czytalem raz przed editem![]()
Szukaj
czytalem raz przed editem![]()
Canona. bo akurat oficjalne sample Canona maja opinie niepowalajacych jakosciowo
i w powszechnej opinii to co jest pokazywane jako wzor ma jeszcze zapas. nierzadko spory.
daleko nie szukajac: http://www.canon.co.jp/imaging/eos5d..._sample-e.html
uwierz mi, ten aparat robi duzo ostrzejsze zdjecia z 17-40, a po podpieciu Tamrona
90/2.8 osiaga kosmiczna ostrosc, na pewno lepsza niz na zdjeciu przykladowym makro.
zreszta, od tych przykladow: http://www.canon.co.jp/imaging/eos30..._sample-e.html
tez mam lepsze. moze nie az tak drastycznie lepsze jak w przykladzie 5D + 17-40,
ale jednak wciaz zauwazalnie lepsze.
byc moze wine ponosi za to konwersja w DPP, ktora z punktu widzenia szczegolowoski obrazu
nie jest idealna. ale fakt pozostaje faktem, tam gdzie mialem okazje porownac sample Canona
a dobrze zrobione zdjecia z danych korpusow - sample zawsze wypadaja wyraznie gorzej
Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-09-2009 o 21:50
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Zgadzam sie w 100% - pamietam pierwsze sample 5DMkII i wogole nie robily na mnie wrazenia a wrecz przeciwnie na poczatku bylem zdania ze Canon popsul 5D
Osobiscie uzywam Nikona i nie zamierzam zmieniac systemu ale w tym momencie trzeba poklepac ludzi z Canona w plecy za dobra robote. Przede wszystkim wprowadzili bardzo dobry produkt i to w odpowiednim czasie (czyt. globalna recesja) gdzie Nikon tylko wypuszcza odgrzewane kotlety (D300s i prawdopodobnie D700s) i jeszcze liczy sobie za to niebagatelne sumy. Goscie z Canona nie dosc ze maja tzw. dobry "timing" to jeszcze polityka cenowa Canona jest godna pozazdroszczenia. GOOD JOB CANON!
Takze zgodze sie tu z Pawlem ze posiadacze D300 raczej nie beda sie przesiadac na 7D ale Ci ktorzy sie zastanawiaja nad D300s chyba wybiora Canona![]()
Z punktu widzenia fotoreportera miedzy 1Dmk3 a 50D była spora przepaść. Teraz canon ma naprawdę dobre reporterskie body 7D (szybkie i uszczelnione), konfiguracje AF zadziwiają, możliwość kręcenia filmów do internetowych wydań gazety (wyśmiewane filmowanie może byś naprawdę istotne) jest tez na plus tego body.
Niektórzy nie będą widzieli potrzeby kupowania 1D, bo 7D wystarczy. Tym bardziej, że będą działały na tym body szerokie kąty EF-S (choć na brzegach 18 MPX matrycy mogą kiepsko pracować). W naszych (tzn finansowo skromniejszych) uwarunkowaniach body zawojuje rynek reporterów, których nie było stać na 1D i sięgali po D300. No chyba, że będzie wpadka z AF, ale chyba canon dobrze odrobił lekcję z "wpadkami" w ostatnich body.
Sądzę (i marketing canona na to liczy) że nazwa jednocyfrowa ma swoja wagę, przyciągnie użytkowników jako produkt bardziej pro niż 50D.
Chyba będą musieli niedługo wypuścić następcę jedynki, bo sprzedaż starej mk3 raczej mocno spadnie. Aż strach się baćjakie parametry wtedy będzie musiał mieć 1Dmk4 by być wyraźnie lepszy od 7D.
Ciekawe czy optyczne.pl weźmie ten aparat do testowania optyki canona, czy zostaną przy dotychczasowym sprzęcie.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-09-2009 o 23:52
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Niekoniecznie. Część lubi FF, a część cropa. Szczególnie ci, co robią sport.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Kupilbys body z gorszym mnoznikiem 1.3x nieco lepszym AF z nieco lepszym shutter lagiem i paroma usprawnieniami za 2x wiecej kasy(Priorytetem sa milimetry)? W 7D brakuje tylko prawdziwego autoiso no i bufor w rawach tylko na 2s przy pelnej predkosci. Reszta parametrow zywcem z serii 1d wzieta. Nie wierze po prostu ze ktos dalej chcialby kropa 1.3 ..
Dokladnie tak samo pomyslal nikon dajac D3 i D300. Mam nadzieje ze i canon dojdzie do takiego samego wniosku.
Ostatnio edytowane przez wain ; 02-09-2009 o 00:42
pozdrawiam
Mirek$
no ale ja piszę, że 7D jest atrakcyjny nawet na tle 1Dmk3 i ludzie będą go brali. A mk4 może faktycznie będzie wtedy FF, by sie czymś mocniej odróżnić. Ale to oznacza, że część ludzi będzie wolała 7D od 1Dmk4, bo wybiorą cropa.
Ale przeciez identyczna sytuacja jest w nikonie z d3 i d300 jedni biora d3 inni d300 a jeszcze inni oba bo te body sie doskonale wzajemnie uzupelniaja. Jesli stworza 1d z kropem jakimkolwiek to robia sobie od razu konkurenta we wlasnej stajni.. Nikon stworzyl idealny podzial wg potrzeb tylko chyba zapedzil sie z d700 dajac w takiej cenie tyle dobrego. Podejrzjewam ze w canonie takie body nigdy sie nie pojawi(5d chyba ciagle bedzie 2-3 generacje z AF wstecz niz 1d wiec to nigdy nie bedzie odpowiednik d700) ale szansa na 1d FF jest spora. Co do 7D to uwazam za zajefajna puche pod warunkiem ze to co na papierze napisali dziala tak jak wszyscy to sobie wyobrazaja ..
pozdrawiam
Mirek$
Skontaktuj się z nami