Close

Strona 16 z 51 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 506

Wątek: Canon 7D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez life Zobacz posta
    jakoś nie bardzo jest dla mnie jasna obsługa jedną ręką no może dla inwalidy to ma znaczenie albo dla zaje... reporterów którzy focą jedną ręką a drugą trzymają w kieszeni dla lansu
    Ja i tak zawsze puszkę trzymam dwoma rękoma więc nie stanowi to dla mnie żadnego problemu.
    podkreslilem najwazniejsze w tej calej dyskusji

fajnie bedzie jesli do tego sie ograniczymy i przestaniemy innym udowadniac, ze to co im pasuje
    wcale nie jest wygodne. galkologia Canona, choc bardziej ascetyczna, ma swoje zalety pratyczne
    i opinie o jej lepszosci badz gorszosci sa tu czysto subiektywne. lepsze jest to, co danej osobie
    bardziej pasuje.

a co do ironizowania na temat inwalidow... zdarzalo mi sie wiele razy zmieniac ustawienia aparatu
    na szybko w warunkach, w ktorych nie mialem obu rak dostepnych. i to, ze moge bez problemu
    zmienic ISO, tryb pomiaru swiatla i zdjec seryjnych tylko prawa reka, okazywalo sie bardzo wygodne
    i pozwalalo przygotowac ujecie bez pokazywania aparatu i zwracania na siebie uwagi. tudziez
    po prostu zdarzyc cos w ogole zrobic.

tak, da sie bez tego przezyc i nie jest to rozstrzygajaca cecha przy wyborze aparatu jak dla mnie.
    ale takie proby wmawiania mi, ze cos co odbieram jako wyrazna zalete, jest niby wada, to buractwo.
    swiadczace wylacznie o braku jakiegokolwiek rozeznania w temacie badz po prostu elementarnego
    wyobrazenia, ze gusta i potrzeby roznych osob sa rozne
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 02-09-2009 o 11:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podkreslilem najwazniejsze w tej calej dyskusji
    a co do ironizowania na temat inwalidow... zdarzalo mi sie wiele razy zmieniac ustawienia aparatu
    na szybko w warunkach, w ktorych nie mialem obu rak dostepnych. i to, ze moge bez problemu
    zmienic ISO, tryb pomiaru swiatla i zdjec seryjnych tylko prawa reka, okazywalo sie bardzo wygodne
    i pozwalalo przygotowac ujecie bez pokazywania aparatu i zwracania na siebie uwagi. tudziez
    po prostu zdarzyc cos w ogole zrobic.
    Canon - nie ma problemu ze zmianą czułości z poziomu body - zatem sensowne autoiso niepotrzebne. Nikon - zmiana wymaga dwóch rąk, więc autoiso jest w zasadzie niezbędne. Może coś w tym jest?

Domyślnie

..aparatu jak dla mnie...
    To jest właśnie istotne. Ja się cieszę z guzika L - lock w moim nikonie, bo sobie blokuję czas i przysłonę, by ich nie szło zmienić dwoma rękoma i nogą nawet
    Nikon w jednym poszedł w canonowską stronę jeśli chodzi o obsługę - da się zmieniać parametry bez trzymania wciśniętego guzika (jak się tak skonfiguruje w menu). To mi absolutnie nie pasuje, ale inni mogą tak chcieć.

Indywidualne preferencje mogą być bardzo różne. Ważne by body dało się konfigurować jak się chce.

PS - ostatnio się z tobą coraz częściej zgadzam
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ależ skąd, każdemu według potrzeb.
    No i o to chodzi.

Moje doswiadczenia z Canonem ograniczyly sie tylko do 1DmkII gdzie do szalu doprowadzalo mnie na przyklad przegladanie zdjec. Nie polubilem go bardzo, wiec stad moja ogolna niechec.
    Inna sprawa, ze te krzywe kolko wyboru trybow pracy w mniejszych EOSach jest naprawde ohydne.
    Gdyby Canon zrobil 1D z ucietym dolem to moze zmienilbym zdanie.
    Zreszta ja wole dalmierzowki, wiec jeszcze zadna cyfra mnie nie uszczesliwila*)

*) No moze poza Lajka M9, ale to pewnie dopiero za tydzien.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nikon w jednym poszedł w canonowską stronę jeśli chodzi o obsługę - da się zmieniać parametry bez trzymania wciśniętego guzika (jak się tak skonfiguruje w menu). To mi absolutnie nie pasuje, ale inni mogą tak chcieć.
    to jest pierwsza rzecz, którą włączam w D200/300/700
    a druga to autoiso
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Iso 3200 na tym zdjęciu bardzo ładnie się prezentuje. Nie wiem czy nie lepiej niż z d300

http://www.robgalbraith.com/public_f...00_Profile.jpg
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    to jest pierwsza rzecz, którą włączam w D200/300/700
    a druga to autoiso
    hehe, tak samo jak ja
    Auto iso + M + ew. korekty ekspozycji spawdza się w moim przypadku świetnie
    A możliwość zmiany ustawiń bez trzymania wciśniętego przycisku, umożliwia wykonanie praktycznie wszystkich niezbędnych zmian jedną ręką
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

a co do "poczawszy" to mi chodzilo np. o zmiane ISO. zrob to podczas normalnej
    pracy jedna reka w Nikonie, to masz flaszke...
    W D90 bez problemu. Pod jedno kółko ustawiam czas lub przysłonę a pod drugie ISO. Nic nie trzeba naciskać. Kiedy i gdzie pijemy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    hehe, tak samo jak ja
    Auto iso + M + ew. korekty ekspozycji spawdza się w moim przypadku świetnie
    A możliwość zmiany ustawiń bez trzymania wciśniętego przycisku, umożliwia wykonanie praktycznie wszystkich niezbędnych zmian jedną ręką
    otóż to, lewa łapa trzyma monopod/tubus obiektywu a prawa robi resztę
    aha, pod funkcyjnym mam zmianę dx/fx, jak potrzebuję cropy z drugiej strony boiska
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    W D90 bez problemu. Pod jedno kółko ustawiam czas lub przysłonę a pod drugie ISO. Nic nie trzeba naciskać. Kiedy i gdzie pijemy?
    ale w trybie M? bo ja mam po dwa kolka w korpusach i jedno jest od dziurki a drugie od predkosci
    a ISO mam po kliknieciu guzika.

co do flaszki, to jak sie slusznie domyslasz, nie bede sie opieral... wprawdzie, rozwiazanie jest nie
    do konca poprawne, ale cytujac z "Nie lubie poniedzialku": żyri uznaje awansem

a to nawet nie wiedzialem. chociaz nadal nie widze, jak normalnej wielkosci reka mozna siegnac
    kciukiem do guzika ISO np w D90, nie tracac mocnego uchwytu korpusu...

Indywidualne preferencje mogą być bardzo różne. Ważne by body dało się konfigurować jak się chce.

PS - ostatnio się z tobą coraz częściej zgadzam
    zauwazylem. i tez mnie to martwi, ale poki co nie lejmy lez
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 02-09-2009 o 12:20

Strona 16 z 51 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów