Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nowe studyjniaki Quantuum T

Za optycznymi:
    http://www.optyczne.pl/2177-nowo%C5%...uantuum_T.html
    nowe lampki, większy wybór wśród chińskich marek do studia, niby się trzeba cieszyć a jednak wydaje mi się że nowa linia lamp to tylko wzbogacony o bajery i zubożony o niektóre elementy stary model R. Palnik jak widać na zdjęciach jest dosyć mocno wysunięty do przodu ale chyba nadal nie zrobili wentylacji samego palnika. A wystarczyło dodać kilka otworów wokół niego. Hmm, pożyjemy zobaczymy jak to się sprawdzi na żywca (znaczy czekamy na pierwsze wrażenia organoleptyczne).
    Ostatnio edytowane przez BlackRoger ; 31-08-2009 o 21:57
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Za optycznymi:
    http://www.optyczne.pl/2177-nowo%C5%...uantuum_T.html
    nowe lampki, większy wybór wśród chińskich marek do studia, niby się trzeba cieszyć a jednak wydaje mi się że nowa linia lamp to tylko wzbogacony o bajery i zubożony o niektóre elementy stary model R. Palnik jak widać na zdjęciach jest dosyć mocno wysunięty do przodu ale chyba nadal nie zrobili wentylacji samego palnika. A wystarczyło dodać kilka otworów wokół niego. Hmm, pożyjemy zobaczymy jak to się sprawdzi na żywca (znaczy czekamy na pierwsze wrażenia organoleptyczne).

Hmm mam podobne przypuszczenia co Ty jeśli chodzi o tą nowość. Osobiście nie pasuje mi takie rozwiązanie ustawiania lamp. Wręcz jest dla mnie tragiczne. Nie ma możliwości co parę sekund ustawianie tego ustrojstwa gdy lampa jest wysoko na boomie lub tyłem do ściany[(mówię o modelach z wyświetlaczem ledowym (chyba że z pilota ale to inna bajka), te będzie się ustawiać podobnie źle]. Na szczęście mam kilka sztuk starej generacji ze zwykłym pokrętłem. Poleciałem kiedyś na nowość w stylu fajnego panela a teraz sobie pluje w twarz.. Teraz mi wystarczy lamp studyjnych. Ale jak następnym razem będę je kupował będą miały obsługę TTL Miło pomarzyc. A może marzenia nie są tak odległe... W końcu ktoś mógłby zrobić coś z tym fantem. I żeby miała zasilanie akumulatorowe do tego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    Ale jak następnym razem będę je kupował będą miały obsługę TTL Miło pomarzyc. A może marzenia nie są tak odległe... W końcu ktoś mógłby zrobić coś z tym fantem. I żeby miała zasilanie akumulatorowe do tego
    Nie no... przeciez są już takie SB czy jakoś tak
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Nie no... przeciez są już takie SB czy jakoś tak
    No tak fakt Ale tak serio jak by coś takiego zrobili to bym był pierwszy który by kupił takie cudo. Tak ze 400ws, możliwość zasilania 230v, 12v samochodowe, akumulatorowe kilkaset błysków. Tak po około 3tys/szt bym wziął ze dwie sztuki na początek Boję się że tak dużej mocy lampa nie ma racji bytu ze względu na moc. Chodzi o szybkie wygaszanie palnika jeśli mamy już naświetlony materiał. No chyba że do końca nie wiem jak działa ten system w sabinach. Ale z tego co wiem to jak kadr naświetlony i aparat uzna że starczy odcina moc na palniku. A dla lampy o dużej mocy raczej ciężko szybko wygasnąć. Jak się mylę poproszę o poprawienie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Widziałem juz te lampy i sam nie wiem co mam o nich myśleć to co niby jest nowością i atutem serii T to ten wielki wyświetlacz który mnie osobiście nie przekonuje, jestem ciekawy jak te lampy sprawdza sie w pracy. Choć moje zdanie takie im więcej bajerów tym więcej problemów.Ja osobiście używam R+ z których jestem zadowolony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pan_Szy Zobacz posta
    Widziałem juz te lampy i sam nie wiem co mam o nich myśleć to co niby jest nowością i atutem serii T to ten wielki wyświetlacz który mnie osobiście nie przekonuje, jestem ciekawy jak te lampy sprawdza sie w pracy. Choć moje zdanie takie im więcej bajerów tym więcej problemów.Ja osobiście używam R+ z których jestem zadowolony
    No właśnie nie wiem dlaczego tak utrudniają prace takimi bzdetami. Jak ktoś będzie miał dwa rodzaje, jedną z pokrętłem drugą z panelem to wtedy osądzi co mu jest wygodniejsze. Póki co to kojarzy mi się ta nowość z marketingiem. Dobry wygląd nowa linia, nowość, hmm.. Ale może ktoś lubi jak z tyłu lampy świeci się komputerek I trzeba tam zaglądać aby trafić ręką/palcem w zmianę mocy. Na tych z pokrętłem jak widzę na światłomierzu f9 to wiem że jak przekręcę tyla to wiem że już mam f8. Póki co zawsze sprawdzam ale mylę się już z ustawieniem bardzo rzadko i to przy różnych końcówkach. I tutaj wszystko wydaje się proste bo z wyświetlaczem można tak samo. Ale ale tam trzeba najnormalniej zajrzeć. A to czasem się nie da, a to ciężko zaglądać bo lampa przy ziemi Nie wiem czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi Pozdrawiam ustawiających

Domyślnie

Panowie, ale przecież stara, dobra i bardzo lubiana seria R+ cały czas zostaje w ofercie. Seria T to jest rozwinięcie oferty a nie zastąpienie wcześniejszego modelu. Natomiast już teraz mogę napisać, że na jesieni będzie jeszcze jedna seria lamp Quantuum. Tym razem dedykowana dla klientów szukających naprawdę lampy na poziomie profi. Bez żadnych wodotrysków ale ze sprawdzonymi rozwiązaniami. No i niedługo będzie też Dual Power 600 Ws.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling Zobacz posta
    Panowie, ale przecież stara, dobra i bardzo lubiana seria R+ cały czas zostaje w ofercie.
    No więc pełne zadowolenie że zostaje wybór

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling Zobacz posta
    Panowie, ale przecież stara, dobra i bardzo lubiana seria R+ cały czas zostaje w ofercie. Seria T to jest rozwinięcie oferty a nie zastąpienie wcześniejszego modelu.
    otóż starej i dobrej i najpopularniejszej R+300 nie ma w ofercie (i to już prawie pół roku)

klasyczna R+300 była wspaniałą lampą dla początkujących oraz dla osób mających małe studia (czyli dla 80% osób) i do tego była dostępna cenowo (kosztowała zdajsie 579 zł). Miała tradycyjny potencjometr, który wielu osobą bardziej odpowiada niż to sterowanie elektroniczne. I tą właśnie lampę wycofali
    Teraz do dyspozycji są R+300 Dual (za 979 zł) - fajna i z akumulatorem w zestawie ... tylko ... ta cena dla wielu początkujących jest nie do przeskoczenia. No i jest jeszcze "nowa" R+300 Digital (719 zł) ... ze sterowaniem elektronicznym.

wracając do nowych lamp serii T to nawet mi się podobają, na wyświetlaczu widać temperaturę a to na pewno pozwoli bardziej kontrolować pracę lampy by jej nie przegrzać
    jednak podobne wyświetlacze to nie jest jakaś nowość na polskim rynku: lampy FotoKing (http://afe.pl/catalog/product_info.p...oducts_id=1161 ) i Menik ( http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1745 ) od pewnego czasu oferują coś takiego. Przydało by sie dowiedzieć od użytkowników tych lamp jak się sprawują te wyświetlacze ze sterowaniem.

Podoba mi się możliwość przesuwania lampy (przód-tył) na statywie. Wiele osób chwaliło sobie tą opcję w PowerLuxach.
    Podoba mi się, że kabel zasilający jest podpinany od dołu a nie od tyłu ... mała rzecz a cieszy

mój minus - to sterowanie bo osobiście wole potencjometr
    lampy przeważnie są umieszczone dosyć wysoko i aby zmienić parametry to trzeba ja albo obniżyć (i później od nowa ustawiać wysokość i ew. kąt świecenia) albo trzeba ustawiać po omacku ew. można wejść na jakąś drabinkę.
    mam R+300/600 i S400 (bez pilota sterującego) i zawsze wysoko staram się umieszczać R-plusy aby uniknąć męczarni z ustawianiem S400
    W tej nowej lampie brakuję mi możliwość podpięcia baterypacka (tego z serii Dual) oraz brakuje mi możliwości podpięcia dodatkowego pilota sterującego znanego z serii S
    Ostatnio edytowane przez Bartek - NinoVeron ; 01-09-2009 o 13:45
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

R+ 300 będzie jeszcze dostępna. Początkowo myśleliśmy o wycofaniu jej z produkcji ale właśnie opinie kupujących przekonały nas żeby zostawić tą serię. W tej chwili nie potrafię jeszcze podać dokładnego terminu ale będzie to najdalej w październiku.
    Natomiast co do serii T to wyświetlacz jest o tyle nowością, że jednak jest zdecydowanie większy, no i ma panel dotykowy. O ile sam lubię pracować na lampach z klasycznym potencjometrem, to muszę przyznać, że sterowanie serią T jest naprawdę wygodne.
    Pozdrawiam Karol

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów