata from file. To tak najprościej, poprzez pliki XMP. Choć oczywiście najwygodniej korzystać z katalogu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Rzeszów-okolica

Domyślnie

mam pytanie odnosnie LR chcąc odtwarzać NEFy musze mieć jakiś kodek? bo nie chce mi ich wyświetlać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    witam serdecznie...

od niedawna bawie sie Lightroomem... sporo zeczy juz umiem i radze sobie dobrze przy pomocy kursu Lynda.com ale jest jedna rzecz która mnie nurtuje i z któą mam problem.

mianowicie co musze zrobic w LR aby to co ustawie w NEF/RAW-ach znajdowało sie w katalogu który akurat obrabiam... aby potem gdy np. taki folder wypale na DVD i z powrotem skopiuje jego zawartosc na HDD gdy bede mial ochote, mógł zobaczyc jakie miałem ustawienia gdy zajmowałem sie tym folderem kiedyś tam... ?
    Edycja -> ustawienia folderow -> stawiasz ptaszek przy 'Automatycznie zapisz zmiany do pliku XMP'

powinno dzialac

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gusto72 Zobacz posta
    mam pytanie odnosnie LR chcąc odtwarzać NEFy musze mieć jakiś kodek? bo nie chce mi ich wyświetlać.
    Jasne że nie. Obstawiam, że masz NEFy z jakiejś nowej puszki i starego LR. Zaktualizuj LR do najnowszej wersji.

Uprawnienia umieszczania postów